Produk Tak Laku? 5 Cara Kurang Risiko Kerugian

Produk Tak Laku? 5 Cara Kurang Risiko Kerugian

Sedih lihat stok seperti tak bergerak. Dapat order pun sehari satu. Bila produk nak habis? 

Jika anda menghadapi situasi lebihan stok, sebagai usahawan terdapat beberapa tindakan yang boleh anda ambil untuk mengurangkan risiko kerugian:

1.       Promosi dan Diskaun

Menawarkan promosi atau diskaun istimewa pada produk tersebut boleh membantu meningkatkan permintaan dan memacu jualan. Buat tawaran hebat seperti “beli satu percuma satu” atau “diskaun besar-besaran”.

Gunakan saluran pemasaran seperti media sosial, emel atau pengiklanan dalam talian untuk mempromosikan tawaran kepada bakal pelanggan.

2.       Himpunan

Menggabungkan produk berlebihan dengan produk popular lain boleh menghasilkan pakej penggabungan yang menarik untuk pelanggan.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai stok tambahan kain tudung, anda boleh memasangkannya dengan aksesori atau produk lain yang berkaitan dalam pakej diskaun. Ini boleh menggalakkan pelanggan membeli produk tambahan dan mengurangkan lebihan stok.

3.       Rakan Kongsi

Pertimbangkan untuk membentuk perkongsian dengan perniagaan atau syarikat lain yang mempunyai pasaran atau pelanggan yang sepadan dengan produk anda.

Contohnya, anda boleh menjual stok produk kepada pemborong atau menyertai program gabungan dengan rakan kongsi yang berkaitan. Ini boleh membantu menjana pendapatan dan mengurangkan lebihan stok.

4.       Derma

Jika anda tidak mempunyai pilihan lain, anda boleh mempertimbangkan untuk menderma atau menggunakan semula stok produk yang berlebihan kepada yayasan atau organisasi kebajikan.

Selain membantu mereka yang memerlukan, ini juga boleh memberikan manfaat dari segi imej korporat dan sebarang pemotongan cukai yang mungkin dikenakan.

5.       Belajar daripada pengalaman

Ambil ini sebagai peluang pembelajaran untuk mengelakkan stok berlebihan pada masa hadapan. Semak pesanan dan strategi pengurusan inventori anda, perhatikan arah aliran permintaan dan belajar meramal dengan lebih tepat untuk memastikan stok anda seimbang dengan permintaan pasaran.

Sentiasa ingat bahawa menangani lebihan stok adalah sebahagian daripada cabaran menjalankan perniagaan.

Adalah penting untuk kekal fleksibel, inovatif dan mencari cara kreatif untuk mengurangkan risiko kerugian dan memanfaatkan peluang yang ada.

Artikel terbaru

Leave a Reply