3 Cara Untuk Buat Pelanggan Terus Setia Dengan Jenama Anda

3 Cara Untuk Buat Pelanggan Terus Setia Dengan Jenama Anda

Menjalinkan hubungan yang baik bersama pelanggan adalah penting untuk mendorong kesetiaan mereka bersama jenama syarikat anda. Bukan hanya sekadar menjual produk ataupun perkhidmatan, anda haruslah melakukan usaha yang berterusan agar hubungan perniagaan itu berkekalan.

Interaksi yang positif di antara pelanggan dan syarikat boleh dicapai melalui pelbagai saluran contohnya daripada platform media sosial. Ia lebih daripada sekadar menarik pengguna ke jenama anda.

 Ideanya adalah untuk mengukuhkan hubungan baik dengan pelanggan  secara berterusan supaya boleh menarik lebih ramai lagi pelanggan baru untuk mencuba produk atau perkhidmatan syarikat anda.

Pemasaran penglibatan pelanggan bukanlah satu proses yang boleh dilakukan semalaman kerana ia adalah suatu proses yang berterusan. Ikuti beberapa strategi ini untuk mendapatkan petua dan helah yang berkesan untuk terus ‘mengikat’ kesetiaan pelanggan.

1. Gunakan semua data yang ada

Walaupun sejarah pembelian dan data demografi  ialah perkara yang dikatakan dapat mempengaruhi kempen, namun ia sebenarnya tidak mencukupi.

Sebenarnya, adalah penting untuk anda turut mempertimbangkan data pilihan saluran pelanggan anda, skor kecenderungan, komposisi isi rumah dan lain-lain.

Maklumat yang sering diabaikan ini akan menghasilkan hasil kerana ia sememangnya berharga dan pesaing anda mungkin tidak mempertimbangkan maklumat tersebut.

Terdapat sebilangan besar pemasar maklumat yang tidak mempunyai akses semasa membuat komunikasi pelanggan, termasuk data tingkah laku dan keuntungan dalam talian dan luar talian. 

Dengan pertumbuhan pesat dalam saluran digital, satu-satunya cara untuk pemasar kekal berdaya saing adalah dengan menggunakan semua maklumat yang tersedia tentang pelanggan mereka.

2. Berfikir seperti sebuah syarikat besar

Perniagaan kecil harus berfikir seperti perniagaan besar dan kemudian bertindak menggunakan segala info yang tersedia untuk mereka. Analisis data mungkin berlaku pada skala yang lebih kecil tetapi analisis ini semestinya lebih berharga daripada firasat mudah atau idea prasangka tentang siapa pelanggan terbaik anda.

Walaupun anda mungkin terpaksa menghantar emel individu atau membuat satu per satu panggilan telefon terhadap pelanggan, namun sekurang-kurangnya anda tahu untuk menyasarkan pelanggan terbaik anda dan ini adalah suatu permulaan yang baik untuk syarikat kecil yang baru hendak bermula.

Perniagaan kecil dan sederhana sebenarnya mempunyai kelebihan apabila bertindak berdasarkan maklumat dan bertindak balas terhadap arah aliran pasaran.

Untuk perniagaan besar, selalunya  ia menjadi satu cabaran untuk membentangkan data dan mencadangkan idea dengan cara yang sesuai dengan pengurus senior.

Tabiat  institusi juga mungkin sukar diubah untuk perniagaan yang telah lama ditubuhkan. Usahawan atau syarikat usahawan kecil tidak menghadapi cabaran itu. Oleh itu, manfaatkan fleksibiliti anda dan buatlah percubaan yang bijak untuk menawan hati pelanggan anda.

3. Jangan tunggu pelanggan

Pergi ke pelanggan dan jangan hanya tunggu mereka datang kepada anda. Pelanggan yang ‘diikat’ berkemungkinan besar akan berbelanja atau terus berbelanja. Kenal pasti pelanggan anda dan yang paling penting jangan lupa untuk mencari masa yang paling berharga untuk menjangka kitaran pembelian dalam hidup mereka.

Artikel terbaru

Leave a Reply