Eksport Dijangka Pulih Menjelang Tahun 2024

Eksport Dijangka Pulih Menjelang Tahun 2024

Menurut laporan Berita Harian, eksport dijangka pulih menjelang tahun hadapan memandangkan kitaran teknologi global mungkin mencecah paras rendahnya.

Malah, tekanan inflasi yang reda di ekonomi utama membayangkan bahawa pengetatan dasar monetari dalam kalangan bank pusat utama pada 2024 berada di penghujung.

AmBank Group dalam nota penyelidikannya menjangkakan ekonomi Malaysia berkembang sebanyak 4.0 peratus pada 2023 dan 4.5 peratus pada 2024 berikutan penguncupan eksport yang dijangkakan untuk setahun penuh yang juga sebahagiannya boleh dijelaskan oleh kesan asas tinggi.

Ia berkata, risiko menurun kepada unjuran sebahagian besarnya berpunca daripada faktor luaran khususnya mengenai hala tuju kadar faedah Amerika Syarikat (AS) dan kadar ekonomi China ketika melangkah ke 2024.

“Eksport dijangka pulih pada 2024 memandangkan kitaran teknologi global mungkin telah merosot manakala tekanan inflasi yang reda di sepanjang ekonomi utama membayangkan bahawa pengetatan dasar monetari dalam kalangan bank pusat utama pada tahun 2024 berada di penghujung.

“Ini bersama-sama dengan tanda-tanda yang muncul bahawa aktiviti perlahan bertambah baik di China dilihat sebagai pemangkin pemulihan dalam aktiviti pembuatan global yang akhirnya akan memberi manfaat kepada segmen elektrik dan elektronik (E&E),” jelasnya.

AmBank Group berkata, berdasarkan unjuran terkini daripada Tinjauan Ekonomi 2024 oleh Kementerian Kewangan, eksport sebenar Malaysia dijangka berkembang sebanyak 5.1 peratus pada 2024 selepas menguncup pada 2023.

Mengenai perkembangan perdagangan global, AmBank Group berkata, Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) menjangkakan perdagangan akan berkembang 3.3 peratus pada 2024 (jangkaan 2023: 0.8 peratus), bertepatan dengan peningkatan dalam perdagangan global, didorong oleh pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) yang stabil.

Katanya, sektor yang sensitif terhadap kitaran ekonomi dijangka stabil apabila kitaran kenaikan kadar berakhir.

“Kami mendapati bahawa kemerosotan eksport paling lama berlaku selama 13 bulan dan penguncupan dalam kitaran sekarang telah berlaku selama tujuh bulan.

“Dengan mengambil kira semua ini, kami melihat bahawa ekonomi akan berkembang sebanyak 4.0 peratus untuk 2023, dan 4.5 peratus pada 2024,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Artikel terbaru

Leave a Reply