Mampukah Teknologi AI Menggantikan Manusia?

Mampukah Teknologi AI Menggantikan Manusia?

Bolehkah Kecerdasan Buatan (AI) mengambil alih dunia? Dalam dunia di mana teknologi berkembang pesat dan kecerdasan buatan menjadi semakin pintar, satu persoalan timbul dalam kesedaran kolektif kita mengenai teknologi AI ini.

“Tiada risiko bahawa AI mengambil alih dunia kerana undang-undang dunia mempunyai beberapa larangan yang sangat mengekang,” kata Pensyarah Kanan dalam Sains Komputer, Mauro Vallati.

Kemungkinan pengambilalihan AI seperti yang digambarkan dalam filem Terminator 2, bukan lagi perkara fiksyen sains tetapi kebimbangan sebenar yang dihadapi oleh pakar dalam bidang tersebut.

Betul ke AI bakal mengambil alih dunia suatu hari nanti? Jawapannya, tidak. AI tidak akan mengambil alih dunia. Itu hanyalah tanggapan menurut fiksyen sains.

Adakah AI akan menguasai dunia perniagaan, jawapannya sudah pasti ya. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa gambaran pengambilalihan AI dalam filem adalah rekaan semata-mata dan tidak mencerminkan realiti.

Ketakutan terhadap pengambilalihan AI berpunca daripada potensi mesin untuk mengatasi kecerdasan manusia dan akhirnya menjadi autonomi. Ini bermakna mesin boleh membuat keputusan tanpa input manusia yang berpotensi membawa kepada bencana yang tidak diingini.

Ini adalah kebimbangan sebenar kerana dunia terus membangunkan teknologi yang semakin maju seperti kereta pandu sendiri dan rumah pintar yang bergantung pada AI untuk membuat keputusan bagi pihak pengguna mereka.

Pakar memberi amaran bahawa AI berpotensi membangunkan agendanya sendiri yang mungkin tidak sejajar dengan nilai dan etika manusia. Ini boleh membawa kepada situasi di mana mesin boleh memilih untuk mengutamakan matlamat mereka sendiri berbanding matlamat manusia yang berpotensi mengakibatkan malapetaka global.

Keperluan untuk ketelusan dan akauntabiliti

Memandangkan teknologi AI terus berkembang, keperluan untuk telus dan akauntabiliti dalam pembangunannya tidak boleh terlalu ditekankan. Adalah penting untuk sesebuah mesin direka bentuk dengan mengambil kira nilai dan etika manusia bagi memastikan tindakan mereka sejajar dengan tindakan kita.

Mengapa tidak mungkin teknologi AI boleh mengambil alih kemanusiaan

Tanggapan AI mengambil alih dunia adalah berdasarkan andaian bahawa mesin akan menjadi lebih pintar daripada manusia. Walaupun AI telah mencapai kemajuan yang besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mesin masih mempunyai masalah kekurangan kreativiti, kecerdasan emosi dan kemahiran menyelesaikan masalah manusia. Ini adalah ciri yang penting untuk membuat keputusan. Tanpanya, mesin akan sentiasa terhad dalam kebolehannya.

Selain itu, ideologi bahawa mesin bakal mengambil alih dunia adalah berdasarkan andaian bahawa mereka akan mempunyai motif dan keinginan untuk berbuat demikian. 

Walau bagaimanapun, mesin bukanlah makhluk hidup, dan mereka tidak mempunyai kesedaran diri serta emosi. Ini bermakna bahawa mesin tidak mempunyai keinginan untuk mengambil alih dunia atau sebarang motif lain dalam hal ini.

Tambahan pula, pembangunan AI dikawal ketat dan penggunaannya tertakluk pada garis panduan etika dan undang-undang yang ketat. AI direka untuk meningkatkan kehidupan manusia, bukan untuk menggantikannya. 

Walaupun terdapat kebimbangan mengenai penyalahgunaan AI, ini ditangani melalui peraturan dan pengawasan yang ketat.

Perlu diingat bahawa AI bukanlah satu entiti tetapi satu bidang pengajian luas yang merangkumi pelbagai jenis teknologi dan aplikasi. Tidak mungkin satu sistem seperti AI boleh menjadi begitu berkuasa untuk mengambil alih dunia.

Walaupun potensi risiko AI mungkin kelihatan jauh dan menjadi teori semata-mata, realitinya ialah kita sudah pun mengalami kesan teknologi pintar dalam kehidupan seharian kita. 

Adalah penting untuk kita mengambil langkah bagi mengurangkan risiko ini sebelum terlambat.

Artikel terbaru

Leave a Reply