Tips Bantu Urus Kewangan Dengan Bijak Terutamanya Untuk Orang Muda

Dalam kehidupan ini Yang terindah Melalui usia remaja.. Memang mantap habis lirik lagu Wajah Rahsia Hati dari Fauziah Md Daud ni. Melalui usia remaja ni lah yang betul-betul terindah dalam hidup. Manakan tidak, banyak perkara yang boleh dilakukan. Melancong lah, membeli-belah tak ingat dunia, berseronok sana sini dan macam-macam lagi perkara yang boleh anda lakukan […]

12 Petanda Anda Mempunyai Mindset ‘Luar Biasa’ Sebagai Usahawan

Mindset atau mentaliti membentuk kehidupan yang kita jalani, tindakan yang kita ambil untuk kehidupan kita di masa hadapan. Seperti Mahatma Gandhi juga pernah berkata bahawa apa yang kita fikirkan itu yang akan menjadi hala tuju kehidupan kita nanti. “Your beliefs become your thoughts, your thoughts become your words, your words become your actions, your actions […]

Pecah Panggung! 6 Perkara Usahawan Boleh Belajar Dari PASKAL The Movie

“Leftenan Arman Rahmat! Kenapa kau ada kat sini?” “Saya nak tahu bapak saya mati untuk apa Tuan!” Siapa yang telah menonton filem PASKAL pasti tak boleh lupakan babak penting ini di mana watak utama Arman Rahmat yang ketika itu sedang membuat ‘head plank’ ditanya soalan kenapa beliau mahu berada dalam Pasukan Khas Laut – PASKAL. […]

Kau Memang Plan Untuk Hidup Ditahap Kewangan “Cukup-Cukup Makan” Atau “Boleh Survive” Sahaja?

Tipah bengang! Bukan Tipah tak bersyukur tapi bengang!.Gaji datang lagi! Tapi tak sampai beberapa hari lepas tolak hutang dan bayar komitmen bagai- Habis tinggal RM80 saja nak sampai hujung bulan depan… Sesak ni! Konon buat bisnes part time tapi ala-ala keluar masuk duit macam ada duit, tapi sebenarnya tak ada pun…. Duit gaji habis buat tanggung […]

Pemimpin Wanita Dunia Berkaliber Yang Anda Belum Tahu Kewujudannya

“Orang perempuan ni kalau belajar tinggi-tinggi pun tak guna, masuk cerok dapur jugak!” Uiiisshhh..berdesup telinga kalau dengar orang keluarkan statement macam ni. Mana taknya asal wanita jer, masuk dapur…asal wanita jer kena jaga anak, asal wanita jer tak boleh nak bekerja…dan macam-macam lagi makcik-makcik bawang dok keluarkan bergosip tentang kau! Memang menyakitkan hati. Betul-betul? Otak […]

10 Prinsip Hidup Steve Jobs Buat Orang Melayu

Siapa yang tak kenal Steve Jobs, nama yang selalu disebut-sebut dan didendangkan dalam dunia perniagaan! Seorang individu yang bertanggungjawab memacu kejayaan Apple hingga kini. Kalau di negara kita, Tan Sri P Ramlee dikatakan tiada galang ganti, begitu juga dengan Steve Jobs yang tiada siapa pun dapat menggantikan beliau hingga kini. Anda takkan pernah tengok individu […]

Usahawan Bunuh Diri!

Serius ke ada usahawan bunuh diri? Macam berat je kes ni…kalau ikut undang-undang ni memang dah jatuh kes berat. Tapi apa yang kami nak kongsikan bukan pasal usahawan bunuh diri dia sendiri dengan cara gantung diri, terjun bangunan atau minum racun…tapi bunuh diri dengan cara yang tak sepatutnya dilakukan oleh semua usahawan. Apa benda tu? […]