4 Cara Personal Branding Yang Boleh Dipelajari Daripada Taylor Swift

4 Cara Personal Branding Yang Boleh Dipelajari Daripada Taylor Swift

Anda kenal dengan individu bernama Taylor Swift? Tipulah kalau tak kenal. Merupakan seorang penyanyi, penulis lirik dan komposer kelahiran Amerika Syarikat, Taylor telah menghasilkan banyak lagu yang mendapat tempat di hati ramai peminatnya seperti Love Story, Enchanted, Bad Blood dan banyak lagi.

Sering mengadakan konsert jelajah antarabangsa, banyak sebenarnya yang kita boleh pelajari daripada kisah kejayaan wanita yang berusia 34 tahun ini.

1. Penceritaan yang tulen

Taylor Swift mahir mengadun anekdot peribadi ke dalam lagunya. Daripada patah hati kepada sambutan festival, liriknya memberi ruang kepada pendengar untuk masuk ke dalam jiwanya.

Beberapa tahun yang lalu, istilah  “Radical Authenticity” (Ketulenan Radikal) telah diperkenalkan sebagai komponen utama jenama peribadi yang kukuh.

Taylor merangkuminya dan telah mengumpulkan jutaan peminatnya dari seluruh dunia. Mereka bukan sahaja menjadi pendengar, malah mereka turut menghayati dan merasakan segala emosi menerusi lagu yang didendangkannya.

Pengajaran:

Ramai pemilik perniagaan percaya bahawa penjenamaan peribadi bersifat palsu dan narsisisme iaitu melakukan apa sahaja untuk meraih seberapa banyak tanda suka daripada orang ramai.

Sebenarnya, kita tidak boleh lari daripada kebenaran. Pembinaan jenama peribadi ialah sesuatu yang asli dan bermula dengan proses introspeksi dalaman ke luar.

Apabila anda membuat keputusan untuk membina personal branding, anda membuat keputusan untuk berkongsi dengan orang lain tentang diri anda yang sebenar dan bukannya versi buatan yang dihasilkan oleh PR.

2. Evolusi dan kebolehsuaian

Perjalanan seni Taylor daripada country music kepada pop dan kemudian kepada gabungan indie boleh membingungkan ramai. Bagaimanakah dia boleh mengubah aliran muziknya dengan begitu drastik tetapi tetap mengekalkan jumlah peminatnya malah bertambah?

Anda lihat, perubahan (pivoting) tidak merosakkan persepsi jenama anda selagi anda jelas dan konsisten dengan dua komponen utama jenama anda iaitu intipatinya dan cara anda ingin dilihat.

 Pengajaran:

Sebagai usahawan, kita semua boleh berevolusi. Kita menukar gear, mengubah rentak dan sebagainya.

Selagi kita mempunyai kedudukan jenama yang jelas, ia akan bertindak sebagai payung untuk semua perubahan ini. Selagi intipati jenama jelas dan kekal tidak berubah, pangsi yang kita buat tidak akan mengelirukan pelanggan yang dimiliki.

3. Interaksi bersama peminat/pelanggan

Swift terkenal dengan hubungan baiknya bersama peminat. Daripada lawatan mengejut, balasan mesej di media sosial sehinggalah kepada sesi rahsia pelancaran album,, dia memahami bahawa jenamanya bukanlah semata-mata mengenai muziknya tetapi komuniti yang dipupuknya.

Pengajaran:

 Walaupun kita bukanlah nak membina “pangkalan peminat” untuk bisnes yang diusahakan, namun membina dan mengekalkan khalayak adalah akar umbi dalam memahami kepentingan penglibatan dua hala.

Apabila anda membuat kandungan di media sosial, anda perlu benar-benar membalas komen yang anda terima. Itu adalah bahagian yang anda tidak boleh menggunakan sumber luar kerana orang ramai ingin berinteraksi dengan anda dan bukannya bot chat, pembantu atau pasukan pemasaran syarikat anda.

4. Advokasi sosial

Selama bertahun-tahun, Swift telah memperjuangkan pelbagai isu sosial dan menggunakan platformnya untuk melaksanakan perubahan. Sama ada hak awam atau sokongan politik, dia menyatakan pendiriannya dengan jelas dan mengaitkan jenamanya dengan kepercayaannya.

Pengajaran:

Apabila membina jenama, anda tidak boleh membuat semuanya tentang perniagaan. Perkara yang anda lakukan adalah penting untuk membina kredibiliti dan melayani perniagaan melalui cara anda membina hubungan sebenar dengan orang lain. Itulah yang memanusiakan jenama anda berbanding yang orang lain. 

Mendapatkan tiket untuk ke konsert Taylor Swift adalah suatu proses sukar yang memerlukan ketabahan dan komitmen selain tuah yang tidak disangka-sangka. Selepas mendaftar di Ticketmaster yang merupakan platform yang penuh dengan berjuta-juta peminat fanatik yang bersaing bagi mendapatkan kod akses, anda perlu menunggu beberapa hari pula untuk emel pengesahan. 

Bukan semua beruntung ya! Dengan kod akses di tangan, permainan bermula. Log masuk 30 minit lebih awal pada hari jualan, anda akan berada di ruang menunggu. Penantian berlarutan, anda menunggu giliran dan sangat  mengejutkan apabila melihat nombor yang muncul di skrin di mana lebih ribuan orang mendahului anda.

Ia seperti dalam permainan video. Setiap kali anda klik pada tempat duduk yang kelihatan tersedia, mesej muncul “Maaf! Peminat lain mengalahkan anda.” Selepas penantian yang mengecewakan, akhirnya muncul pengesahan: “Anda masuk! Anda mendapat tiket.”

 Wow, anda berjaya dapatkannya!

Di saat kita memerah otak memikirkan cara terbaik yang perlu dilakukan bagi meraih pelanggan, kadangkala ia adalah kisah paling peribadi yang membawa kepada pengalaman yang paling mendalam buat mereka.

Anda belajar sesuatu?

Artikel terbaru

Leave a Reply