Orang Kaya Tidak Mempunyai ‘Minda Loteri,’ 3 Perkara Berbeza Dilakukan Jutawan

Orang Kaya Tidak Mempunyai 'Minda Loteri,' 3 Perkara Berbeza Dilakukan Jutawan

Apa yang anda fikirkan apabila melihat kekayaan orang lain? Mungkin ada yang kata dia memang keturunan orang kaya, dia bolehlah dan macam-macam lagi tanggapan.

CEO dan hos podcast “We Study Billionaires,” telah menemu bual 25 billionaire dan lebih daripada 100 jutawan termasuk pelabur terkemuka seperti Howard Marks dan Cathie Woods.

Apa yang dipelajari daripada mereka? Sebagai permulaan, orang kaya tidak mempunyai “pemikiran loteri” atau kepercayaan bahawa terdapat jalan pintas untuk kekayaan segera berdasarkan nasib.

Berikut adalah tiga tabiat mereka kongsikan yang boleh diguna pakai oleh sesiapa sahaja:

1. Orang kaya tidak bertindak atas ketakutan atau dorongan hati

Orang yang paling berjaya dari segi kewangan mempunyai semangat untuk menyelesaikan teka-teki  dan mereka melayan pasaran saham dengan cara yang holistik dan bijaksana.

Apabila menemubual jutawan Howard Marks, pengasas bersama Oaktree Capital Management, mereka bercakap tentang cara dia melalui tempoh pergolakan seperti kemelesetan besar dan tempoh awal perkara itu berlaku.

Daripada membuat keputusan berdasarkan ketakutan, beliau memberi tumpuan kepada data dan peluang yang berpotensi, bukannya pada risiko atau kelemahan.

Menggunakan pendekatan ini, semasa krisis kewangan 2008 syarikatnya memperoleh keuntungan kira-kira $6 bilion kepada pelabur Oaktree.

Sehubungan itu, jika mendapati diri anda berhadapan dengan ketidakpastian, Marks mengesyorkan agar anda tidak beremosi sebaliknya mencari cara boleh menjadikan keadaan itu lebih baik.

2. Orang kaya sabar dan berfikir panjang

Salah satu faktor kejayaan terbesar Warren Buffett ialah melabur dalam perniagaan yang berpotensi untuk berkembang dalam nilai beberapa dekad ke masa hadapan, tidak kira apa harga saham mereka pada bila-bila masa.

Ramai jutawan mengagumi pendekatan Buffett dan berapa banyak kesabaran yang diperlukan.

Pada satu persidangan, pengasas bersama Airbnb Brian Chesky bercakap tentang makan tengah hari yang tidak dapat dilupakannya bersama Jeff Bezos dan Buffett.

Semasa makan tengah hari itu, Bezos teringat salah satu pertemuan pertamanya dengan Buffett, di mana dia bertanya kepadanya: “Tesis pelaburan anda sangat mudah. Mengapa tidak semua orang meniru anda sahaja?”

“Kerana tiada siapa yang mahu menjadi kaya perlahan-lahan,” jawab Buffett.

3. Orang kaya berkata “tidak” lebih daripada mereka berkata “ya.”

Ketika menemu bual jutawan David Rubenstein, pengasas bersama firma ekuiti persendirian Carlyle Group.

Beliau adalah seorang dermawan yang berkhidmat sebagai pengerusi di beberapa lembaga.

Beliau juga merupakan pengarang tiga buku dan hos “History with David Rubenstein” PBS.

Apabila bertanya kepadanya bagaimana dia melakukan begitu banyak perkara, tegasnya die segera mengambil perhatian terhadap semua perkara TIDAK dilakukan.

Contohnya, tidak bermain golf, tidak minum alkohol, tidak menghabiskan masa terlalu lama di Netflix.

Dia mengelakkan semua perkara yang dia percaya menghabiskan masanya.

Jutawan Jesse Itzler bersetuju tentang kuasa mengatakan TIDAK.

 Itzler ialah pengasas bersama Marquis Jet, salah satu syarikat kad jet peribadi terbesar di dunia, rakan kongsi dalam Zico Coconut Water, pengasas The 100 Mile Group dan pemilik Atlanta Hawks NBA.

“Umur 20-an dan 30-an anda adalah masa yang tepat untuk berkata ‘ya’. Tetapi lewat 40-an dan seterusnya adalah masa yang sesuai untuk berkata ‘tidak’ dan mengawal sepenuhnya masa anda,” jelasnya.

Jadi, anda masih fikir mereka berjaya sekelip mata dan hanya mewarisi kekayaan keluarga sahaja? Pastinya TIDAK.

Jika anda menyingkap perjalanan usahawan jutawan kelahiran RichWorks, pasti banyak kisah suka duka yang ditemui dan mungkin anda tidak sangka kesukaran itu mereka lalui sebelum berada di puncak kejayaan.

Ada yang sudah berjaya meraih jualan jutaan ringgit dan jatuh, tetapi mereka berkata TIDAK kepada kegagalan. Jatuh sekali, bangkit 10 kali lebih kuat, lebih berjaya!

Artikel terbaru

Leave a Reply