Selesaikan Konflik Pekerja Dengan 7 Langkah Ini

konflik

Konflik pekerja boleh menjejaskan produktiviti, semangat dan suasana keseluruhan dalam persekitaran kerja. Dengan menyelesaikan konflik pekerja, anda boleh mengukuhkan hubungan di tempat kerja dan mengajar kemahiran yang boleh mereka gunakan pada masa hadapan. 

Ini juga membolehkan ahli pasukan berkomunikasi dengan lebih berkesan dan lebih produktif. 

Walaupun konflik pekerja boleh mewujudkan halangan antara pekerja atau antara pekerja dan pengurus, apabila anda menyelesaikan konflik sebenarnya boleh lebih mengukuhkan hubungan dan mewujudkan persekitaran kerja yang lebih harmoni dan kolaboratif.

Bagaimana untuk menyelesaikan konflik pekerja?

1. Fahami konflik

Nak selesaikan sesuatu masalah, anda perlu mulakan dengan memahami masalah yang berlaku terlebih dulu. Biasakan diri anda dengan dasar dan garis panduan gangguan serta diskriminasi syarikat supaya jika konflik itu berkaitan dengan tingkah laku tersebut, anda tahu cara untuk bertindak balas.

Kenal pasti keadaan yang boleh menyebabkan konflik antara pekerja di tempat kerja. Memahami sebarang isu asas yang mungkin sedang berlaku boleh membantu anda menyelesaikan isu semasa dan juga mengelakkan perkara yang sama berulang pada masa hadapan.

2. Menggalakkan komunikasi terbuka

Bergantung pada tahap konflik, tak ada masalah jika anda nak biarkan pekerja selesaikan konflik itu sendiri. Jika ada antara mereka yang menghubungi anda tentang konflik tersebut, berikan panduan serta nasihat tentang cara mereka boleh mendekati pekerja lain dengan cara yang positif.

Anda juga boleh bercakap dengan setiap pekerja secara individu jika merasakan ia adalah yang terbaik. Selepas itu, galakkan pekerja untuk bekerjasama untuk menyelesaikan isu itu, mendengar perspektif orang lain dan kemudian cari penyelesaian bersama.

Jangan biarkan salah seorang daripada mereka ada sifat lepas tangan. Hal ini akan membuatkan konflik berlarutan dan semakin parah.

3. Libatkan diri bila perlu

Jika pekerja tidak dapat mencari jalan penyelesaian sesama mereka terhadap konflik itu, anda perlu libatkan diri sebelum konflik itu menjejaskan orang lain di tempat kerja. Pastikan semua pihak yang terlibat memahami bahawa mereka akan bertanggungjawab atas tindakan mereka dan jika piawaian tidak dipenuhi, tindakan tatatertib boleh diambil.

4. Mendengar di kedua belah pihak

Jangan mendengar di satu belah pihak sahaja. Jumpa dengan pekerja secara individu atau duduk bersama mereka dan kemudian teliti isu tanpa berat sebelah sebelum menentukan pendekatan terbaik.

Bercakap kepada kedua-dua pihak memberi mereka peluang untuk menyatakan pendapat sementara pihak lain mendengar. Ini sahaja boleh menyelesaikan konflik, kerana banyak isu selalunya berpunca daripada kegagalan untuk mengenali perspektif orang lain.

Dengan meminta pekerja meluahkan isu itu dengan tenang tanpa emosi, anda boleh mengenal pasti isu sebenar dengan lebih mudah dan mencapai penyelesaian yang boleh diterima dan kekal.

5. Kenal pasti penyelesaian

Seterusnya, anda perlu mengenal pasti penyelesaian kepada konflik. Galakkan semua pihak untuk berbincang tentang kemungkinan penyelesaian kepada masalah tersebut. 

Selalunya, proses ini boleh menjana idea yang tidak pernah dipertimbangkan oleh pekerja sebelum ini dan menghasilkan penyelesaian yang semua orang pasti berpuas hati.

Dengan menggunakan proses kerjasama ini, anda boleh menggalakkan pekerja untuk mengambil pendekatan yang sama untuk menyelesaikan konflik masa depan dan mengajar mereka kemahiran yang berharga untuk tempat kerja.

6. Biarkan pekerja meluahkan perasaan

Sebelum pekerja dapat menyelesaikan konflik yang mereka hadapi, mereka perlu terlebih dahulu dapat meluahkan sebarang perasaan sakit hati atau kemarahan yang mungkin mereka rasai. Emosi ini perlu diluahkan dan diakui untuk bergerak ke hadapan.

7. Hormati perbezaan

Hormati bahawa pasukan anda melihat isu itu dari perspektif yang berbeza. Lakukan yang terbaik untuk bersikap terbuka dan memahami setiap sudut pandangan supaya anda lebih memahami cara anda boleh membantu pasukan anda mengelakkan konflik pada masa hadapan.

Konflik pasti ada

Jika berlaku konflik pekerja di dalam organisasi anda, jangan panik. Konflik hampir tidak dapat dielakkan antara pekerja. Namun dengan menggunakan langkah-langkah penyelesaian yang betul, konflik boleh diselesaikan dengan berkesan tanpa merosakkan hubungan atau produktiviti mereka. 

Amalkan pendekatan yang lebih teratur dan berwibawa, pekerja dapat memperbaiki keadaan dan menjadikan tempat kerja sebagai persekitaran yang lebih harmoni dan mesra.

Artikel terbaru

Leave a Reply