Tips Mula Bina Hubungan Pelanggan Yang Baik

“Customer always right!” Pernahkah anda berhadapan dengan pelanggan seperti ini. Pasti anda terbayangkan susahnya nak melayan kerenah pelanggan ini. Dengan cerewetnya , di samping sikap meminta harga barangan yang lebih murah ianya akan memenatkan anda kalau orang seperti ini datang ke kedai kita. Betul ke betul?

Tetapi, ada peniaga yang ada kepakaran dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan. Malah, peniaga tersebut tidak berhadapan pun dengan situasi bermasalah seperti yang anda alami.

Apa yang mereka buat ye?

5 tips untuk anda lakukan bagi tingkat hubungan pelanggan yang baik :

1) Komunikasi Berkesan
Jangan berbual dengan pelanggan seperti anda menghafal skrip. Pelanggan akan lebih selesa dengan perbualan yang diselitkan dengan sedikit jenaka dan menggunakan nama pelanggan. Gunakan gelaran tuan/puan/encik bagi menunjukkan anda menghormati pelanggan anda.

Setiap interaksi bersama pelanggan adalah peluang untuk membina hubungan dan kepercayaaan pelanggan. Apabila anda sudah berhubung dengan pelanggan melebihi 10 kali, anda sudah meraih kepercayaan mereka secara semulajadi.

2) Fahami Pelanggan Anda
Seperti seorang rakan, anda perlu mengenali pelanggan anda. Anda mesti ingat nama pelanggan, keperluan mereka, bagaimana keadaan kewangan mereka dan lain-lain lagi. Anda akan lebih fokus dengan kehendak pasaran bisnes anda sekaligus tidak membuang masa melayan pelanggan yang bukan menjadi target anda.

3) Ambil Perhatian Terhadap Maklumbalas Pelanggan
Sekiranya ada respon yang tidak baik, tolong ambil tindakan serius dan segera. Anda tidak akan menjangka sejauh mana pelanggan itu akan bertindak sekiranya anda mengabaikan aduan mereka. Bersemuka dengan mereka untuk menunjukkan anda serius dengan masalah mereka. Dan berikan jawapan yang dapat memuaskan hati mereka.

4) Sentiasa Berhubung Dengan Pelanggan Setia Anda
Pastikan anda mempunyai database tentang pelanggan anda. Gunakan borang maklumbalas atau borang pendaftaran bagi mengenal calon pelanggan anda.

Dengan maklumat seperti emel dan nombor telefon, anda boleh mengemaskini maklumat bisnes anda kepada mereka dan pasti pelanggan yang suka dengan cara anda mempromosikan produk anda. Hasilnya, mereka akan terpengaruh dan kekal setia dengan jenama bisnes anda.

5) Bina Kepercayaan Pelanggan Anda
Ingat, bisnes bukan untuk mengaut keuntungan semata-mata. Ia perlu menyelesaikan masalah pelanggan. Jadi produk anda perlu berkualiti dan tidak memudaratkan pengguna.

Anda perlu berikan yang terbaik kepada mereka. Bukan sekadar mutu produk sahaja, jenama, cara packaging serta cara anda mempromosikan barangan anda juga perlu dibaiki agar terus berkualiti, kerana ia membantu meningkatkan kepercayaan pelanggan baru anda.2 Comments

Leave a Reply