ChatGPT Bakal Dapat Bercakap, Mendengar dan Berbual Dengan Anda

ChatGPT Bakal Dapat Bercakap, Mendengar dan Berbual Dengan Anda

Memandangkan ChatGPT terus mengubah landskap kerja kreatif, baik atau buruk, kemas kini baharu kepada teknologi boleh membuatkan bot melakukan lebih daripada sekadar mengeluarkan perkataan.

Open AI, syarikat yang memiliki dan mengendalikan ChatGPT mengumumkan pada hari Isnin bahawa botnya tidak lama lagi akan dapat menganalisis foto dan mempunyai perbualan audio.

Pengguna boleh memuat naik foto pemandangan atau objek dan kemudian meminta ChatGPT bercakap tentang perkara yang dilihat dan bertanya soalan tentang perkara yang diperlukan oleh foto melalui pengecaman imej.

Dengan keupayaan suara, ChatGPT akan meniru suara dan mencipta pertuturan selepas hanya mendengar beberapa saat seseorang bercakap.

Namun begitu, AI secara terbuka memberi amaran bahawa sudah tentu perkara ini boleh menyebabkan berlakunya potensi individu yang berniat jahat untuk menyamar sebagai tokoh awam atau melakukan penipuan. 

Walau bagaimanapun, syarikat itu mengatakan bahawa ChatGPT hanya akan bercakap dalam suara yang sudah ada dalam sistem yang telah diluluskan oleh syarikat sebelum ini.

“Kami mula melancarkan keupayaan suara dan imej baharu dalam ChatGPT. Ia menawarkan kepelbagaian dengan membenarkan anda mengadakan perbualan suara atau menunjukkan kepada ChatGPT perkara yang anda bincangkan,” kata Open AI dalam satu kenyataan.

Spotify Menggunakan AI untuk Terjemahan Podcast

Menariknya, Spotify sudah pun menggunakan teknologi baharu itu untuk ciri terjemahan suaranya yang akan membolehkan podcast bentuk panjang diterjemahkan ke dalam bahasa lain sambil masih menggunakan suara dan infleksi vokal podcaster asal.

“Teknologi yang dibangunkan Spotify ini memanfaatkan inovasi terkini dan salah satunya ialah teknologi penjanaan suara OpenAI yang baru dikeluarkan untuk memadankan gaya pembesar suara asal dan menjadikan pengalaman mendengar yang lebih tulen.

Ia juga yang terasa lebih peribadi dan semula jadi daripada pengalih suara tradisional,” jelas syarikat itu..

Open AI berkata bahawa ciri suara dan imej akan mula dilancarkan kepada pengguna ChatGPT Plus dan Enterprise dalam dua minggu akan datang.

Artikel terbaru

Leave a Reply