Usahawan Mudah Lupa? 7 Tip Berguna Untuk Anda

Usahawan Mudah Lupa? 7 Tip Berguna Untuk Anda

Sebagai usahawan, sudah tentu banyak perkara yang perlu difikir dan perlu dilakukan. Sampai satu tahap, banyak perkara terlupa nak buat sebab tak teringat nak buat. Sebab tu usahawan selalunya ada pembantu peribadi yang boleh ingatkan tugasan mereka setiap hari. 

Ada pembantu peribadi bukan alasan untuk anda lepas tangan untuk mengingati perkara-perkara yang penting. Masalah lupa juga melambangkan bahawa seseorang individu itu semakin meningkat usianya. Takkan muda lagi nak mengaku dah tua, betul tak?

Ingatan merujuk kepada keupayaan anda untuk mengingati maklumat yang disimpan, seperti nama orang dan tarikh peristiwa penting. 

Bagaimana untuk meningkatkan ingatan anda?

1. Belajar sesuatu yang baru

Cari ruang yang sunyi dan berikan perhatian kepada sesuatu perkara yang baru. Ia boleh mengambil tumpuan yang mendalam untuk memproses maklumat baharu sepenuhnya.

Kaitkan perkara yang anda pelajari untuk sentuh, hidu atau rasa. Lebih banyak deria anda terlibat dalam proses pembelajaran, lebih besar kemungkinan anda akan mengingati maklumat tersebut. 

Cuba menulis maklumat, membacanya dengan kuat atau memberikannya irama atau lagu. Kaitkan maklumat baru dengan sesuatu yang sudah anda ketahui. Ini akan membantu anda mengingati maklumat baharu.

Cuba rumuskan idea atau maklumat baharu dalam perkataan anda sendiri dan bukannya cuba menyerap dan mengekalkan maklumat baharu dalam istilah teknikal atau terlalu terperinci. Semak perkara yang telah anda pelajari pada hari yang sama anda mempelajarinya, dan kemudian teruskan menyemak dalam selang waktu selepas itu.

Pastikan ia mencabar anda. Jika ia adalah sesuatu yang anda sudah tahu bagaimana untuk melakukannya, ia tidak akan memberi manfaat untuk meningkatkan daya ingatan. Pilih sesuatu yang memerlukan perhatian penuh anda. 

Pastikan ia memberi ganjaran. Ganjaran membantu menyokong proses pembelajaran, jadi pilih aktiviti yang menyeronokkan dan mencabar.

2. Tingkatkan aktiviti fizikal

Walaupun anda sedang melatih otak, badan anda masih memerlukan cabaran. Sama ada anda bersenam pada waktu pagi atau petang, mengepam darah adalah cara yang berkesan untuk membersihkan minda anda dan mengatasi keletihan mental. 

Berjalan-jalan sebentar atau lakukan beberapa lompat pada sebelah petang boleh membantu anda mengatasi masalah mental atau mengantuk.

3. Tidur lena

Kemahiran ingatan, kreativiti dan pemikiran kritis semuanya boleh dipengaruhi oleh jumlah tidur yang anda dapat. Dapatkan jadual tidur dan patuhinya, walaupun pada hujung minggu. Cuba bangun pada waktu yang sama setiap hari dan tidur pada waktu yang sama setiap malam.

Hadkan masa anda melihat skrin, mungkin sejam sebelum tidur. Sebaiknya matikan komputer dan TV anda serta hadkan masa pada telefon anda sebelum anda tidur. Aktiviti yang tidak melibatkan skrin, seperti membaca buku, sesuai untuk berehat sebelum tidur.

Berhati-hati dengan pengambilan kafein. Elakkan mengambil kafein di waktu yang lewat, supaya anda boleh tidur dengan lebih mudah pada waktu malam.

4. Kekal bersosial

Perhubungan memainkan peranan penting dalam kesihatan emosi dan otak. Interaksi manusia adalah jenis latihan otak yang penting. Cuba hobi baru yang selalu anda ingin pelajari, jadi sukarelawan untuk tujuan yang berbaloi, sertai kelab atau ikuti kelas, berhubung dengan rakan pada hujung minggu atau pertimbangkan untuk mengambil haiwan peliharaan sebagai teman.

5. Elakkan tekanan

Tahap tekanan yang tinggi boleh mencetuskan lupa ingatan. Berikut ialah beberapa petua untuk menguruskan tahap tekanan di tempat kerja:

  • Tetapkan sempadan dan jangkaan.
  • Ambil rehat pada siang hari.
  • Bercakap tentang perasaan dan fikiran anda.
  • Cari keseimbangan kerja dan kehidupan peribadi yang sihat.
  • Cuba fokus pada satu tugas pada satu masa.

6. Hidup yang teratur

Menyimpan senarai tugasan ialah cara yang bagus untuk sentiasa mengetahui tugas harian dan ini juga cara yang bagus untuk membiasakan diri menulis perkara yang anda tidak mahu lupakan. 

Begitu juga, memastikan kawasan kerja anda bersih dan teratur akan membantu anda memberi tumpuan kepada perkara yang lebih penting, yang seterusnya, boleh meningkatkan ingatan ingatan.

7. Amalkan pemakanan yang sihat

Badan yang sihat adalah cara terbaik untuk menggalakkan minda yang sihat. Kurangkan gula, makanan bergoreng dan makanan dengan banyak pengawet yang tidak sihat serta banyakan minum air. 

Diet yang sihat boleh membantu meningkatkan tenaga anda dan membawa kepada lebih banyak senaman dan corak tidur yang lebih baik, yang seterusnya akan membantu meningkatkan daya ingatan anda.

Jadi, bagi usahawan yang sering menghadapi cabaran dalam mengingati sesuatu perkara yang penting atau tidak, cubala langkah-langkah ini untuk membantu anda mengatasi masalah tersebut. 

Dengan mengamalkan tujuh tips berguna ini, anda bukan sahaja dapat mengatasi kecenderungan untuk menjadi pelupa, tetapi juga memperbaiki keseluruhan pengurusan perniagaan anda. 

Artikel terbaru

2 Comments

Leave a Reply