Pengurusan Kewangan

Pengurusan Kewangan
Perakaunan untuk hasil dan perbelanjaan boleh membantu memastikan perniagaan anda lancar. Pastikan anda mengekalkan simpan kira yang betul dan mempunyai pengetahuan asas kewangan perniagaan.

Mulakan dengan Kunci Kira-Kira

Lembaran imbangan adalah asas untuk menguruskan kewangan anda. Ia beroperasi sebagai gambaran kewangan perniagaan anda. Ia membantu anda menjejaki modal anda dan menyediakan unjuran aliran tunai untuk tahun-tahun akan datang.

Lembaran imbangan akan membantu anda menjelaskan kos seperti pekerja dan bekalan. Ia juga akan membantu anda mengesan aset, liabiliti dan ekuiti. Anda boleh mendapatkan pandangan dengan memisahkan dan menganalisis segmen perniagaan anda, seperti membandingkan jualan dalam talian untuk jualan bersemuka.

Analisis kos-faedah (CBA)

Melihat secara terperinci bagaimana wang masuk dan wang keluar akan membantu mengekalkan keseimbangan antara keuntungan dan kerugian yang berterusan. Dari pembangunan dan operasi ke kos berulang dan tidak berulang, penting untuk mengkategorikan perbelanjaan dalam kunci kira-kira anda. Kemudian, anda boleh menggunakan analisis kos-faedah untuk menimbang kekuatan dan kelemahan keputusan perniagaan, dan meletakkan faedah berulang yang berpotensi dan pengurangan kos dalam konteks.

CBA adalah teknik untuk membuat pilihan yang tidak kritikal dalam cara yang agak cepat dan mudah. Ia hanya melibatkan menambah wang dalam manfaat dan wang dalam kos sepanjang tempoh masa tertentu, sebelum menolak kos dari faedah untuk menentukan kejayaan dari segi dolar. Ini sangat berguna dengan pengambilan pekerja lain atau kontraktor bebas.

Sebagai contoh, katakan anda ingin menambah tempat duduk luaran untuk restoran bertema kebab anda, Kebaabo!. Anda menganggarkan penambahan tempat duduk di luar akan menjana keuntungan tambahan sebanyak $ 5,000 daripada jualan setiap tahun. Tetapi, permit bagi tempat duduk luaran berharga $ 1,000 setiap tahun, dan anda juga harus mengeluarkan $ 2,000 untuk membeli meja dan kerusi luar. Analisis kos-manfaat anda menunjukkan bahawa anda harus menambahkan tempat duduk di luar rumah, kerana faedah baru ($ 5,000 dalam penjualan baru) melebihi kos baru ($ 3,000 untuk perbelanjaan izin dan peralatan).

Pilih kaedah perakaunan

Perniagaan sering menggunakan kaedah perakaunan akruan atau kaedah perakaunan tunai untuk merekod urusniaga. Kaedah akruan mencatatkan transaksi pada penyata kewangan sebaik sahaja transaksi selesai. Kaedah perakaunan tunai pula hanya mencatatkan sesuatu urusniaga setelah pembayaran diterima.

Contohnya, jika anda membuat penjualan pada bulan Januari dan menerima pembayaran $ 200 pada bulan Februari, kaedah akruan akan membolehkan anda mencatatkan urusniaga ini pada penyata kewangan bulan Januari, sementara kaedah perakaunan tunai mencatatkan pembayaran tersebut pada buku Februari.

 

Kaedah

Kelebihan

Kelemahan

Akruan

Memberi gambaran sebenar.

Lebih kompleks untuk diuruskan.

 

Dapat mengurangkan beban cukai.

Berpotensi untuk tidak menggambarkan penyata yang sebenar.

Tunai

Menunjukkan aliran tunai dengan jelas.

Menghadkan nilai ramalan.

 

Senang difahami.

Kejelasan jangka panjang yang kurang.

GAAP

Terdapat banyak strategi untuk menyediakan penyata kewangan untuk perniagaan kecil. Prinsip perakaunan yang diterima umum, yang dikenal sebagai GAAP atau “Gap,” menyediakan cara umum untuk menyeragamkan pelaporan kewangan menggunakan kaedah akruan. Syarikat swasta tidak perlu mengikuti GAAP. Lembaga Piawaian Perakaunan Kewangan (FASB) mengekalkan GAAP di Amerika Syarikat.Dapatkan bantuan perakaunan

Anda mungkin ingin mendapatkan bantuan dengan perakaunan anda. Pertimbangkan pengambilan seorang akauntan awam yang bertauliah (CPA), penyimpan kira, atau gunakan perkhidmatan online.

CPA lazimnya adalah lebih mahal berbanding perkhidmatan online, tetapi seorang CPA biasanya dapat menawarkan perkhidmatan yang lebih khusus untuk keperluan perniagaan anda. Seorang penyimpan kira-kira pula dapat menyediakan fungsi asas perakaunan harian dengan kos yang lebih rendah, tetapi seorang penyimpan kira-kira tidak akan memiliki pendidikan perakaunan formal seorang CPA.

Pastikan anda mendapatkan bantuan perakaunan yang sesuai untuk menguruskan perkara-perkara berikut:

  • Akaun belum terima
  • Akaun yang perlu dibayar
  • Wang tunai yang ada
  • Pendamaian bank
  • Penggajian
Pengurusan kredit perniagaan

Penetapan dan pengurusan kredit perniagaan akan dapat membantu syarikat anda mendapatkan pembiayaan apabila anda memerlukannya, dan dengan terma-terma yang lebih baik. Kredit perniagaan adalah penting untuk perundingan perjanjian pembekalan dan pelindungan daripada pencurian identiti perniagaan.

 

Lima langkah ini adalah asas untuk merancang kewangan yang baik.

 

  1. Tentukan sama ada anda mempunyai kredit perniagaan di Dun & Bradstreet.
  2. Cipta sejarah kredit perniagaan dengan menggunakan kredit yang berkaitan dengan perniagaan anda
  3. Pastikan semua bil-bil dibayar tepat pada masanya dan fahami faktor-faktor lain yang mempengaruhi penilaian kredit anda
  4. Pastikan fail kredit anda sentiasa dikemaskini dan sentiasa buat pemantauan jika ada perubahan kepada penilaian skor fail kredit anda.
  5. Ketahui kedudukan kredit pelanggan dan vendor anda.

 

Mengetahui kedudukan kredit pelanggan anda akan memberi anda peluang untuk mengetahui corak pengguna, dan itu dapat mempengaruhi strategi pemasaran dan penjualan anda. Anda mungkin tidak perlu melakukan pemeriksaan kredit, tetapi ada alat penilaian kredit yang tersedia untuk perniagaan kecil. Tingkah laku pelanggan juga mempengaruhi aliran tunai perniagaan anda, yang mempengaruhi perancangan untuk bekalan masa depan, pengambilan pekerja, dan memperkembangkan perniagaan anda.