Nak Berhenti Kerja Demi Bisnes? Dengar 5 Nasihat Daripada 5 Pakar Ini

Nak Berhenti Kerja Demi Bisnes? Dengar 5 Nasihat Daripada 5 Pakar Ini

Idea untuk meninggalkan pekerjaan bagi memulakan perniagaan baharu boleh menjadi sangat menarik dan ramai golongan profesional telah melakukannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Walau bagaimanapun, ia adalah satu langkah berisiko yang tidak selalu membawa kepada kejayaan.

Jika anda mempertimbangkan untuk meninggalkan pekerjaan semasa bagi memulakan perniagaan sendiri mungkin memerlukan beberapa panduan bagi membantu anda menimbang semua kebaikan dan keburukan sebelum membuat keputusan.

Di sini kami kongsikan 5 pandangan daripada Forbes Coaches Council mengenai isu yang selalu difikirkan ini.

1. Lihat Sebelum ‘Melompat’

Fahami bahawa dunia keusahawanan itu memang menarik, namun apa yang membuatkannya mencabar adalah persediaan dan perancangan yang sesuai.

Jadi, nasihat saya adalah pastikan bahawa anda telah membina struktur dan sistem yang betul untuk menyokong perjalanan anda selepas berhenti kerja.

Sebelum meninggalkan kerja anda, ketahui ‘big why’ anda. Fahami bagaimana minat anda boleh dikembangkan dan cari mentor untuk membantu anda.

-Dr. Flo Falayi, Korn Ferry

2. Cuba Tawarkan Perkhidmatan Sebelum Menjual Produk

Lebih mudah untuk memulakan perniagaan perkhidmatan daripada perniagaan produk kerana anda boleh mula menjual perkhidmatan (masa anda) dan menjana pendapatan dengan cepat.

Sebagai alternatif, perniagaan produk lebih bernilai. Walau bagaimanapun, ia biasanya berintensifkan modal untuk dimulakan.

Perniagaan berkembang, jadi jangan takut untuk menjual perkhidmatan sekarang dan kemudian gunakan aliran hasil untuk membiayai modal kepada tawaran yang lebih produktif dari masa ke semasa.

-Glenn Grant, Self Assembled Ventures

3. Mempunyai Pelan dan Belanjawan yang Fleksibel

Biarpun anda mempunyai rancangan dan belanjawan, ketahuilah bahawa kedua-duanya akan berubah.

Tiada magik yang boleh membantu memulakan perniagaan sendiri dan anda perlu bersedia jika permainannya berubah dengan kerap.

Walaupun dunia sentiasa memberi ganjaran jika anda percaya dengan apa yang anda lakukan, namun ia tidak pernah dapat dijangkakan.

-Melanie Towey, Melanie Anne, LLC

4. Mempunyai Pelan Bagi Mengelakkan ‘Cash Crunch’

Pastikan anda mempunyai rancangan untuk mengelakkan masalah tunai. Memulakan perniagaan boleh menjadi sebuah tekanan.

ia boleh bermula dengan perlahan dan anda berkemungkinan menghadapi masalah tunai ketika dalam tempoh pertumbuhan.

Sentiasa tahu di mana anda boleh mendapatkan wang jika anda memerlukannya. Bersedia untuk ‘memburu’ apa-apa wang yang terhutang kepada anda.

-Jacquelyn Van Tuyl, Jacquelyn Van Tuyl Antarabangsa

5. Uji Keghairahan Anda Untuk Perniagaan

Cuba zahirkan idea perniagaan anda sementara anda masih mempunyai pekerjaan. Jika anda tidak meluangkan masa pada waktu petang dan pada hujung minggu untuk kerjakan idea anda, maka anda mungkin tidak benar-benar mahukannya.

Mulakan ‘urusan’ dengan perniagaan masa depan anda. Jika anda tidak boleh berbuat demikian, lebih baik anda tidak meletakkan pekerjaan sepenuh masa anda dalam risiko.

– Vinesh Sukumaran, Vinesh Sukumaran Consulting

Artikel terbaru

Leave a Reply