Jangan Paksa Orang Beli!

Jangan paksa orang beli daipada anda
Jangan Paksa Orang Beli Daripada Anda

Dunia perniagaan sedang berkembang pesat bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Pelbagai rangkaian perniagaan yang boleh dijalankan sama ada di alam maya atau di dunia nyata. Persaingan antara peniaga sangat sengit kerana masing – masing ingin menonjolkan produk mereka supaya laris di mata dunia.

Walau bagaimanapun, tanpa pembeli atau pelanggan atau konsumer, produk mereka mungkin tidak terjual dan mereka tidak akan dapat pulangan pelaburan perniagaan mereka.

Pelanggan sangat memainkan peranan penting dalam dunia perniagaan. Rentetan itu, peniaga harus bijak dalam menganalisa kehendak dan keperluan pelanggan.

Apabila cuma ada ilmu menjual sahaja tapi menganalisa ‘demand’ dan situasi dalam persekitaran anda dan pelanggan anda, awas! Anda mungkin peniaga syok sendiri! Bila jualan anda tak laku dan dapat desakan, wujudlah suara, “Jangan paksa! I tak nak beli!”.

Jangan Paksa! I Tak Nak Beli!  Selami Hati Budi Pelanggan Anda Dengan Tips Ini

Jom selami hati budi pelanggan anda!

1. Beli hati, jual adab.

Anda sedia maklum bahawa pelanggan anda seorang manusia. Anda juga seorang manusia. Jadi apakah perkara yang paling utama untuk beradab dengan pelanggan?

Anda perlu membeli hati mereka terlebih dahulu dengan menjual adab anda sebagai seorang manusia yang ingin mencari rezeki yang halal dan memanfaatkan masyarakat anda.

Jangan paksa! I tak nak beli! Ini antara punca anda tidak menjual adab anda sebagai peniaga yang berkualiti dalam hal kemanusian. Pelbagai ragam manusia atau pelanggan yang perlu anda fahami dan analisa.

Fahami emosi, masa dan persekitaran mereka, baru lah anda ‘adapt’ dengan motif anda. Bukan terjah sahaja! Jangan sambil lewa dan ambil mudah tentang pelanggan anda kerana mereka penyumbang utama perniagaan anda.

Fahami emosi, masa dan ragam pelanggan anda

2. ‘Contribution’

Setelah melancarkan pelbagai kempen tentang produk perniagaan anda, anda perlu fikir apa faedah yang akan mereka dapat setelah membeli produk anda. Apakah ‘contribution’ anda yang dapat membantu meningkatkan status kehidupan mereka setelah membeli produk anda?

Contohnya, anda jual produk kecantikan, ada pelanggan anda yang mempunyai masalah kulit yang kronik. Apakah solusi anda kepada mereka untuk mereka meningkatkan status kehidupan mereka untuk jadi seorang yang tidak perlu memikirkan masalah kulit selepas ini.

Bukan sekadar menjual sahaja malah dapat membantu menyelesaikan masalah pelanggan anda.

3. Tingkatkan status kehidupan

Dalam berniaga tidak ada istilah kedekut atau pemurah. Sebaliknya, bagaimana cara untuk anda tingkatkan kehidupan mereka? Anda mesti ada taktik untuk meningkatkan jualan dengan beri ‘freegift’, beri ‘diskaun’ dan macam macam lagi.

Tapi, anda perlu tahu adakah perkara itu dapat meningkatkan status kehidupan mereka? Contohnya, anda jual baju kurung. Setiap jualan baju kurung, pelanggan anda akan dapat ‘freegift’ sehelai tudung.

Tapi warna tudung yang anda beri tak bersesuaian dengan baju kurung tersebut. Letakkan diri anda sebagai pelanggan. Adakah anda akan ‘happy’? Jadi, cuba pelbagaikan warna supaya dapat ‘mix & match’. Bila pelanggan ‘happy’ dan tak perlu cari tudung yang sesuai lagi sekaligus dapat meningkatkan status kehidupan mereka daripada mungkin pelanggan anda dibelenggu ada masalah nak cari baju tak dapat atau tak cukup duit nak beli.

Apabila anda memberi manfaat dengan betul dan tepat kepada pelanggan, mereka sendiri akan datang dan cari anda semula atau mungkin ada jadi ‘regular customer’. Hal kecil seperti ini sebenarnya sangat-sangat memberikan impak yang besar terhadap perniagaan anda.

Para peniaga masih nak mewujudkan suara-suara ‘Jangan paksa! I tak nak beli!? Atau ambil inisiatif fahami dan analisa pelanggan anda?

Ingat! Mereka penyumbang utama anda.

Artikel terbaru

3 Comments

  • This is tough. Im not pointing fingers at you though, really I think its everyone else that is responsible.

  • This is the precise weblog for anyone who wants to search out out about this topic. You notice a lot its virtually arduous to argue with you (not that I really would need HaHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

Leave a Reply