Siapa Perungut Kronik?

Siapa Perungut Kronik?

 Mendiang Zig Ziglar, beliau cakap, ramai orang kompelin atau perungut kronik tentang kerja, bisnes, suami, isteri, anak-anak, masalah duit sehinggalah masalah dunia seperti ekonomi dan macam-macam lagi masalah. Mereka suka kompelin tetapi mereka bukannya nakkan penyelesaian atau solusi.

Mereka hanya suka kompelin atau ‘bitching’ about it dengan harapan akan ada ramai orang lain yang sama-sama kompelin atau ‘bitching’ dengan mereka tentang betapa tidak adilnya dunia kepada mereka. Dan mereka harap dapat simpati serta nak rasa diri mereka kononnya dizalimi sebagai victim (mangsa keadaan).

Mengapa jadi perungut kronik?

Kenapa mereka nak rasa macam tu? Supaya mereka rasa mereka tidak perlu bertanggungjawab atau menolak rasa yang mereka bertanggungjawab dengan hidup mereka kerana menyalahkan orang lain adalah lebih mudah.

La ila ha illa anta subhanaka inni kuntu minaz dzolimin.

Kita tidak boleh ubah bos kita (kalau kita masih nak kerja di situ). Kita tidak boleh ubah suami atau isteri kita (kalau kita nak teruskan hidup bersama dia) dan banyak perkara di luar kita seperti ekonomi dunia, tetapi kita boleh ubah dan perbaiki ekonomi diri kita sendiri In sha Allah. Dan ubah diri amatlah perlu untuk Iqra’, bacalah dan berilmu.

Ilmu tentang transformasi diri dan jika kita mahu perbaiki kewangan, kita perlu belajar tentang pilihan jalan mencapai kewangan yang baik. Kerana dengan ada ilmu, In sha Allah ia akan merubah keadaan diri kita.

Allah SWT tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum itu sehingga kaum itu merubah apa yang ada di dalam diri mereka. (Ar-R’ad:11)

Wallahu A’lam.

Jumpa nanti di www.BinaBisnesBerjaya.com bagi sertai Bina Bisnes Berjaya Edisi Khas – Your 1st Million Summit secara live dan percuma. Jangan terlepas untuk menjadi 10 usahawan bertuah yang mendapatkan bimbingan selama 12 bulan bernilai RM250,000.

Artikel terbaru

Leave a Reply