Elak Buang Masa, Ini Cara Bekerja Yang Efektif & Efisien

Elak Buang Masa, Ini Cara Bekerja Yang Efektif & Efisien

Bagi memastikan kerja anda dapat disiapkan tepat pada masanya, anda mesti tahu cara bekerja dengan berkesan.

Sememangnya banyak kebaikan yang akan diperoleh jika anda memanfaatkan masa dengan sebaiknya tanpa mensiakan walau sesaat pun waktu yang ada.

Tapi ingat, jangan hanya baca saja, mesti amalkan sekali ya!

1. Utamakan kerja

Cara pertama untuk bekerja dengan berkesan ialah menetapkan keutamaan dalam setiap kerja anda. Tentukan tugas mana yang perlu disegerakan terlebih dahulu dan yang mana satu tidak terlalu terdesak untuk diselesaikan.

2. Urus masa anda dengan baik untuk kekal produktif

Satu lagi cara berkesan yang perlu anda ketahui ialah mempunyai pengurusan masa yang baik. Fikirkan tentang berapa banyak masa yang anda perlu luangkan untuk menyiapkan kerja dan cubalah untuk menyelesaikannya dalam tempoh tersebut.

3. Komunikasi adalah penting 

Berada di alam pekerjaan bermakna anda tidak akan bekerja sendirian. Sama ada anda bekerja dengan pasukan, pelanggan, mahupun bos, anda pasti akan berhubung dengan orang lain.

Salah satu cara untuk bekerja dengan efisien ialah dengan mewujudkan komunikasi yang baik dengan rakan sekerja anda. Apabila anda dapat menjalinkan komunikasi yang baik, anda akan mempercepatkan masa dan mengelakkan salah faham yang sering berlaku dalam kerja berpasukan.

4. Buat dan ikuti rutin

Manusia mempunyai ‘jam tersendiri’ yang dibentuk oleh tabiat. Sama ada waktu makan, waktu tidur atau waktu bekerja dan sebagainya. Jadi, untuk kerja berjalan dengan progresif, anda perlu mencipta rutin kerja anda sendiri dengan berkualiti.

5. Ubah cara anda berfikir

Anda perlu mengubah cara pemikiran anda untuk bekerja dengan lebih cekap. Dengan berfikir secara positif, anda boleh melakukan lebih baik di tempat kerja. Bukan sahaja anda boleh selesaikannya dengan lebih cepat, malah anda juga boleh mendapatkan hasil kerja yang lebih baik.

6. Pedulikan sebarang gangguan

Bagi menjadi lebih fokus, anda perlu menyingkirkan segala gangguan dan anasir yang boleh menghalang anda menyelesaikan kerja termasuklah telefon bimbit.

Gajet itulah sebenarnya yang selalu membuatkan kebanyakan daripada kita mudah hilang tumpuan. Oleh itu, cuba letakkannya di tempat yang jauh dari anda atau lebih senang matikan saja peranti tersebut buat sementara waktu.

Buat perjanjian dengan diri sendiri bahawa anda hanya boleh memegang telefon bimbit semasa makan tengah hari.

7. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan boleh memberikan kesan kepada kesihatan mental dan fizikal dan mental seseorang individu yang akhirnya boleh menjejaskan prestasi kerja anda.

Sebab itulah anda perlu bijak menguruskan diri bagi mengelakkan mudarat yang lebih besar berlaku. Hiilangkan tekanan yang dialami dengan melakukan aktiviti seperti bersenam, membaca, mendengar muzik, yoga atau melakukan hobi di luar waktu kerja.

Itulah beberapa cara bekerja dengan efisien yang boleh anda praktikkan. Kerja yang tidak dapat disiapkan tepat pada masanya kadangkala bukan kerana terlalu banyak, tetapi kerana diri kita sendiri yang tidak dapat menyusun kerja dengan betul.

Oleh itu, baikilah cara kerja anda untuk mendapatkan hasil kerja yang lebih memuaskan. Bila bebanan kerja menjadi ringan, minda juga pastinya turut berasa lapang dan segala urusan akan berjalan dengan lebih lancar.

Artikel terbaru

Leave a Reply