Tambah Baik Pengalaman Perkhidmatan Pelanggan, 3 Cara Memanfaatkan Teknologi

Tambah Baik Pengalaman Perkhidmatan Pelanggan, 3 Cara Memanfaatkan Teknologi

Teknologi membolehkan perniagaan kecil memanfaatkan inovasi untuk meningkatkan perkhidmatan pelanggan mereka dan mengatasi pesaing dengan membina kesetiaan pelanggan.

Perkhidmatan pelanggan sentiasa menjadi bahagian penting dalam mana-mana perniagaan.

Kadangkala, walaupun produk dan perkhidmatan syarikat tidak ideal seperti pesaing, menyampaikan pengalaman pelanggan yang baik boleh membantu mereka menjana lebih banyak jualan dan keuntungan.

Pertama, jangkaan perkhidmatan pelanggan terus berkembang pesat dan amat penting untuk jangka panjang.

Kedua, kepuasan pelanggan membawa kepada kesetiaan dan kesediaan kepada jenama.

Dalam zaman di mana media sosial menguasai hampir setiap aspek kehidupan seharian, mempunyai pelanggan yang sanggup bercakap, menulis dan menyiarkan tentang produk anda boleh menjadi perbezaan antara mendapat daya tarikan yang ketara, membuat jualan dan meningkatkan keuntungan, atau mati dalam kesamaran.

Perkhidmatan pelanggan didapati menjadi penentu yang lebih besar sama ada perniagaan akan mendapat ulasan lima bintang daripada kualiti produk sebenar.

Syukurlah, teknologi membolehkan perniagaan kecil meningkatkan perkhidmatan pelanggan mereka.

Berikut ialah beberapa cara yang boleh anda mulakan hari ini:

1.       Komunikasi dan akses

Tingkah laku manusia yang menjadi lebih menonjol dalam beberapa tahun kebelakangan ini ialah keinginan untuk kepuasan segera.

Dahulu adalah perkara biasa untuk menghabiskan masa berjam-jam untuk bertengkar dengan wakil khidmat pelanggan.

Tetapi hari ini, orang ramai boleh membangkitkan isu dengan syarikat dan mahu mendapatkan penyelesaian dalam jangka masa yang sesingkat mungkin.

Sebaliknya, daripada perspektif perniagaan, selalunya tidak praktikal untuk mengupah orang yang mencukupi demi menyediakan perkhidmatan yang cepat dan sentiasa aktif seperti itu.

2.       Pengalaman interaktif

Sebagai contoh, video dua hala dan realiti tambahan atau maya akan membantu wakil perkhidmatan pelanggan memandu pelanggan melalui proses yang rumit dengan lebih berkesan daripada yang mungkin menggunakan teks sahaja.

Ini amat penting, apabila orang ramai mengambil langkah untuk mengelakkan hubungan secara peribadi sebanyak mungkin.

Jadi, selain menjadikan proses itu lebih cekap, pelanggan akan mengiktiraf dan menghargai usaha untuk memberikan mereka pengalaman perkhidmatan pelanggan yang cemerlang dengan cara yang lebih selamat.

Walau bagaimanapun, dalam melaksanakan mana-mana teknologi ini, adalah penting untuk mematuhi undang-undang privasi dan keselamatan data dengan tegas.

3.       Pemasaran automatik

Pemasaran adalah sebahagian daripada pengalaman perkhidmatan pelanggan.

Apabila dilakukan dengan baik, ini boleh menjadi cara yang praktikal untuk memperkenalkan pelanggan kepada produk dan perkhidmatan baharu yang mereka akan hargai apabila dibawa ke perhatian mereka.

Pada masa kini, analitis data boleh digunakan untuk menilai gelagat dan minat pelanggan merentas semua titik sentuh, dan membahagikannya dengan sewajarnya ke dalam senarai berasingan berdasarkan set parameter.

Anda juga menghubungi mereka secara peribadi sepenuhnya dalam perkara yang sama.

Sementara itu, bahan-bahan seperti berita e-dagang dan penulisan pemasaran boleh diautomasikan secara automatik.

Perkara utama adalah untuk memastikan bahawa pelanggan berasa seperti anda bercakap dengan mereka secara langsung.

Itu pastinya akan diterjemahkan kepada pengalaman perkhidmatan pelanggan yang lebih baik, lebih banyak kesetiaan pelanggan, jualan dan keuntungan.

Artikel terbaru

Leave a Reply