Nak Jadi Usahawan Berjaya Kena Tahu Urus Masa Dengan Baik. Manfaatkan 8 Cara Ini

Nak Jadi Usahawan Berjaya Kena Tahu Urus Masa Dengan Baik. Manfaatkan 8 Cara Ini

Penguasaan kemahiran pengurusan masa membolehkan usahawan menyelesaikan tanggungjawab harian sama ada peribadi mahupun bisnes mereka dengan cepat dan berkesan.

Wajib buat semua usahawan untuk mahir dalam pengurusan masa untuk membina bisnes yang berjaya. 

Jika anda seorang usahawan yang sukar menguruskan masa dengan baik, manfaatkan nasihat ini untuk membangunkan kemahiran pengurusan masa anda.

Penting tahu kemahiran pengurusan masa

Kemahiran pengurusan masa ialah kemahiran yang membantu anda mengurus masa bagi memastikan masa itu digunakan dengan bermanfaat. Kemahiran pengurusan masa yang penting termasuklah…

1. Keutamaan

Ini adalah untuk memastikan tugasan yang lebih penting diselesaikan sebelum tugas yang kurang kepentingannya. Mengutamakan tugas anda secara berkesan memerlukan anda mempunyai pemahaman yang kukuh tentang berapa lama masa yang perlu untuk menyelesaikan segala masalah. 

Mahir dalam mengutamakan tanggungjawab anda juga akan membolehkan anda menyelesaikan tugas penting dengan lebih cekap.

2. Perancangan

Mampu menganalisis tugas dan menyediakan jadual adalah penting. Pengurusan masa yang berkesan memerlukan anda mempunyai kemahiran perancangan yang kukuh untuk memastikan anda boleh membangunkan dan menggunakan pemahaman yang teratur tentang tanggungjawab semasa membina jadual tugas anda.

3. Pengurusan

Keupayaan untuk mengenali tahap tekanan peribadi anda boleh mengekalkan tahap tekanan yang rendah. Beri reward kepada diri sendiri, agihkan tugas anda dan berehat apabila diperlukan membolehkan anda kekal fokus dan bermotivasi semasa menyelesaikan setiap tugas harian dalam jadual anda. 

Fahami tahap tekanan anda juga akan membantu anda menggunakan rehat dengan berkesan dan tahu bila waktu menolak tugas yang akan membebankan anda.

4. Penetapan matlamat

Tetapkan matlamat untuk diri sendiri sepanjang kerja anda, seperti menyelesaikan tugas tertentu. Ia adalah sebahagian penting dalam pengurusan masa. 

Tetapkan satu siri matlamat yang realistik dan satu siri matlamat yang optimum membolehkan anda merasakan setiap pencapaian sepanjang hari sebagai sumber motivasi dan galakan.

Penetapan matlamat boleh berfungsi seiring dengan pengurusan tekanan untuk membantu anda meningkatkan kecekapan setiap hari.

Cara meningkatkan kemahiran pengurusan masa

1. Mulakan tugasan lebih awal

Jika mempunyai peluang, mulakan tugas sebelum anda dijadualkan untuk mula mengerjakannya. Ini membantu anda mengatasi peringkat persediaan awal tugasan dan membolehkan anda mula membangunkan strategi secara awal yang juga boleh membantu mengatasi diri daripada bertangguh.

2. Katakan ‘tidak’

Ramai orang akan menerima sahaja tanggungjawab yang orang lain minta untuk memberikan kesan positif dan menunjukkan dedikasi mereka terhadap kerja. 

Walau bagaimanapun, memikul terlalu banyak tanggungjawab boleh menjadikan semua tugas anda sangat mencabar. Belajar katakan ‘tidak’ boleh membantu anda mengelak daripada menanggung beban tanggungjawab yang banyak. 

Tapi jangan lah nak mengelak untuk lakukan semua tugasan pula. Katakan tidak dengan mengelak dua perkara yang berbeza ya.

3. Berikan diri waktu rehat

Rehat sangat penting agar anda boleh konsisten melakukan tugasan. Bayangkan anda bekerja tanpa rehat, penyakit akan mudah datang.

Bukankah pekerjaan anda akan tertangguh? Ramai orang ingat bekerja tanpa rehat itu adalah perkara positif dalam bisnes, tapi tidak! Badan memerlukan rehat yang cukup untuk terus memberikan yang terbaik dalam bisnes.

4. Utamakan tugas anda

Tentukan betapa pentingnya setiap tugas anda dan berikan keutamaan kepada tugas yang boleh membantu menumpukan usaha anda pada perkara yang paling diperlukan. Dengan ini membolehkan anda memahami cara membina jadual dengan lebih baik dan mengenal pasti tugas yang patut diagihkan. 

5. Buat jadual tugasan

Luangkan masa untuk menyusun jadual setiap tugas anda dan tetapkan tarikh akhir untuk tugas tersebut. Ini boleh membantu anda memvisualisasikan tugasan yang memerlukan lebih banyak usaha dan boleh membantu anda memahami dengan lebih baik kadar yang anda mampu untuk menyelesaikan kerja anda.

6. Susun ruang kerja anda

Ruang kerja yang teratur boleh membantu anda menjimatkan masa untuk mencari bahan yang diperlukan untuk menyelesaikan setiap tugasan. Selain itu, membangunkan kemahiran organisasi akan membantu anda mengukuhkan keupayaan perancangan anda. 

7. Ketahui corak produktiviti anda

Setiap orang mempunyai corak yang berbeza tentang betapa produktifnya mereka sepanjang hari. Sesetengah orang lebih produktif pada awal hari itu, manakala yang lain mungkin tidak mencapai puncak produktiviti mereka sehingga selepas makan tengah hari. 

Mengenal pasti masa dalam hari yang paling produktif boleh membantu anda menggunakan setiap hari dengan lebih berkesan.

Dengan menjadualkan tugasan yang lebih mudah pada masa anda yang kurang produktif, anda memastikan produktiviti puncak anda ditumpukan kepada tugasan yang lebih panjang dan lebih diutamakan.

8. Fokus satu tugas pada satu masa

Buat banyak tugas dalam satu-satu masa mungkin kelihatan seperti strategi yang berkesan untuk menyelesaikan pelbagai tugas dengan lebih cepat. 

Walau bagaimanapun, mereka yang menumpukan pada dua tugasan satu demi satu lazimnya menyelesaikan setiap tugasan dengan lebih cepat dan dengan kualiti yang lebih baik daripada mereka yang melakukan pelbagai tugas dalam satu masa.

Tak percaya? Cuba amalkan dan anda akan nampak perbezaan hasilnya.

Pengurusan masa, aset berharga

Dalam dunia bisnes yang sentiasa berubah dan kompetitif, pengurusan masa adalah aset yang amat berharga. Oleh itu untuk menjadi usahawan berjaya, kecekapan dalam pengurusan masa perlu diutamakan dan terus ditingkatkan. 

Dengan usaha yang gigih dan kesedaran akan pentingnya pengurusan masa, setiap individu boleh mencapai impian mereka dalam bidang perniagaan.

Artikel terbaru

Leave a Reply