Tips Mula Membina Brand Awareness

Tips Mula Membina Brand Awareness

Tahukah anda apa itu ‘Brand Awareness”? Adakah orang ramai tahu tentang jenama anda?

Sebagai peniaga, anda perlu buat orang ramai tahu tentang jenama anda.

Brand Awareness merupakan kemampuan pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk mengenali dan mengalami pengalaman tersendiri ketika mendapatkan perkhidmatan dan produk bagi sesebuah perniagaan.

Untuk dapatkan perhatian pelanggan, penggunaan logo yang mampu naikkan ‘rating’ jenama produk berkenaan secara mendadak bagi tempoh yang lama. Terdapat 3 peringkat di dalam proses meningkatkan kesedaran jenama produk anda,

3 peringkat Brand Awareness:

  1. Brand Recognition (Pengenalan Jenama)
  2. Brand Recall (Mengingatkan kembali)
  3. Top of Mind (Puncak)

Untuk berada di tahap Top of Mind, peniaga perlu tahu strategi pemasaran yang kukuh untuk menyedarkan pelanggan tentang potensi produk anda. Berikut antara tips mudah yang boleh di jadikan panduan di dalam membina ‘brand awareness’ produk anda.

6 tips mudah bina Brand Awareness:

• Pastikan nama produk yang digunakan cukup mudah untuk diingat oleh pelanggan. Gunakan nama yang ringkas dan unik dari aspek sebutannya.

• Hasilkan konsep dan idea unik yang boleh menunjukkan perbezaan jenama anda dengan pesaing. Contoh: gunakan iklan yang menarik, yang viral dan mudah diingati.

• Menggunakan slogan yang efektif bagi membantu pelanggan untuk mengingati jenama anda. Slogan ini boleh digunakan di dalam kempen pengiklanan media, penerbitan akhbar mahupun melalui penggunaan papan Billboard.

• Pilihlah logo atau simbol yang berkaitan dengan jenama produk.

• Anda boleh juga membuat acara dan majlis promosi produk untuk dekatkan pelanggan dengan perniagaan anda.

• Gunakan kelebihan media sosial bagi memudahkan anda melancarkan jenama produk anda dan kepentingannya terhadap pengguna. Gunakan sedikit teknik yang kreatif untuk jadikan orang ramai ingat.

Contohnya, menawarkan hadiah cabutan bertuah untuk pelanggan anda.

Artikel terbaru

2 Comments

Leave a Reply