3 Cara Memilih Penulis Kandungan Pemasaran

3 Cara Memilih Penulis Kandungan Pemasaran

Pemasaran Kandungan atau Content Marketing bukanlah sesuatu yang asing bagi anda yang bergiat aktif dalam dunia pemasaran ataupun perniagaan.

Kandungan adalah salah satu cara untuk merapatkan jurang yang ada di antara jenama  dan juga bakal pelanggan, membantu membina hubungan baharu, kukuhkan hubungan yang sedia ada serta membantu meraih kepercayaan mereka terhadap anda.

Ini akan menjurus kepada peningkatan dalam jualan.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak cabaran wujud dalam menghasilkan kandungan yang berkualiti termasuklah memikirkan idea yang kreatif dan mencari masa untuk menulis sesuatu yang memberikan impak yang berkesan.

1. Menilai keperluan dan matlamat

Langkah pertama adalah untuk mengetahui apa yang dicari dan berapa kerap memerlukannya.

Adakah anda mahu seorang penulis menghasilkan aliran kandungan yang mantap atau seseorang yang boleh disesuaikan mengikut keperluan?

Anda juga perlu menentukan tahap kepakaran yang diperlukan daripada seorang penulis.

Jika penulisan secara umum, anda boleh bekerja dengan penulis berlatar belakang umum yang boleh menyelidik perkara mereka perlu tahu daripada internet.

Sebaliknya, jika bekerja dalam bidang undang-undang dengan konsep yang ramai orang salah faham, anda mungkin mahukan penulis kandungan dengan latar belakang perundangan.

Ini penting bagi penulis menghasilkan kandungan yang tepat dan bermaklumat tentang subjek tersebut.

2. Imbangkan Keperluan Dengan Belanjawan

Buat belanjawan yang realistik. Ini lebih mudah dikatakan daripada dilakukan kerana maklumat tentang kos kandungan sangat berbeza-beza.

Anda mungkin bermula dengan belanjawan percubaan rawak dan melihat apa yang akan diperoleh  dalam julat harga tersebut.

Gaya penulisan adalah pilihan peribadi. Anda mungkin mahu kandungan anda sederhana untuk menarik minat pelanggan tertentu.

Atau anda mungkin mahukan nada yang lebih formal atau malah pendekatan ilmiah untuk memberikan pelanggan berpotensi rasa mengapa mereka benar-benar memerlukan khidmat atau produk anda.

Malah penulis terbaik mungkin mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan gaya pilihan anda, jadi anda perlu merancang dengan sewajarnya.

3. Eksperimen Dengan Proses Carian

Buat penerangan yang menerangkan perkara yang anda cari dan atribut yang anda inginkan daripada penulis.

Tapak profesional seperti LinkedIn boleh menjadi tempat yang bagus untuk mencari pekerja/penulis.

Jika anda menemui penulis yang memenuhi kriteria anda, cuba hubungi mereka secara terus.

Lagipun, kebanyakan penulis terbaik sudah pun terlibat dalam projek penulisan daripada mencari kerja. Itulah yang anda ingin cari.

Apabila anda berhubung dengan penulis yang berpotensi, cuba satu atau dua tugasan sebelum memasuki komitmen yang lebih panjang.

Lebih banyak panduan yang anda boleh berikan tentang perkara yang anda inginkan, lebih mudah bagi penulis anda untuk memenuhi jangkaan anda.

Ini antara langkah yang boleh anda beri perhatian sewaktu mencari penulis kandungan.

Penulis yang berkesan akan memberi impak positif terhadap perniagaan.  

Pada masa sama, penulisan yang baik juga boleh mengukuhkan hubungan perniagaan anda dengan pelanggan.

Artikel terbaru

Leave a Reply