Kemajuan Wanita Dalam Bisnes, 6 Kelebihan Kepimpinan Wanita

Kemajuan Wanita Dalam Bisnes, 6 Kelebihan Kepimpinan Wanita

Wanita, figura hebat dalam kelembutan menggegar dunia.

Sebagai seorang wanita dan Ketua Pegawai Eksekutif, kita menyaksikan setiap hari wanita membuat kemajuan yang hebat dalam dunia perniagaan dan operasi harian syarikat.

Wanita juga memimpin dan memberi inspirasi kepada orang lain dengan pengetahuan yang mendalam dan pengalaman yang luas.

Di RichWorks sendiri, ramai wanita membuktikan mereka adalah usahawan yang berjaya dan boleh dijadikan contoh.

Siti Khadijah isteri Rasulullah SAW juga merupakan bangsa usahawan yang amat dikagumi.

Jom kita pelajari sesuatu daripada kumpulan Eksekutif Wanita Majlis Perniagaan Forbes.

1. Apabila Wanita Meluahkan Kelemahan Dan Empati

Pemimpin wanita lebih mudah menzahirkan empati mereka kepada pekerja dengan lebih berkesan. Tidak menggunakan pendekatan kekerasan untuk mencapai objektif yang hendak dicapai.

Sebagai pemimpin wanita, kita boleh menjadi kuat melalui kebenaran dan keaslian. Kita tidak perlu keras dan tegar serta merendahkan diri untuk memimpin pasukan. – Beth Jannery, Komunikasi Strategik Titan

2. Apabila Wanita Menyokong Wanita Lain

Ini sifat terpuji wanita!

Kepimpinan wanita termasuk memperkasakan wanita lain, sama ada melalui pemasaran media sosial, pembentangan maya atau penulisan tentang rakan sebaya di blog.

Contohnya, ibu tunggal yang membantu wanita yang senasib dengan dirinya, memberi sokongan penuh agar sahabat itu bangkit dan membina hidup baru.

Wanita yang menyokong kerja wanita lain sedang berusaha untuk menghapuskan jurang jantina tersebut. – Libby Rothschild, Dietitian Boss

3. Apabila Wanita Memimpin Melalui Krisis

Contoh kepimpinan wanita yang paling ampuh adalah ketika negara yang dipimpin oleh wanita menjadi contoh teladan untuk menangani wabak C0vid-19 yang melanda dunia.

Ini jelas menunjukkan fakta bahawa jenis kepimpinan yang berbeza diperlukan dan menjana hasil yang lebih baik, ketetapan yang digabungkan dengan empati dan pemikiran rasional yang berwajaran, termasuk semasa situasi tekanan tinggi dan berisiko tinggi. – Nionila Ivanova, IT Creative Labs

4. Apabila Wanita Bertindak Sebagai Role Model Untuk Pasukan

Profesional melihat kepada pemimpin mereka untuk menetapkan budaya tentang cara bertindak balas terhadap masa sukar, pelanggan yang tidak berpuas hati dan salah jajaran dalaman.

Pemimpin wanita yang hebat menjadi model kepada pasukan menangani situasi kritikal dan ekonomi tak menentu hari ini – Emilia D’Anzica, Growth Molecules.

5. Apabila Wanita Menunjukkan Kasih Sayang Asertif

Dalam ketegasan, pemimpin harus menunjukkan belas kasihan kepada team.  

Walau wabak atau sebarang ketidaktentuan ekonomi melanda, pemimpin wanita bijak mengawal emosi dan melakukan keputusan tepat menjaga kebajikan team.

Perkasakan dan percayakan team anda, dengan mengetahui bahawa mereka akan menjadi yang terbaik dan menyokong anda.

Teruskan memimpin team anda sehingga sama-sama berjaya!

Wanita yang menunjukkan belas kasihan bukanlah tanda kelemahan. – Natalie Lowe, The Orangeblowfish

6. Apabila Wanita Mencontohi Gaya Kepimpinan Berpusatkan Manusia

Kepimpinan berpusatkan manusia ialah cara yang ampuh untuk mewujudkan semua syarat yang diperlukan untuk pasukan anda berjaya sambil mempunyai persekitaran kolaboratif dan inklusif di mana autonomi peribadi, keselamatan psikologi dan ketelusan adalah kukuh.

Pemimpin juga mesti menumpukan banyak usaha kepada kesejahteraan pekerja.

Gaya kepimpinan progresif ini membawa lebih banyak kegembiraan kepada pekerja, sambil memacu pertumbuhan perniagaan. – Andreea Vanacker, SPARKX5

Dunia hari ini, wanita bukan hanya untuk duduk di dapur sahaja. Banyak kejayaan cemerlang yang dilakar dan terus bersinar dikecapai oleh kaum hawa untuk sama-sama membangunkan keluarga, agama dan bangsa. 

Artikel terbaru

Leave a Reply