5 Cara Capai Keseimbangan Dalam Kerja dan Kehidupan

5 Cara Capai Keseimbangan Dalam Kerja dan Kehidupan

Penting! Setiap orang yang bekerja termasuklah golongan usahawan perlu mencari keseimbangan di antara bekerja dengan kehidupan seharian. 

Kerja tu kerja juga, kita perlu juga ada masa dan tenaga yang mencukupi untuk menikmati kehidupan di luar waktu bekerja untuk mencapai kejayaan jangka panjang anda. 

Tidak kira apa jua alasan anda, mencapai keseimbangan kerja yang sihat akan menjadi sukar jika anda terus bekerja setiap masa.

Bagaimana nak capai keseimbangan dalam kerja dan kehidupan agar dapat memberi manfaat kepada kerjaya anda?

Apakah keseimbangan dalam kerja dan kehidupan?

Keseimbangan kerja dan kehidupan adalah tindakan kita dalam melaraskan masa dan mental untuk digunakan setiap hari dalam kerja dan kehidupan. 

Pelarasan ini membolehkan kita menyelesaikan tugasan kerja dengan efisien di samping masih boleh melakukan aktiviti luar kerja dengan bertenaga dan masa yang mencukupi. 

Ini boleh membawa kepada produktiviti yang lebih tinggi dan tempoh yang lebih lama di sesebuah syarikat.

Jika anda mendapati bahawa keseimbangan ini tidak dititikberatkan di tempat kerja anda, sudah tentu anda ada pilihan untuk terus bersama syarikat tersebut atau tidak. 

Masih nak bekerja di sana, anda perlu terima cara kerja di sana atau cuba bawa berbincang dengan majikan anda. Dan jika perbincangan tidak membawa kepada kesepakatan, anda boleh fikirkan untuk mencari peluang di tempat lain. 

Waktu kerja yang terlalu panjang dan bebanan kerja yang terlalu besar tanpa keseimbangan akan mewujudkan kesan yang negatif pada syarikat dan diri anda sendiri.

Cara mendapatkan keseimbangan dalam kerja dan kehidupan

1. Matikan komputer anda

Lari dari kerja anda. Sebaik tamat waktu bekerja, matikan komputer agar anda tidak membelek kerja-kerja pejabat yang tidak pernah akan habis. Jika habis, tak adalah kerja untuk anda.

Elakkan berkomunikasi mengenai kerja selepas waktu pejabat. Tegaskan bahawa waktu kerja anda sudah tamat untuk hari tersebut. 

Tapi berbalik kepada apa kerja dan tugas anda di organisasi terbabit. Jika tugasan anda sememangnya  memerlukan anda bertugas selepas waktu bekerja, anda tak boleh nak elak daripada tetap bekerja. 

Jika anda memang terpaksa membuat kerja selepas waktu bekerja, berikan had masa dan jangan kerja melebihi masa tersebut. 

2. Jangan membuang masa

Berehat dan buat sesuatu yang anda suka boleh membantu anda lebih fokus kerana minda akan lebih terbuka untuk menyelesaikan tugasan penting. 

Jangan berlengah! Waktu bekerja, selesaikan tugasan kerja anda. Jika asyik bertangguh, lama-kelamaan kerja akan bertimpa-timpa membuatkan menjadi satu bebanan kepada anda. 

Berehat tu tak salah, tapi jangan mengambil masa terlalu lama sehingga digelar ‘curi tulang’. Jika perlu tidur sebentar, setkan jam penggera agar tak terlajak tidur terlalu lama.

3. Semak semula jadual anda

Dalam sesetengah kes, jika anda terpaksa bekerja lebih masa untuk menyiapkan projek tertentu, mungkin anda perlu pertimbangkan untuk menunda aktiviti selepas kerja buat sementara waktu. 

Gantikannya aktiviti tersebut dengan hari esok atau hari setelah selesai projek tersebut.

4. Komunikasi dengan majikan

Sangat penting untuk bersifat terbuka untuk berkongsi tentang beban kerja dengan majikan untuk mencapai keseimbangan kerja. Majikan bertanggungjawab untuk memastikan anda berjaya mencapai matlamat di dalam kerjaya anda. 

Sentiasa bersikap jujur dan profesional dalam perbualan dan tawarkan penyelesaian yang mungkin ada kemungkinan boleh dipertimbangkan. 

Kongsi tu kongsi juga, jangan asyik nak merungut lebih-lebih lagi tentang masalah yang kecil dan sepatutnya boleh diselesaikan dengan mudah. 

5. Senaman dan aktiviti kegemaran

Senaman yang kerap boleh mengalihkan fikiran daripada berfikir dan meningkatkan keinginan untuk tidur. Cari pergerakan yang anda sukai dan tidak mendera badan anda.

Pertimbangkan juga aktiviti kesukaan anda yang mampu menghilangkan tekanan anda. Sama ada melukis, membaca, mengait, mendaki, jalan-jalan, memasak atau apa yang anda suka boleh membantu anda menumpukan perhatian pada kehidupan di luar waktu bekerja.

Bergantung pada tanggungjawab

Cara anda mengekalkan keseimbangan kerja dan kehidupan peribadi sangat bergantung pada keutamaan dan tanggungjawab anda sendiri. 

Tetapkan sempadan. Bila waktu bekerja, kerjalah seikhlas hati. Bila di luar waktu kerja pula, manfaatkan waktu anda sebaiknya. 

Dalam jangka panjang dapat membantu memberi keseimbangan  terhadap kerja dan kehidupan peribadi anda menjadikan kerjaya anda lebih berjaya.

Artikel terbaru

Leave a Reply