4 Cara Kreatif Untuk Memperoleh Pelanggan Baharu

4 Cara Kreatif Untuk Memperoleh Pelanggan Baharu

Untuk memacu pertumbuhan, peniaga perlu menentukan cara terbaik untuk terus memperoleh lebih ramai pelanggan baharu.

Walau bagaimanapun, peniaga juga perlu berfikir di luar kotak kerana keperluan pelanggan berubah dari semasa ke semasa dan industri menerima pakai inovasi baharu.

Pada masa sama, kepuasan pelanggan juga perlu dititikberatkan. Kenapa perlu jaga hati pelanggan?

Ini kerana persaingan yang semakin sengit dan anda akan berhadapan dengan kemungkinan kehilangan pelanggan.  Sebab itu, anda perlu fokus dan mengetahui cara dan bagaimana untuk “ikat” hati dan kaki mereka agar mereka tidak hilang.

Pelanggan sedia ada, anda perlu jaga supaya terus kekal membeli dengan anda bukan mereka membeli dengan pesaing anda.

Pelanggan baru perlu dicari juga.

1. Pemerhatian di pusat khidmat pelanggan

Sebagai pemimpin atau pengasas produk, luangkan masa dengan orang yang berhadapan dengan pelanggan anda. Bilakah kali terakhir anda duduk di pusat panggilan dan mendengar panggilan pelanggan? Luangkan masa seminggu di sana pada suku ini hanya mendengar perkara yang dibincangkan oleh pelanggan, melihat cara kakitangan pusat panggilan bertindak balas dan mencatat nota. Daripada pemerhatian dilapangan akan ada idea baru muncul atau sesuatu yang akan anda tambah baik – Alex Benjamin, Alam Sekitar BioMaxx.

2. Video pendek

Ramai orang menggunakan e-mel dan membuat panggilan untuk berinteraksi dengan pelanggan. Jangan lupa buat video pendek mengenai produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan. Mudah pelanggan melihat cara produk digunakan, anggaran saiz dan lain-lain maklumat yang mereka kehendaki. Terdapat banyak kaedah dan alat memudahkan anda memproses video pendek yang menarik – Bram Weerts, Kea, Penganalisis.

3. Kongsi Ilmu Di Youtube

Ada ilmu jangan kedekut ilmu! Lebih banyak anda kongsi, lebih banyak manfaat.

YouTube ialah cara terbaik untuk berkongsi pengetahuan anda dengan orang lain dan memperoleh pelanggan baharu.

Fokus pada mempersembahkan kandungan berkualiti tinggi yang berfungsi sebagai maklumat berguna untuk pelanggan ideal anda sekali gus menyerlahkan syarikat  sebagai pakar.

 Kemudian, kongsi pautan ke tapak web anda dan profil media sosial lain dalam ulasan. Ini telah menjadi pendekatan yang sangat berjaya untuk di banyak organisasi – Kandis Porter, Kandis Porter, Effective Flow Connections.

4. Bersedia Untuk Berkata ‘Tidak’

Ramai jurujual tidak akan menyukai jawapan ini, tetapi katakan “tidak” apabila pelanggan mempunyai jangkaan yang tidak realistik atau tertumpu pada harga. Menolak pelanggan secara profesional sering bertukar menjadi perniagaan yang hebat pada masa hadapan.  Apabila pelanggan mempunyai jangkaan yang tidak realistik, mereka akan segera menyedari bahawa vendor semasa mereka akan gagal. Anda kemudiannya akan menjadi panggilan pertama mereka. – Todd Bavol, Integrity Staffing Solutions

Dalam senarai di atas, mana satu yang paling mudah untuk anda lakukan?

Jika anda tidak mencuba kesemuanya, anda boleh cuba  satu atau dua kaedah  yang dinyatakan. Jika anda peminat YouTube, anda boleh cuba kaedah kongsi ilmu di YouTube. Pada masa sama, anda pantau perkembangan dan results setelah melakukan kaedah itu.

Artikel terbaru

13 Comments

Leave a Reply