3 Strategi Pemasaran IKEA

3 Strategi Pemasaran IKEA

IKEA Malaysia terus memastikan jenama IKEA berkembang selain penumpuan kepada jualan secara dalam talian.

Menurut Pengurus Runcit Negara bagi IKEA Malaysia, Malcolm Pruys tahun kewangan 2022 menjadi satu kejayaan luar biasa kepada peruncit perabot dari Sweden itu dengan pendapatan sebanyak RM1.54 bilion.

Hari ini, apabila seseorang bercadang untuk membeli-belah perabot, IKEA adalah antara nama yang terlintas di fikiran. Begitulah kukuhnya kehadirannya di pasaran.

Apa strategi yang digunakan IKEA?

1.       Menyesuaikan diri dengan teknologi baharu

IKEA telah melangkah jauh dari kedai Sweden yang sederhana kepada jenama multinasional dengan mengikuti trend dan dengan mudah menerima pakai teknologi baharu.

Selama bertahun-tahun, IKEA mengubah pengalaman runcit, mendigitalkan operasinya untuk menjadikan produk lebih mudah diakses oleh khalayaknya.

Orang ramai terutamanya memuat turun aplikasi pemodelan 3Dnya hanya untuk membayangkan rumah impian mereka.

Ia adalah salah satu langkah pemasarannya yang paling berjaya yang membolehkan IKEA menjual barangan permintaan rendahnya dengan mewujudkan keinginan pelanggannya untuk merombak bilik.

IKEA juga menggunakan fungsi interaktif yang canggih dan menawarkan pelbagai pilihan penghantaran, ia memudahkan penggunanya untuk menggalakkan membeli-belah.

Bagi bangsa usahawan yang masih ada rasa takut dan curiga untuk beralih kepada pembaharuan dan digital jangan berlengah lagi. Segera lakukan inovasi terhadap perniagaan anda. Jangan ketinggalan dan akhirnya lenyap dalam arus pemodenan.

2.       Kandungan pemasaran

Jangan malas untuk buat kandungan pemasaran. Kalau tak ada idea kita boleh tengok bagaimana orang lain buat. Dapat idea, sesuaikan dengan perniagaan sendiri.

IKEA juga bergantung padanya pemasaran kandungan strategi untuk membezakan dirinya daripada jenama perabot lain.

Tak kira iklan cetak atau media sosial, satu elemen yang menonjol dalam semua iklannya ialah kandungannya yang menarik perhatian.

Ia menggabungkan jenaka, inovasi dan nilai teras jenamanya untuk menghasilkan iklan yang menarik perhatian dan memberi inspirasi kepada orang ramai untuk membeli produknya.

3.       Reka bentuk produk inovatif

Kita mesti nak tinggal dalam kediaman yang selesa. Memang ramai yang mengimpikan kediaman bak ‘bilik pameran IKEA’.

Walau ruang kecil dan terhad, tapi semuanya lengkap. Elok tersusun dan kemas.

Reka bentuk produk IKEA adalah teras kejayaan perniagaannya.

Ia menggunakan model Demokratik dan estetika Nordic asli untuk mencipta produk yang difikirkan dengan baik, minimalis dan paling penting, produk berfungsi.

Jadi perkakas rumah bukan sahaja menarik secara visual tetapi direka untuk menyelesaikan keperluan dan keinginan pasaran sasarannya.

Bak kata Mentor Usahawan Datuk Wira Dr. Azizan Osman di mana ada masalah, di situ ada peluang perniagaan.

Artikel terbaru

Leave a Reply