5 Jenama Fesyen Mewah Paling Popular Di Dunia

5 Jenama Fesyen Mewah Paling Popular Di Dunia

Satu kajian baru telah mendedahkan bahawa Louis Vuitton adalah jenama mewah paling popular di dunia.

Jenama Perancis yang terkenal itu mendapat tempat teratas dalam penyelidikan terkini oleh Ubuy, platform beli-belah antarabangsa dan pasaran global yang popular untuk barangan mewah.

Kajian itu telah menganalisis 100 jenama paling terkenal dan berprestij di dunia mengikut lima metrik berbeza, termasuk carian global, jumlah klik ke laman web global, hasil, pengikut media sosial dan penglibatan sosial.

Menerusi kaedah ini, penyelidik dapat menentukan carta bagi jenama mewah teratas di dunia mengikut minat orang ramai dan tarikan pengguna.

Dengan ramalan industri mewah global akan berkembang dengan stabil dalam beberapa tahun akan datang dan meningkat enam peratus setiap tahun menurut beberapa pakar, penemuan itu nampaknya mengesahkan bahawa minat pengguna terhadap jenama mewah tidak pernah berkurangan.

Jadi jenama mewah manakah yang berjaya dan adakah label mewah pilihan anda dalam senarai?

Jom kita lihat 5 jenama mewah paling popular di dunia menurut kajian yang telah dijalankan.

1.   Louis Vuitton

Dengan senarai pelanggan A-list, Louis Vuitton (LV) sememangnya sangat sinonim dengan lambang kemewahan. Terkenal dengan barangan kulit mewah dan koleksi sedia untuk dipakai, LV menjadi carian bulanan (8.3 juta) dan klik ke laman web (15.5 juta) paling tinggi berbanding jenama lain.

Pada tahun 2022 sahaja, Louis Vuitton telah mencatatkan jualan lebih AS$18.6 bilion.

2.   Dior

Jenama mewah kedua paling popular di dunia ialah Dior. Ikon industri ini menarik minat para fashionista dengan ciptaan haute couture serta rangkaian produk yang luas termasuk aksesori, wangian dan kosmetik.

Dior merekodkan pendapatan tertinggi daripada mana-mana jenama fesyen mewah yang lain dan meraih AS$74.6 bilion tahun lalu.

3.   Gucci

Sebagai jenama ketiga paling popular di dunia, jenama dari Itali ini terus memikat hati pengguna seperti yang ditunjukkan oleh jumlah carian tinggi syarikat yang konsisten hampir 4.7 juta carian bulanan dan menjadi jenama mewah kedua tertinggi, selepas LV.

4.   Chanel

Sebagai inovator di sebalik “the little black dress“, tidak menghairankan jika Chanel diletakkan di tempat yang tinggi dalam senarai. Beg tangan berkuil jenama fesyen dari Paris itu adalah tas wajib yang dimiliki oleh penggemar fesyen mewah dalam almari mereka.

Chanel juga mempunyai pengikut media sosial terbesar berikutan dalam senarai ini  iaitu lebih 56 juta pengikut.

5.   Rolex

Jenama jam dari Switzerland ini telah menetapkan standard yang tinggi dalam pertukangan jam tangan.

Ia termasuk dalam senarai lima teratas disebabkan kadar penglibatan yang lebih tinggi daripada purata berbanding kebanyakan jenama mewah lain.

Terkenal dengan jam tangan yang menakjubkan dan kualiti yang sempurna, tiada cara yang lebih baik untuk menandakan kejayaan anda daripada memakai salah satu aksesori ikonik ini.

Artikel terbaru

1 Comment

Leave a Reply