Berkomunikasi Dengan Pelanggan? 7 Tips Buat Usahawan

Cuba anda renung balik, macam mana ye anda komunikasi dengan pelanggan anda?

Adakah mereka berpuas hati dengan cara layanan anda? Kalau anda nak tahu samada mereka ni suka ke tak dengan anda, lepas mereka gunakan produk anda, mereka akan datang balik untuk dapatkan produk atau servis yang lain dari anda. Ada tak pelanggan anda yang macam tu? Kami akan kongsikan beberapa tips komunikasi yang efektif bila pelanggan datang ke kedai anda. Jangan lepaskan peluang untuk bacanya tau. Rugi nanti.

7 tips komunikasi efektif kepada pelanggan anda

1. Pastikan Anda Senyum

Tips yang pertama, anda kena SENYUM. Setiap pagi, sebelum buka bisnes, anda kena pesan pada staff anda, walau apapun jadi, mereka kena sentiasa senyum. Tak kiralah, pelanggan masuk kedai tanpa beli apa-apa. Mereka tetap kena senyum. Senyum tu sedekah kak oi.

Walaupun mereka tak beli apa-apa, anda tetap dapat pahala. Yelah, dari anda masam je, bukan je pelanggan takut nak masuk kedai, nak dekat pun tak nak. Tapi, bila dari jauh lagi anda dah senyum, magnet senyum tu akan tarik pelanggan untuk masuk ke kedai anda.

Biarlah mereka lihat-lihat dulu, kalau ada yang berkenan, di tambah pula anda pandai layan, pasti mereka akan beli dari anda.

2. Berikan Ucapan Selamat

Ada peniaga, setiap kali pelanggan datang ke kedai, mereka biar pelanggan masuk macam tu je tanpa ada ucapan selamat datang atau hadiahkan senyuman. Bila anda berikan ucapan ni, ia adalah tanda-tanda anda mengalu-alukan kedatangan pelanggan ke kedai anda.

Itu juga tanda anda sambut kehadiran mereka ke kedai anda. Bukan buat hal sendiri atau sedang kira stok baru. Latih juga staff anda untuk berikan ucapan selamat. Kalau mula-mula buat, memang la agak malu, tapi kelamaan ia akan jadi kebiasaan.

3. Berikan Bantuan Atau Servis

Perasan tak, kadang-kadang pelanggan masuk kedai anda, 2-3 kali pusing, tapi masih lagi tak ada yang berkenan. Apa kata, anda hulurkan bantuan kepada mereka. Tanya apa yang mereka perlukan, mana lah tau apa yang mereka nak tu ada dalam simpanan anda. Kalau anda tak tanya, mereka tak akan beritahu anda dan anda pula tak akan tahu keinginan mereka.

Kadang-kadang mereka ni bukan tahu sangat apa yang mereka perlukan. Sebab tu anda kena tolong mereka. Ada sesetengah pelanggan ni, malu nak bertanya. Mereka nak kita yang tanya dulu, baru mereka beritahu masalah mereka.

4. Tawarkan Kad Diskaun/Baucer/Kupon

Kalau anda nak kembangkan lagi bisnes, anda kena ada database pelanggan. Nanti mudah anda nak buat promosi. Dah tak payah nak tunggu mereka datang kedai anda, baru beritahu. Dengan database ni, anda boleh emel mereka eBook, newsletter, hantar sms kepada mereka atau sebagainya.

Nak dapatkan database ni, anda boleh tawarkan kad diskaun, baucer, kupon, dan minta mereka join cabutan bertuah. Selain dapat database pelanggan, ia juga sebagai penghargaan anda kepada mereka. Nanti mereka boleh datang lagi, tapi dengan harga yang istimewa.

5. Sabar Dan Sanggup Mendengar

Sebagai peniaga, anda mesti sentiasa sabar dan sanggup mendengar permintaan dari pelanggan. Jangan jadi peniaga yang hanya suka apabila dipuji tetapi mula merasa tercabar apabila perniagaannya dikritik atau diberi komen.

Kritikan dari pelanggan boleh membantu akan meningkatkan kualiti perkhidmatan perniagaan anda. Jadikan ia sebagai satu cabaran untuk memberikan servis yang lebih baik. Anda juga harus bersabar apabila melayan pelanggan yang cerewet dan banyak kerenah.

Jangan sesekali mengutuk mereka atau ‘buat muka’ ketika mereka masih di kedai anda.

6. Biasakan Ucapan Maaf

Bukan mudah melayan kerenah pelanggan, namun jika berlaku kekeliruan atau kekurangan contohnya barang lewat sampai, lambat menjawab pertanyaan, barang yang dihantar kurang berkualiti atau anda lambat melayan mereka, cepat-cepat minta maaf pada pelanggan dan selesaikan masalah yang dihadapi itu secara professional.

Jika tidak, anda akan kehilangan pelanggan. Anda mungkin akan anggap itu perkara biasa dan akan dapat pelanggan baru. Jika pelanggan tersebut sebarkan servis buruk yang anda sediakan di Facebook atau blog mereka, anda mungkin akan kehilangan pelanggan yang lain. Ia juga akan menjejaskan nama baik perniagaan anda.

7. Ucapan Terima Kasih

Sebagai peniaga, ringankan mulut anda dan pekerja anda dengan ucapan terima kasih setelah selesai proses pembelian. Jika pelanggan masuk sahaja dan tidak membeli barangan anda, ucapkan juga terima kasih kerana mereka telah masuk ke kedai anda.

Mereka mungkin akan kembali ke kedai anda jika anda berikan perkhidmatan yang terbaik kepada mereka. Sesetengah pelanggan akan rasa gembira jika anda ucapkan terima kasih kepada mereka.

Terima kasih kerana dapat luangkan masa anda untuk membaca artikel ini. Semoga artikel “Berkomunikasi Dengan Pelanggan? 7 Tips Buat Usahawan” ini sedikit sebanyak dapat memberikan manfaat kepada anda.

Sila kongsikan soalan atau ‘learning points’, apa yang anda dapat pelajari dari artikel ini dalam ruangan komen di bawah. ⬇️



7 Comments

  • norita

    Terima kasih atas tips yg bermanfaat.

    • Team RichWorks

      Terima kasih, semoga cik puan peroleh ilmu yang bermanfaat. Sekiranya cik puan mempunyai sebarang soalan berkenaan program kami boleh hubungi kami di hotline: 0192442244

    • Team RichWorks

      Terima kasih atas sharing cik puan, semoga cik puan peroleh ilmu yang bermanfaat. Sekiranya cik puan mempunyai sebarang soalan berkenaan program kami boleh hubungi kami di hotline: 0192442244

  • TQ Tuan..banyak ilmu yang diberi percuma

    • Team RichWorks

      Terima kasih, semoga tuan peroleh ilmu yang bermanfaat. Sekiranya tuan mempunyai sebarang soalan berkenaan program kami boleh hubungi kami di hotline: 0192442244

    • Team RichWorks

      Terima kasih atas sharing tuan, semoga tuan peroleh ilmu yang bermanfaat. Sekiranya tuan mempunyai sebarang soalan berkenaan program kami boleh hubungi kami di hotline: 0192442244

Leave a Reply