Tips Membina Rangkaian Bisnes Anda

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Tips Membina Rangkaian Bisnes Anda

Sebagai peniaga yang baru bertatih atau sudah lama berniaga, anda mesti tahu kepentingan rangkaian bisnes.

Rangkaian bisnes (business networking) sangat berguna dalam melebarkan pengaruh perniagaan, meningkatkan ilmu perniagaan, boleh belajar dari kejayaan usahawan lain dan menambah pelanggan baru.

Rangkaian perniagaan juga boleh terdiri daripada pesaing anda. Jika anda pandai mengambil peluang dan bekerjasama dengan mereka, InsyaAllah anda akan dapat bina satu peluang perniagaan yang kuat.

Rangkaian perniagaan juga boleh digunakan untuk membina perniagaan yang stabil. 

5 faedah mempunyai rangkaian dalam perniagaan:

1. Kongsi ilmu – rakan yang terbaik untuk berkongsi idea dan maklumat perniagaan serta anda boleh minta pandangan mereka ketika berbual atau berbincang hal perniagaan.

2. Mencari peluang – biasanya bila anda ada rangkaian, anda sedang mencari peluang untuk memajukan dan mengembangkan bisnes anda ke pasaran yang lebih luas.

3. Membina hubungan – anda bukan sahaja membina rangkaian, malah mencipta hubungan dengan peniaga yang lain.

4. Meningkatkan keyakinan – anda sedang mencabar diri anda untuk bercakap dengan orang yang tak dikenali dan berborak mengenai bisnes masing-masing.

5. Meningkatkan profil – dikenali dan diberi perhatian adalah satu bonus dalam perniagaan. Dengan kekerapan menghadiri ‘social event’, anda akan mula dikenali dan ia akan memberi pengaruh pada diri dan perniagaan anda.

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Pengertian Raya Aidilfitri

Pengertian Raya Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri kali ini pastinya disambut dengan berlainan. Demi memastikan keselamatan dan melindungi nyawa orang ramai, kerajaan memutuskan untuk mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP

Senyuman Dalam Bisnes

Dalam bisnes, peniaga mesti selalu senyum. Senyuman bukan setakat dapat melembutkan hati pelanggan, tetapi ia merupakan amalan sedekah yang dituntut ketika berniaga. Rasulullah s.a.w sendiri

Karakter Usahawan Produktif

Karakter Usahawan Produktif

Setiap orang boleh menjadi usahawan namun jenis yang macam mana anda ingin jadi? Mahu jadi usahawan yang berjaya ataupun sebaliknya berbalik kepada keputusan dan tindakan

Anda Cipta Luck Sendiri!

Anda Cipta Luck Sendiri!

“Mereka berjaya kerana ada LUCK…,” antara ayat yang biasa anda dengar atau anda sendiri pernah menyebutnya! Luck bermaksud tuah atau nasib. Kereta lumba F1 merupakan