Terima Banyak Nasihat, Bagaimana Usahawan Baharu Nak Pilih Yang Betul-Betul Berguna?

Terima Banyak Nasihat, Bagaimana Usahawan Baharu Nak Pilih Yang Betul-Betul Berguna?

Dengan begitu banyak maklumat yang tersedia, seseorang boleh dengan mudah berfikir bahawa membina permulaan yang berjaya adalah mudah. Pada hakikatnya, jumlah nasihat yang begitu banyak menjadikannya lebih mencabar.

Kebanyakan pengasas baharu mendapati diri mereka tenggelam dalam lautan nasihat yang menarik mereka ke setiap arah. Menjadi pengasas sudah cukup sukar dan menerima bertubi-tubi maklumat dan nasihat tidak bermakna anda tidak boleh berjaya dengan syarat anda sendiri.

Dengan mengakui hakikat bahawa mereka berada di landasan sendiri dan mencari ‘big why’ mereka, usahawan baharu boleh menapis nasihat yang baik yang boleh digunakan dalam perjalanan keusahawanan mereka dengan yakin dan mengekalkan perniagaan yang diusahakan.

Fokus pada pengasas

Dalam dunia yang penuh dengan nasihat yang membina, pengasas baharu memerlukan kejelasan dan bimbingan yang disesuaikan dengan pemacu terbesar kejayaan perniagaan mereka iaitu diri mereka sendiri.

Kita semua berbeza dari segi kemahiran, kekuatan, kelemahan dan luka masa lalu. Setiap usahawan sedang bertarung dalam kedua-dua pertempuran perniagaan dan peribadi yang saling berkait dan mustahil untuk dipisahkan.

Siapa kita sebagai individu dan sebab kita menjadi usahawan mempengaruhi semua yang kita lakukan termasuklah dari segi kepimpinan dan individu yang kita berurusan dalam perniagaan serta pekerjaan.

Walaupun banya maklumat di luar sana untuk membantu usahawan baharu, namun bukan semuanya terpakai untuk mereka.

Tanpa bimbingan ini, adalah mustahil bagi pengasas untuk menguraikan nasihat yang betul untuk digunakan berdasarkan kepimpinan mereka.

Kenal pasti ‘big why’

Untuk menggunakan nasihat yang betul, pengasas baharu memerlukan pemahaman yang mendalam dan jelas tentang ‘big why’ mereka iaitu sebab sebenar mereka menjadi usahawan pada mulanya.

Kita hanya boleh mencapai matlamat jika kita tahu sebab kita menetapkannya, sama seperti kami tidak boleh memastikan pelanggan berpuas hati melainkan kita tahu perkara yang mereka mahukan.

Setiap orang mempunyai laluan mereka sendiri yang didorong oleh apa yang mereka mahukan.

Namun sebagai pengasas, kita perlu mengenal pasti dengan tepat apakah laluan itu dan apa yang mendorong kita melaluinya.

Bagi mengenal pasti ‘big why,’ kita perlulah jujur dengan diri sendiri.

Adakah pekerjaan lama anda mengecewakan anda dan menjadikannya tidak tertanggung untuk hidup?

Adakah anda ingin menjadi kaya atau terkenal?

Adakah anda begitu ghairah tentang masalah yang ingin anda selesaikan sehingga ia menguasai pemikiran anda?

Dengan menentukan dengan tepat apa yang mendorong anda untuk menjadi usahawan, anda boleh membiarkan ‘sebab’ asas itu terus mendorong anda maju ke hadapan.

Bertanya soalan yang betul

Selepas menetapkan ‘sebab’ anda, langkah seterusnya adalah perjuangan yang sukar.

Tiada siapa yang suka semua yang mereka lihat apabila melihat cermin. Tetapi hanya melalui penilaian yang tidak berbelah bahagi ini kita boleh mengenal pasti ‘pain point’ yang akan membawa kita kepada nasihat yang perlu didengari untuk menangani masalah yang mendatang.

Mempunyai pengetahuan tentang ‘big why‘ anda serta refleksi yang jujur tentang kekuatan dan kelemahan boleh membantu anda mengenal pasti nasihat yang paling sesuai untuk perjalanan bisnes anda.

Semua orang berkembang

Perniagaan yang berjalan adalah seperti organisma hidup di mana ia berkembang sama seperti kita. Kesilapan berlaku dan semua orang tersadung pada satu titik ketika dalam perjalanan.

Namun begitu,kita boleh bangkit semula dan mengorientasikan semula diri kita dan mencapai matlamat sendiri.

Teruskan menilai perjalanan unik anda untuk mencari nasihat yang betul dan memastikan kejayaan bakal dimiliki. Daripada meletakkan kaki anda di tapak kasut orang lain, bersandarlah pada perjalanan anda dan teruskan berjalan ke hadapan dengan kasut sendiri.

Artikel terbaru

Leave a Reply