5 Bisnes Online Boleh Anda Mula

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
5 Bisnes Online Boleh Anda Mula

Bisnes online ada jawapannya terutama yang nak mulakan perniagaan tetapi masalah yang biasanya berlaku adalah kekurangan atau tiada modal.

Sesiapa saja boleh mulakan perniagaan secara online walaupun tiada modal kewangan. Yang penting, sudah memiliki sebuah komputer saja pun dah mencukupi.

Anda tidak perlu sampai kena ada pengalaman teknikal. Anda tidak perlu tahu cara membina laman web, tak perlu menjadi seorang programmer, tidak sama sekali.

Anda juga boleh hidup di mana sahaja yang anda mahu, menetapkan jadual anda sendiri dan bekerja mengikut keselesaan dan kemampuan anda.

Semuanya bergantung pada seberapa cepat atau besar yang anda ingin perniagaan anda berkembang. Tiada pengalaman perniagaan atau pemasaran yang diperlukan sama sekali.

Yang paling penting, tidak seperti perniagaan yang memerlukan banyak permulaan modal. Melalui perniagaan online, anda boleh jalankan banyak jenis perniagaan tanpa memerlukan modal yang tinggi sama sekali kerana begitu banyak perkhidmatan percuma yang memudahkan.

Contohnya, anda boleh menyediakan laman web atau blog secara percuma menggunakan WordPress. Atau anda boleh memanfaatkan platform e-commerce atau e-dagang yang sedia ada seperti Lazada, Shopee, Amazon atau eBay untuk menjual barangan.

Dan inilah permulaan kepada perniagaan secara online yang terbaik untuk anda mulakan.

5 jenis perniagaan secara online yang tidak memerlukan modal dan modal kecil :

  1. Dropshipping

Idea asas di sebalik perniagaan sebagai online dropshipper ini adalah anda sebagai pemilik sebuah perniagaan kecil, tidak perlu menyimpan inventori produk yang besar atau mengendalikan sebarang penghantaran kepada pelanggan anda.

Ini telah bantu menghapuskan kos kewangan dan risiko memiliki gudang yang penuh dengan barangan yang tidak mungkin anda dapat jual, dan kerumitan mengatur untuk menghantar pesanan di seluruh negara atau dunia. Malah, anda tidak perlu mengeluarkan atau menyimpan sebarang produk sama sekali.

2. Affiliate

Bagaimana buat duit dengan affiliate ini? Senang saja, anda hanya perlu promote link affiliate anda di mana-mana tempat yang anda rasa boleh terjual. Contoh seperti dalam whatsapp group sekolah, Facebook profile, instagram dan banyak lagi platform media sosial anda boleh gunakan.

Apabila seseorang itu membeli produk melalui link yang anda kongsikan tersebut anda akan mendapat komisyen. Komisyen kebiasaannya ditetapkan oleh owner bagi produk tersebut.

5 Perniagaan Online Yang Anda Boleh Mula Tanpa Duit

3. Blogging

Sekiranya anda mempunyai kepakaran atau minat pada sesuatu subjek, anda juga boleh bersedia untuk mula membuat wang dengan blog.

Anda boleh memulakan blog anda secara percuma atau anda juga boleh membuat laman web anda sendiri dan mempunyai hosting anda sendiri.

Anda mungkin berfikir blog adalah mengenai penulisan. Dan boleh jadi jika itu yang anda mahu lakukan.

Tetapi jawatan blog bertulis hanyalah permulaan. Anda boleh menghantar foto, video, dan pautan ke laman web lain, penulisan semula berita dan artikel lain … apa saja yang berkaitan dengan niche anda.

4. Youtuber atau content creator

Pernahkah anda menonton video YouTube baru-baru ini? Sudah tentu anda pernah! Ini adalah salah satu laman web yang paling popular di dunia, dengan lebih daripada 1 billion pengguna yang menonton ratusan juta jam video setiap hari.

Anda boleh baca kisah budak yang menjadi jutawan hasil daripada youtuber channelnya. Boleh baca di sini.

Anda boleh memanfaatkan jangkauan YouTube untuk membuat wang dalam talian. Tidak, anda tidak cuba membuat video viral, sebaliknya hasilkan video yang menarik, berinfo, kreatif yang dapat menarik minat penonton.

5. Maklumat Produk

Apabila anda mempunyai perniagaan online, ia tidak memerlukan anda untuk menjual produk secara fizikal. Sebenarnya, maklumat produk secara digital adalah salah satu cara paling mudah dan paling cepat untuk menghasilkan wang.

Di luar pemasaran affiliate, ini mungkin salah satu cara terbaik dan berkesan untuk membuat wang secara online.

Jadikan 5 jenis bisnes online ini sebagai langkah permulaan anda yang baru nak mula berniaga. Tak semestinya kita perlu ada modal yang besar, kena keluarkan produk sendiri dan jadi founder.

Boleh saja mulakan dulu dengan menjual produk orang lain sehingga berjaya. Bukti sudah ada di mana walaupun menjual produk orang lain, ada usahawan yang boleh mencapai jualaan jutaan ringgit. Bila keuntungan sudah besar, barulah boleh mulakan fikir apa langkah seterusnya.

Dalam pada itu, nak ketahui 7 strategi tingkatkan bisnes online anda boleh klik di sini.

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

6 Cara Bina Semula Matlamat

6 Cara Bina Semula Matlamat

“Ask yourself if what you’re doing today is getting you closer to where you want to be tomorrow” Kita dah memasuki 2021. Cuba anda kenang

Etika dan Bisnes

Etika dan Bisnes

Apa pandangan anda bila anda lihat orang-orang tak beretika disekeliling anda? Mesti rasa macam nak bagi nasihat je kan? Sebelum anda bagi nasihat pada orang

PUNB - Apa Usahawan Boleh Perolehi?

PUNB – Apa Usahawan Boleh Perolehi?

Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) menyediakan kemudahan bagi usahawan bagi pembiayaan perniagaan dan sokongan perniagaan untuk bantu operasi dan pengurusan perniagaan. Jika anda dalam bidang