Tips Dapatkan Publisiti Bisnes Percuma

Tips Dapatkan Publisiti Bisnes Percuma

Publisiti itu best! Peniaga yang bijak mencari publisiti yang betul akan menjimatkan kos pemasarannya. Faham ke faham?

Publisiti bukan sekadar untuk menjual, namun ia berkesan untuk memperkenalkan perniagaan kita. Lebih ramai orang kenal bisnes kita, lebih tinggi peluang kita untuk mendapat pelanggan sekaligus meningkatkan pendapatan.

Publisiti yang bagus menyebabkan ianya mudah diviralkan oleh golongan blogger dan vlogger.

Ramai di antara mereka boleh memberikan publisiti secara percuma kepada produk perniagaan kita atas faktor pengaruh yang dimiliki.

Cara memikat Juruhebah Maya/Blogger/Vlogger untuk dapatkan publisiti :

• Hadir ke majlis blogger

Dapatkan maklumat dari pelbagai sumber untuk hadir ke majlis yang mempunyai himpunan blogger-blogger di kawasan tertentu. Kos untuk hadir ke majlis ini biasanya percuma kerana kebanyakan masa ia ditaja oleh organisasi tertentu.

Sentiasa berpenampilan kemas, bersih dan mudah didampingi. Ini akan menonjolkan imej perniagaan yang anda lakukan Anda perlu ingat, di dalam majlis seperti ini tetamu yang hadir terdiri oleh media dan orang kenamaan yag penting.

Jadi, ringankanlah mulut anda untuk menyapa dan memulakan perbualan dalam kalangan tetamu. Setidak-tidaknya, berikanlah senyuman yang memikat agar ada pihak lain yang mendampingi anda dan memulakan perbualan.

• Kenalkan diri dan perniagaan kita

Sediakan kad bisnes yang mengandungi mesej bagi memperkenalkan diri kita kepada majoriti blogger yang hadir ke majlis itu. Anggap mereka sebagai rakan karib anda. Beritahu mereka perniagaan apa yang kita lakukan dan sebagainya. Mungkin ada yang berminat untuk menjalinkan hubungan perniagaan dengan anda

• Berikan sampel produk percuma

Berikan mereka berita baik. Berikan mereka barangan secara percuma sebagai tanda penghargaan. Dengan memberikan produk percuma ini, secara tidak langsung kita mencipta satu pendekatan emosi bersama pemilik blog.

Secara tidak langsung, mereka akan menghebahkan bisnes kita menerusi artikel-artikel terbitan di blog. Bayangkan, 1 blog mempunyai 1,000 pelawat. Jika 10 blog, maka bisnes kita sudah mempunyai publisiti percuma seramai 10,000 orang.

Artikel terbaru

Leave a Reply