Pengiktirafan & Penghargaan Dalam Bisnes

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Ingat 2 patah perkataan ini!!! Recognition (pengiktirafan) & appreciation (penghargaan) sangat penting dalam hidup malah bisnes anda.

Recognition ini lebih kepada soal prestasi manakala penghargaan pula lebih kepada soal nilai peribadi. Kedua patah perkataan ini, jika digunakan dengan betul boleh membuatkan anda menemukan success pattern yang dapat membawakan kepada kejayaan.

MenThor, Datuk Wira Dr. Azizan Osman memberitahu, kegagalan ramai orang apabila gagal untuk kenal pasti success pattern berkenaan.

“Selalu akan tengok pada benda yang tak jadi. Malah macam mana you boleh recognized orang lain jika you tak recognized diri sendiri”

Datuk Wira Dr. Azizan Osman

Betapa pentingnya untuk usahawan ketahui WIN dan benda yang betul dibuat setiap hari, minggu malah bulan.

Hal ini kerana untuk membentuk success pattern yang akan menjadi sikap dan amalan anda sebagai seorang usahawan berjaya,

Apatah lagi, bagi pemilik atau leader bisnes bukan saja perlu recognized diri sendiri, malah recognized WIN dibuat team mereka.

Daripada situ, anda dan team akan dapat mengenal pasti success pattern yang mana berhasil dan berkesan. Apa tindakan yang perlu diteruskan kerana membawa kepada WIN itu dalam bisnes anda.

3 Tips Asas Penting Bagi Founder, Leader Bisnes serta Usahawan:

  1. Sales
  • Anda kena faham soal sales yang menjadi asas sesebuah bisnes. Walau anda berpelajaran tinggi, pandai bercakap, gah dan sebagainya, tak berguna jika tak pandai dan faham soal sales.

Anda kena faham barulah dapat mewujudkan team sales yang baik.

  1. Train
  • Seorang leader yang baik dapat menunjukkan contoh yang baik. Justeru itu, anda kena faham soal sales dan barulah dapat melatih team sales.

Leadership bermaksud anda mampu buat perkara itu dan dapat buktikan kepada team tentang sesuatu tindakan yang perlu dilakukan,

  1. Manage
  • Setelah mempunyai team, anda perlulah menguruskan mereka dari segi emosi, fokus, tindakan, konsisten dan prestasi.

Anda perlu tahu bagaimana untuk memberikan recognition dan appreciation kepada team agar dapat bawa bisnes mereka terus maju ke depan.

Sehubungan itu sebagai usahawan, founder ataupun leader bisnes, cuba anda terap dan gunakan dua patah perkataan ini dalam bisnes. Kami yakin dan percaya anda akan menyaksikan perubahan positif.

Datuk Wira Dr. Azizan Osman dan RichWorks telah melatih dan membimbing lebih 700,000 orang melalui program-program yang dijalankan sejak 2008 lagi.

Kami di RichWorks bersedia untuk bantu usahawan dengan platform Bina Bisnes Berjaya daripada semua tahap bisnes anda dengan latihan dan bimbingan yang telah terbukti menyaksikan results bukan biasa-biasa saja malah luar biasa.

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Join the Conversation

3 Comments

  1. Masalah saya adalah saya Tak pandai nak ajak org jadi dropship bawah saya…sampai sekarang saya Tak ada team.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Etika dan Bisnes

Etika dan Bisnes

Apa pandangan anda bila anda lihat orang-orang tak beretika disekeliling anda? Mesti rasa macam nak bagi nasihat je kan? Sebelum anda bagi nasihat pada orang

PUNB - Apa Usahawan Boleh Perolehi?

PUNB – Apa Usahawan Boleh Perolehi?

Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) menyediakan kemudahan bagi usahawan bagi pembiayaan perniagaan dan sokongan perniagaan untuk bantu operasi dan pengurusan perniagaan. Jika anda dalam bidang

Kisah Inspirasi Pengasas WhatsApp

Kisah Inspirasi Pengasas WhatsApp

Boleh dikatakan kebanyakan daripada kita, malah di dunia pasti ada menggunakan aplikasi, WhatsApp bagi berhubung antara satu sama lain. Tahukah anda, jumlah pengguna WhatsApp aktif

Agresif – Fast Action, Fast Result

Agresif – Fast Action, Fast Result

‘Fast action, fast result’.Jika anda nak berjaya dengan cepat, itu yang patut anda buat, betul? Jika anda main-main, nanti-nantilah, dan ingat-ingat lupa je apa yang