Nak Pergi Jauh Dalam Bisnes?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Nak pergi jauh dalam bisnes?

Selalunya kita dengar kata-kata ‘90% rezeki banyak datang dari hasil berniaga’. Memang bagus kita tengok makin ramai orang yang berniaga sekarang ni tak kira usia atau apa pun barang yang dijual. Daripada rakyat biasa sampailah kepada orang-orang ternama, semua ada bisnes sendiri.

Tapi, ramai orang yang fikir dia berniaga dan jual beli hari-hari sebab nak ‘survive’. Sudah tentu, perkara tu betul…Untuk orang yang baru nak berniaga, baru mulakan bisnes sendiri. Tapi kalau usahawan yang dah bertahun? Takkanlah masih lagi fikir nak survive saja.

Setiap bisnes mesti ada peningkatan.

Pada satu sesi khas dari Inner Circle Meeting (ICM) bersama Titanium sebelum ini, kata MenThor, Datuk Wira Dr. Azizan Osman, “Setiap bisnes mesti ada peningkatan, ada tanda-tanda peningkatan yang mungkin ramai usahawan tak perasan”.

Sudah tentu, setiap bisnes yang wujud dan ada dalam dunia ini bermula dengan ‘sorang-sorang’. Dengan bermula sorang-sorang, kita takkan mampu buat semua perkara sendiri kalau nak pergi lebih jauh. Bak kata MenThor Dr Azizan Osman sendiri, “Jangan cuba buat semua benda”.

Nak Pergi Lebih Jauh, Jangan Pergi Sorang-Sorang…Bahaya!

“If You Want To Go Fast Go Alone If You Want To Go Far Go Together”

Zaman sekarang ni memang senang nak menjual beli, tapi susah nak sustain dan bawa bisnes lebih jauh daripada tahap sekarang. Nak berubah dari biasa-biasa kepada luar biasa memang susah, sampai ada yang kena try and error.

Bagi Co-Founder RichWorks, Datuk Zafrol Rizal juga beri pandangan semua usahawan kena pilih sama ada nak ‘survive or thrive’ atau dalam erti kata lain – nak kekal biasa atau nak pergi lebih jauh. Setiap usahawan kena tanya ini pada diri mereka sendiri.

Sebab itu setiap syarikat atau bisnes yang nak berada pada tahap yang lebih jauh dan lebih tinggi lagi kena main game yang berbeza, kena ada team yang ramai.

Pilihan di tangan anda, untuk terus kekal pada tahap sama, sudah pada zon selesa ataupun mahu ke tahap lebih tinggi dalam membina bisnes berjaya hingga dikenali orang ramai bukan saja dalam negara bahkan luar negara suatu masa nanti.

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Join the Conversation

5 Comments

  1. saya dah buat macam macam tp saya tak tahu apa salah saya anak team saya susah nak dengar ckap saya dh bgtau info info terkini but depaa susah sngat nak promote dgn konsisten .
    sekarang saya rasa macam sayaa dh hilang ramai customer saya punn pelik kenapa , encik boleh tak share tips mcm mnaa saya nak solve masalah nii ?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Etika dan Bisnes

Etika dan Bisnes

Apa pandangan anda bila anda lihat orang-orang tak beretika disekeliling anda? Mesti rasa macam nak bagi nasihat je kan? Sebelum anda bagi nasihat pada orang

PUNB - Apa Usahawan Boleh Perolehi?

PUNB – Apa Usahawan Boleh Perolehi?

Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) menyediakan kemudahan bagi usahawan bagi pembiayaan perniagaan dan sokongan perniagaan untuk bantu operasi dan pengurusan perniagaan. Jika anda dalam bidang

Kisah Inspirasi Pengasas WhatsApp

Kisah Inspirasi Pengasas WhatsApp

Boleh dikatakan kebanyakan daripada kita, malah di dunia pasti ada menggunakan aplikasi, WhatsApp bagi berhubung antara satu sama lain. Tahukah anda, jumlah pengguna WhatsApp aktif

Agresif – Fast Action, Fast Result

Agresif – Fast Action, Fast Result

‘Fast action, fast result’.Jika anda nak berjaya dengan cepat, itu yang patut anda buat, betul? Jika anda main-main, nanti-nantilah, dan ingat-ingat lupa je apa yang