7 Strategi Penting Untuk Membina Perniagaan Mampan

Perniagaan mampan

Pentingnya perniagaan mampan. Perniagaan di masa depan memerlukan tiga sifat utama iaitu ketangkasan, kemampanan dan ketahanan terutama dalam keadaan ekonomi yang terganggu disebabkan oleh pandemik.

Mempunyai perniagaan mampan bererti mewujudkan keadaan yang sesuai untuk memastikan kejayaan perniagaan dalam jangka panjang.

Perniagaan mampan adalah organisasi yang mengambil bahagian dalam aktiviti mesra alam atau hijau untuk memastikan bahawa semua proses, produk, dan aktiviti pembuatan dapat menangani masalah alam sekitar semasa dengan baik sambil mengekalkan keuntungan.

Dunia kini menyaksikan perniagaan “brick and mortar” (secara fizikal) beralih kepada “klik dan pesan”.

Kemampuan untuk mencipta semula, mempelajari kembali dan melakukan transformasi amat penting bagi syarikat untuk bertindak balas terhadap risiko yang muncul dan kekal relevan di masa depan.

Beberapa strategi perniagaan mampan telah digunakan dalam era bisnes.

Berikut 7 strategi perniagaan mampan dikongsi ahli panel Forbes Business Council:

1. Kekal Fokus Tetapi Fleksibel

Kunci untuk membina perniagaan mampan ialah mempunyai matlamat yang jelas, namun kekal cukup fleksibel untuk berkembang apabila faktor dalaman atau luaran menerangkan keperluan untuk pendekatan yang berbeza atau lebih bernuansa.

Kejayaan juga tidak dicapai jika mengejar keuntungan semata-mata tanpa henti dengan mengorbankan masyarakat, komuniti dan kemusnahan alam sekitar- Eat Well Global, Erin Boyd Kappelhof.

2. Utamakan Team

Peniagaan yang mampan bergantung pada bagaimana menggerakan dan memberi energy kepada team anda. Pemikiran jangka panjang yang memberi keuntungan kepada perniagaan dan komuniti, melangkaui pertumbuhan berorientasikan diri semata-mata.

Ini memerlukan pemimpin mendahulukan kesejahteraan team mereka daripada objektif lain. Melakukannya mewujudkan circle maklum balas positif yang mendorong pemikiran mampan di seluruh organisasi. -Therma°, Manik Suri

3. Sentiasa Berinovasi

Kunci untuk membina perniagaan yang mampan, terutamanya dalam teknologi, ialah tumpuan berterusan pada penciptaan semula dan inovasi.

Setiap keputusan perniagaan utama mesti mengukuhkan kepercayaan bahawa kami sedang membina organisasi pembelajaran yang menumpukan pada inovasi. Ini adalah inovasi bukan sahaja dalam teknologi, tetapi juga di seluruh organisasi. – SPIKEWELL, BK Nayak

4. Melabur untuk team anda

Asuh dan bangunkan team anda. Tanya pekerja anda apa yang mereka mahu lakukan dan bagaimana mereka mahu berkembang secara peribadi dan profesional.

Melabur dalam latihan untuk mereka. Tunjukkan minat yang tulen terhadap minat dan pasukan mereka. Beri pampasan kepada mereka dengan baik, mengejutkan mereka dari semasa ke semasa dengan hadiah atau pengalaman yang bermakna. – Entire Productions, Natasha Miller

5.  Berkomunikasi secara telus dengan pelanggan

Kunci untuk membina perniagaan yang mampan adalah melalui komunikasi yang telus dengan pelanggan. Sama ada pelaksanaan jualan berjalan seperti yang dirancang atau menghadapi cabaran, pelanggan harus sentiasa dikemas kini. – Maadho, Jesse Singh

6. Keseimbangan perniagaan

Kunci untuk membina perniagaan yang mampan adalah untuk mewujudkan keseimbangan. Syarikat yang berjaya sentiasa memantau persekitaran mereka, mengambil risiko yang dikira dan mencari cara untuk berinovasi mencari keseimbangan yang sempurna.

Perkara yang paling penting dalam mencari keseimbangan ini adalah untuk mengukur perkara yang anda lakukan dan mendengar dengan teliti. Anda mungkin terlepas pandang peluang atau tidak memahami keperluan semasa pasaran. – care.ai, Chakri Toleti

7. Dapatkan Maklum Balas Pelanggan

Jenama terkemuka menggunakan maklum balas pelanggan untuk mengemudi keputusan perniagaan -Stingray Group, Inc, Zack Hamilton

Sebagai bangsa usahawan, anda boleh melakukan tindakan yang dicadangkan di atas, bagi memastikan perniagaan anda mampan, kekal bertahan dan berkembang pesat dalam apa jua situasi sekali gus terus menerus dapat memberi manfaat kepada orang lain. 

Artikel terbaru

3 Comments

Leave a Reply