3 cara TikTok bantu perniagaan berkembang

3 cara TikTok bantu perniagaan berkembang

Purata pengguna internet di Malaysia berusia antara 16 hingga 64 tahun, menghabiskan masa selama dua jam 47 minit menggunakan media sosial setiap hari, lebih tinggi berbanding purata global iaitu dua jam 31 minit.

Menurut laporan Digital 2023, yang dikeluarkan oleh Meltwater, pemimpin global dalam maklumat media dan sosial serta We Are Social, sebuah agensi kreatif sosial itu mendapati, pengguna Internet di Malaysia 58.7 peratus menggunakannya untuk mendapatkan maklumat mengenai jenama.

Antara penemuan penting lain laporan yang mengkaji trend media sosial dan digital di seluruh dunia itu adalah, 40.9 pengguna internet di Malaysia menggunakan laman web atau aplikasi perbankan, pelaburan dan insurans setiap bulan, mengatasi penanda aras global pada 27.7 peratus.

Selain itu, 94.7 peratus pengguna internet di Malaysia berusia 16 hingga 64 tahun menonton kandungan televisyen melalui perkhidmatan penstriman (seperti Netflix) setiap bulan berbanding penanda aras global 90.9 peratus.

Secara keseluruhan, laporan Digital 2023 menunjukkan pengguna internet yang biasa di seluruh dunia mengurangkan pengguna internet harian mereka selama 20 minit sejak 12 bulan lalu kepada enam jam 37 minit, bersamaan dengan penurunan tahunan hampir lima peratus.

Bagaimanapun, masa yang dihabiskan di dalam platform sosial meningkat kepada lebih dua setengah jam sehari, 40 minit lebih lama berbanding masa yang dihabiskan untuk menonton siaran televisyen atau kabel.

Analisis data menunjukkan bahawa pengguna cenderung menggunakan internet dengan lebih bermakna, dengan fokus terhadap kualiti berbanding kuantiti.

Malaysia adalah negara kelapan yang mempunyai capaian iklan TikTok paling tinggi di dunia dalam kalangan pengguna dewasa.

Berikut 3 cara TikTok boleh membantu perniagaan anda berkembang

1.   Jangkau khalayak yang ramai dan pelbagai.

TikTok mempunyai pengguna dari seluruh dunia dari semua peringkat umur.

41% pengguna TikTok berumur antara 16-24 tahun, 59% pengguna berumur lebih dari 25  tahun.

Terdapat banyak peluang untuk menjangkau setiap khalayak khusus dalam populasi TikTok.

 Jika anda ingin menjangkau pasaran antarabangsa, maka TikTok ialah platform yang berkesan untuk berhubung dengan khalayak baharu di negara lain.

2.   Pamerkan produk secara sahih.

 Sesuatu yang menjadikan TikTok unik ialah ia dipacu keaslian. Menghubungkan penonton kepada produk dengan cerita yang boleh dikaitkan atau aliran yang menyeronokkan akan menjadi lebih berkesan dalam mendapatkan ahli komuniti dan bakal pelanggan.

Tiada peralatan mahal atau set kemahiran yang rumit diperlukan untuk membuat kandungan yang menghiburkan dan menarik di TikTok, hanya telefon pintar dan internet.

3.   Bawa trafik tambahan ke tapak anda.

TikTok menyediakan platform tambahan untuk membawa pendedahan jenama anda dan mengarahkannya kembali ke tapak web syarikat.

 TikTok ialah asas pertumbuhan untuk individu dan perniagaan mengembangkan jangkauan mereka ke pasaran baharu.

Mencipta kandungan yang menarik perhatian penonton ialah cara terbaik untuk membawa orang masuk, meminta mereka mengklik pada profil TikTok anda, dan kemudian mengarahkan mereka ke platform media sosial anda yang lain atau tapak web syarikat anda.

Mudah bukan? Jangan ketinggalan dalam trend perniagaan sedangkan pesaing anda sedang mengaut jutaan ringgit daripada platform ini.

Jika anda nak mempelajari lebih banyak tentang TikTok, RichWorks International akan mengadakan program Klinik Usahawan: Bisnes Raya Bersama TikTok pada 11 Mac 2023 untuk persediaan usahawan sempena Hari Raya.

Inilah peluang anda untuk gandakan pendapatan sempena jualan Hari Raya.

Artikel terbaru

2 Comments

  • Rosmawati kamisan

    Sya baru jer mmbuka kdai mkn brkonsep ala cafe n santai dlm suasana trbuka n kg.nk tau cra utk sya mmperkenalkn kdai mkn sya…menu utama adalah lempeng klapa n sambal ijo..utk mnarik pelanggan dtg ke kdai sya ..t kasih

    • Team RichWorks

      Bagus puan! Perkara paling penting untuk memperkenalkan kedai makan puan adalah Marketing Strategy yang betul. Salah satu platform yang boleh digunakan adalah TikTok. Whatsapp kami untuk kami bantu lebih lanjut berkenaan program terdekat di 0192442244. Semoga bermanfaat!

Leave a Reply