Tips Penggunaan Webinar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Tips Penggunaan Webinar

Siapa suka menonton Webinar Dr Azizan? Tahu tak, webinar adalah salah satu cara untuk anda ‘connect’ dengan pelanggan dan prospek. Anda harus mencubanya.

Webinar adalah teknologi seminar online yang dilakukan tanpa bersemuka secara fizikal bagi memudahkan berlakunya proses pemindahan maklumat ke dalam urusan pembelajaran mahupun perniagaan manusia.

Di dalam perniagaan ia merupakan satu kelebihan yang perlu diambil oleh para peniaga kerana ia dapat menjimatkan kos, penggunaan masa dan jarak geografi yang menjadi penghalang kepada perkembangan perniagaan kita.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil ketika mengendalikan webinar.

8 langkah-langkah perlu anda ambil ketika Webinar :

• Highlight topik yang ingin anda persembahkan. Dengan cara ini ia memudahkan penonton ‘menangkap’ mesej yang cuba disampaikan oleh anda.

• Elakkan penggunaan slide yang hanya ingin ditonjolkan dalam tempoh beberapa saat sahaja.

 Gunakan foto anda sebagai pengenalan webinar bagi memudahkan penonton tahu siapakah yang mengendalikan webinar tersebut.

 Pastikan anda menggunakan headphone bagi menjaga mutu pendengaran anda dan penonton ketika berlangsungnya webinar.

• Sila pastikan persekitaran anda bebas daripada gangguan bunyi seperti deringan telefon bimbit, bunyi kenderaan mahupun hilai tawa anak anda. Ia pasti menjejaskan kualiti pendengaran penonton yang menonton webinar anda.

 Anda perlu merancang masa anda supaya sesi webinar ini tidak menjejaskan masa peribadi anda. Tetapkan masa anda bagi menunjukkan hasil kerja anda mempunyai ciri-ciri yang profesional.

• Sebelum sesi webinar ini berlangsung, lakukan sedikit latihan bagi melancarkan lagi urusan persembahan anda.

Paling penting, promosikan sesi webinar anda supaya ramai orang yang menonton dan anda tak bercakap seorang diri!

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Pengertian Raya Aidilfitri

Pengertian Raya Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri kali ini pastinya disambut dengan berlainan. Demi memastikan keselamatan dan melindungi nyawa orang ramai, kerajaan memutuskan untuk mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP

Senyuman Dalam Bisnes

Dalam bisnes, peniaga mesti selalu senyum. Senyuman bukan setakat dapat melembutkan hati pelanggan, tetapi ia merupakan amalan sedekah yang dituntut ketika berniaga. Rasulullah s.a.w sendiri

Karakter Usahawan Produktif

Karakter Usahawan Produktif

Setiap orang boleh menjadi usahawan namun jenis yang macam mana anda ingin jadi? Mahu jadi usahawan yang berjaya ataupun sebaliknya berbalik kepada keputusan dan tindakan

Anda Cipta Luck Sendiri!

Anda Cipta Luck Sendiri!

“Mereka berjaya kerana ada LUCK…,” antara ayat yang biasa anda dengar atau anda sendiri pernah menyebutnya! Luck bermaksud tuah atau nasib. Kereta lumba F1 merupakan