Bijak Pengurusan Kewangan Peribadi dengan 7 Tips Ini

pengurusan kewangan peribadi

Anda mungkin pernah dengar banyak faedah yang diperolehi jika mempunyai rancangan dalam pengurusan kewangan peribadi. Tetapi jika anda belum memikirkan tentang bagaimana untuk mencapai matlamat kewangan jangka panjang anda dengan mengawal perbelanjaan anda, anda mungkin tidak tahu yang anda perlu memulakannya.

Ramai di antara kita berpendapat bahawa ini adalah tugas yang luar biasa, tetapi pasti akan bersetuju bahawa tidak, setelah melihat contoh ringkas rancangan kewangan peribadi ini. Dengan menyusun matlamat kewangan anda, menjadikannya lebih mudah dicapai, dan dengan demikian memberi anda lebih banyak kejelasan mengenai masa depan anda.

Mungkin ada beberapa tekanan dan perasaan negatif yang berkaitan dengan wang, jadi mudah untuk menangguhkan perancangan anda dan terus menjalani kehidupan seharian tanpa terlalu memikirkan masa depan kewangan anda.

Kadang-kadang orang tidak menyedari bahawa ada baiknya meluangkan masa mereka untuk merancang kewangan. Mereka yang cuba melakukannya biasanya sangat berpuas hati dengan hasilnya.

Syabas, jika anda klik artikel ini untuk melihat contoh rancangan kewangan peribadi kerana langkah pertama anda sudah selesai.

Hanya kerana anda tidak belajar kemahiran kewangan yang baik di sekolah tidak bermakna anda tidak dapat mempelajarinya sekarang.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh anda ikuti untuk menjadi lebih baik dalam pengurusan kewangan peribadi anda.

1. Buat anggaran – dan patuh padanya.

Adakah anda tahu ke mana semua wang anda pergi? Adakah anda tahu berapa banyak wang yang anda belanjakan untuk perkara-perkara seperti keluar makan, menonton filem atau membeli pakaian?

Kebanyakan orang tidak.

Adakah anda salah satu daripada mereka yang hanya berdoa setiap hari semoga duit di dalam akaun semakin banyak? Sekiranya ada, buat anggaran anda.

Kembali kepada buku cek atau penyata bank anda untuk tahun lalu dan tuliskan berapa banyak perbelanjaan anda untuk setiap kategori. Anda mungkin akan terkejut dengan seberapa banyak wang yang anda “sia-siakan” pada perkara yang anda tidak sedari.

2. Jadilah pengguna yang sedar.

Semasa anda pergi ke kedai runcit, adakah anda membawa senarai barang yang anda patut beli? Adakah anda melihat harga? Adakah anda menggunakan kupon?

Terdapat banyak sumber dan aplikasi dalam talian yang dapat membantu anda lebih fokus pada apa yang sebenarnya anda belanjakan.

Ketahui setiap sen yang anda belanjakan! Apabila anda tidak melakukan perkara asas ini, wang anda cenderung untuk berkurang tanpa sedar!

Anda cuma memerlukan sedikit usaha untuk mencari kupon, membuat senarai, memeriksa harga di kedai di mana anda berbelanja.  Jika anda mempraktikkan cara ini dengan baik dan konsisten, anda akan sedar ianya membawa perbezaan yang besar pada kewangan anda.

3. Seimbangkan buku cek anda.

Rekod data semua barang dan harga yang anda beli. Tidak ketinggalan juga segala aktiviti yang anda lakukan seperti bermain bowling atau apa sahaja yang melibatkan wang.

Mungkin bagi sesetengah orang di luar sana menggagap ini cara yang kolot, tetapi ianya sangat berkesan.

Pada masa ini, kebanyakan orang hanya bergantung pada baki bank mereka secara dalam talian. Tetapi kelemahannya adalah anda tidak akan perasan dan peduli dengan apa yang anda belanjakan jika anda hanya  berharap pada perbankan dalam talian.

Tetapi jika anda membuat catatan rekod secara manual ini, anda akan lebih alert dan tidak akan membelanjakan atau mengeluarkan wang di dalam akaun anda secara berlebihan.

4. Mempunyai rancangan dan visi.

Untuk mencapai sesuatu, anda mesti mempunyai rancangan.

Contohnya, jika anda ingin ke San Francisco tetapi anda tidak mempunyai GPS untuk tahu apa laluan anda, anda tidak akan sampai ke sana! Sebaliknya, anda hanya akan menuju ke mana-mana tanpa arah tujuan.

Metafora itulah yang berlaku kepada anda apabila anda tidak mempunyai rancangan kewangan.

Anda sering bertanya pada diri sendiri, “Ke mana perginya wang itu?” Tetapi jika anda mempunyai rancangan dan anggaran (lihat no 1), maka anda akan mengetahui dengan tepat ke mana wang anda pergi.

5. Berfikir seperti pelabur.

Seperti yang saya katakan dalam pendahuluan, sistem pendidikan kita tidak mengajar kita apa-apa tentang pengurusan kewangan peribadi atau bagaimana menguruskan wang.

Cuba anda fikir. Adakah orang terkaya di dunia menjimatkan RM50,000 sebulan dan membiarkannya?

Sudah tentu tidak! Mereka belajar bagaimana untuk mengubah RM50,000 sebulan menjadi RM1,000,000 dan kemudian semakin meningkat.

Anda tidak akan mempunyai masa depan kewangan yang kukuh sekiranya anda tidak memikirkan bagaimana untuk menjana wang anda. Oleh itu, jika anda mula berfikir seperti pelabur, anda akan melihat bagaimana anda mampu berkembang.

6. Bekerjasama dengan pasangan / mencapai matlamat kewangan yang sama.

Sekiranya anda sudah berkahwin atau dalam perkongsian di mana anda berkongsi wang, anda perlu bekerjasama. Anda pasti sudah tahu bahawa salah satu konflik terbesar dalam hubungan adalah wang!

Oleh itu, penting bagi anda dan pasangan anda menuju ke arah yang sama bagi matlamat kewangan anda.

Duduk bersama berbincang dan buat anggaran anda. Jumpa dengan penasihat kewangan supaya anda dapat belajar bagaimana untuk melaburkan wang anda dengan bijak.

Anda perlu pastikan bahawa anda berdua mempunyai matlamat dan visi yang sama. Dan bahawa anda benar-benar berpegang teguh!

7. Komited untuk menjimatkan wang.

Bercakap untuk berpegang dan fokus pada sesuatu, komitmen adalah segalanya. Anda tidak boleh melakukan apa-apa hanya dengan separuh jalan. Anda tidak boleh “kadang-kadang” melakukan sesuatu dan “kadang-kadang tidak” lakukannya.

Anda mesti konsisten! Anda mesti mengikuti seminar!

Sama seperti menurunkan berat badan. Sekiranya anda kadang-kadang hanya makan sedikit dan lebih banyak bersenam, anda mungkin dapat menurunkan berat badan. Tetapi kemungkinannya, anda mungkin akan kembali kepada tabiat lama anda.

Oleh itu, anda perlu berkomitmen untuk menjimatkan wang dan membina masa depan anda. Jika tidak, anda mungkin akan terganggu!

Jika anda mahukan kewangan yang teruk, anda boleh lakukannya! Sekiranya anda ingin menjadikan keadaan kewangan anda lebih baik anda juga boleh melakukannya!

Anda hanya perlu mulakan dengan keputusan untuk melakukannya.

Apa sahaja cara yang anda pilih untuk menetapkan belanjawan anda, amat penting untuk anda mengikutinya. Jangan teragak-agak untuk membuat perubahan jika anda mendapati bahawa ia tidak berjalan dengan baik setelah beberapa bulan.

Tetapi anda perlu berusaha keras untuk mengikuti rancangan anda.

Sama ada anda menggunakan contoh rancangan kewangan peribadi yang mudah difahami atau lebih terperinci ini, tidak ada keraguan bahawa anda akan mendapat keuntungan daripada mengendalikan kewangan anda dengan baik.

Sebaik sahaja anda menemui sistem yang sesuai untuk anda, anda akan dapati bahawa memerhatikan keadaan kewangan adalah perkara yang menarik dan sangat bermanfaat. Semoga tips pengurusan kewangan peribadi ini berguna untuk anda. Selamat menguruskan kewangan!

Artikel terbaru

Leave a Reply