5 Cara Untuk Usahawan Tangani Kritikan Pedas Seperti Profesional!

5 Cara Untuk Usahawan Tangani Kritikan Pedas Seperti Profesional!

Bagi sesetengah individu, mendapat kritikan daripada pihak lain sebenarnya menyakitkan hati kerana mereka fikir mereka tidak berjaya dan tidak mampu melakukan sesuatu.

Sebenarnya, jika anda tahu strateginya, kritikan sebenarnya berguna untuk kita memperbaiki diri terutamanya dalam dunia keusahawanan yang penuh mencabar ini.

Jadi, berikutnya adalah beberapa cara untuk usahawan tangani kritikan dengan bijak supaya anda dapat mendapat pengajarannya daripadanya.

Kritikan biasanya ditujukan kepada seseorang untuk menghasilkan penyelesaian, terutamanya dalam industri kreatif. Contohnya, anda membuat reka bentuk pengiklanan untuk pelanggan dan ia mendapat kritikan daripada bos anda.

Mungkin pada mulanya anda tidak dapat menerimanya kerana anda merasakan hasil kerja yang dilakukan telah mengerahkan segala kemampuan anda.

Namun, jika anda berjaya melihat sisi positif, kritikan daripada bos anda sebenarnya boleh meningkatkan kualiti reka bentuk anda.

Oleh itu, kritikan tidak selalunya menjatuhkan. Ada kalanya, komen daripada orang lain sebenarnya meningkatkan lagi tahap kemampuan anda.

Cara bijak menangani kritikan

Kritikan tidak selalu disampaikan dengan cara yang betul. Sesetengah orang menyampaikannya secara tajam hingga menusuk ke hati tanpa mengira perasaan orang lain tanpa disedari.

Apabila berdepan dengan kritikan, terdapat beberapa cara yang menyebabkan emosi anda tidak menguasai diri dan merosakkan hubungan baik di antara anda dan pengkritik.

Dengan strategi yang betul seperti yang akan diterangkan di bawah, anda akan berkemampuan mengawal keadaan dengan tenang.

1. Kekal Tenang

Apabila orang memberi anda kritikan walaupun ia tajam dan pedas, cuba bertenang. Anda mungkin merasakan bahawa pengkritik tidak menghargai kerja anda, namun jangan tergesa-gesa untuk bertindak balas dengan emosi yang sedang anda rasai.

Cuba bertenang. Tarik nafas dalam-dalam beberapa kali untuk menenangkan diri. Dengan cara itu, anda boleh mengawal emosi anda supaya perkara yang tidak diingini tidak berlaku.

2. Dengar terlebih dahulu

Selepas berjaya menguasai situasi dan emosi anda, cuba dengar dahulu kritikan yang ingin disampaikan. Dengan cara ini, anda akan kelihatan kurang defensif dan pengkritik akan merasakan anda fleksibel.

Dengar bahagian yang anda fikir perlu diperbaiki dan jangan mengganggu atau membantah. Jika kritikan yang diberikan benar-benar membina, anda pasti akan memberi tumpuan kepada perkara yang perlu diperbaiki daripada saling bertikam lidah yang bertujuan untuk melindungi diri.

3. Hadam Kritikan Dengan Baik

Jika rakan atau bos anda sudah selesai bercakap, cuba hadam semua kritikan itu dengan baik. Menghadapi kritikan tanpa tahu apa yang perlu dikatakan akan membuatkan anda kelihatan lebih teruk di mata mereka.

Beritahu mereka bahawa anda memerlukan masa untuk berfikir kerana urusan ini melibatkan anda berdua. Cara ini akan membantu anda melihat perspektif yang berbeza mengikut mata pengkritik.

4. Minta contoh masalah dan penyelesaian

Satu cara bijak untuk menangani kritikan adalah dengan bertanyakan contoh masalah dan penyelesaian daripada kritikan mereka. Ini mungkin lebih membantu apabila anda tidak begitu pasti bahawa kritikan itu benar-benar membina.

Jika rakan kongsi atau rakan sekerja memberitahu bahawa anda terlalu malas dan tidak mengambil inisiatif di tempat kerja walaupun anda tidak merasakan sebegitu, minta contoh dan penjelasan.

Apakah contoh kes yang membuatkan mereka memberikan kritikan sedemikian. Dengan cara itu, anda juga boleh melakukan refleksi diri.

5. Bersangka Baik Kepada Individu Yang Memberi Kritikan

Cara terakhir untuk menangani kritikan orang lain adalah dengan berempati atau berbaik sangka kepada pengkritik. Sebagai contoh, anda mungkin merasakan mereka bersikap kasar sewaktu mengkritik anda. Walau bagaimanapun, mereka mungkin tidak bermaksud sebegitu.

Sesetengah orang mungkin kehilangan keupayaan mereka untuk berkomunikasi apabila mereka terpaksa berurusan dengan orang lain.

Tanpa disedari, dia menyinggung perasaan teman bicaranya walaupun niatnya hanya mahu membantu supaya semuanya berjalan lancar.

Itulah sebabnya penting bagi anda untuk berempati dengan orang yang anda bercakap. Lihat siapa yang bercakap dan cara mereka berkelakuan.

Pada asasnya, cara bijak untuk menangani kritikan ialah bertenang sewaktu menerima input. Dengan cara itu, anda dapat melihat dengan lebih jelas perkara di sebalik komen yang mungkin terasa panas dan pedas di telinga anda.

Artikel terbaru

1 Comment

  • Juriah

    Ya ada jua benar nya
    Kalau saya ni memang selalu dgangu oleh hamba hamba Allah unrk menjatuhkan saya.
    Tk tuan atas nesihatkan tuan

Leave a Reply