Mahu Kebahagiaan? Melaburlah Dalam 3 Cara Ini

Mahu Kebahagiaan? Melaburlah Dalam 3 Cara Ini

Jika ditanya kepada mana-mana manusia di dunia ini tentang apa yang mereka dambakan dalam hidup, pasti salah satu jawapannya adalah ‘kebahagiaan’.

Dari sudut psikologi positif iaitu sains kebahagiaan dan kesejahteraan, terdapat lima elemen yang boleh diukur yang menyumbang kepada kebahagiaan atau kesejahteraan keseluruhan kita iaitu emosi positif, penglibatan, hubungan, makna atau tujuan, dan pencapaian.

Perhatikan bahawa wang dan harta benda tidak ada dalam senarai. Ini kerana kajian mendapati bahawa sebaik sahaja kita mencapai kemuncak tertentu seperti kestabilan kewangan yang pada asasnya dapat memenuhi keperluan hidup kita, duit yang banyak hanya memberi sedikit kesan kepada kebahagiaan kita, itu pun dalam tempoh yang singkat.

Jadi, apakah nilai atau tujuan mempunyai lebih banyak wang? Mengapa melabur dan cuba mengembangkan aset kewangan anda jika ia tidak akan membawa kebahagiaan kepada anda atau anak-anak anda serta tidak meningkatkan kesejahteraan keseluruhan anda?

Jawapannya ialah wang adalah sumber yang boleh digunakan untuk mencapai matlamat anda. Apa yang anda lakukan dengan wang itu menentukan tujuan dan nilainya.

Industri pengurusan harta telah memahami konsep ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Kerana itulah strategi pelaburan telah beralih kepada apa yang biasanya dirujuk sebagai ‘pelaburan berorientasikan matlamat’ dan mengukur kejayaan strategi pelaburan anda sama ada ia mencapai matlamat tersebut atau tidak, berbanding dengan hanya melihat nilai keseluruhan portfolio anda.

Selain itu, pengurusan harta juga seharusnya ditumpukan bagi membantu anda berkembang maju dalam kehidupan semasa dan membina kehidupan yang anda tidak mahu ‘lari’ daripadanya.

Jika kebahagiaan adalah matlamat anda dan kehidupan yang berkembang maju setiap hari adalah perkara yang paling anda inginkan, maka anda mesti membuat belanjawan dan melabur dalam perkara berikut:

Melabur untuk diri sendiri

Belanjakanlah wang untuk memupuk bakat dan kebolehan semula jadi anda dan membentuknya menjadi kemahiran yang mahir. Ambil kursus dan teruskan belajar tentang subjek yang menarik minat anda.

Utamakan kesihatan fizikal dan mental supaya anda dapat meningkatkan tenaga positif dan merasakan diri anda versi yang terbaik. Cari pengalaman bermakna apabila anda mengembara kerana perkara ini akan membuatkan emosi anda sentiasa menjadi positif.

Melabur dalam kreativiti dan hidupkan idea anda

Kreativiti adalah pintu masuk untuk memenuhi tujuan hidup anda dan meninggalkan legasi yang berkekalan. Luangkan masa dan wang (jika perlu) yang diperlukan untuk memahami sudut kreativiti anda.

Kemudian, carilah cara untuk mengekspresikan kreativiti anda secara berkala. Anda mungkin berbakat dalam seni lukis, tarian dan sebagainya. 

Oleh itu, carilah peluang yang terbuka sama ada secara profesional atau sosial. Ikuti kelas, sertai kumpulan atau apa sahaja yang diperlukan untuk menyemarakkan kreativiti anda.

Sebaik sahaja anda mula melabur untuk diri anda seperti yang diterangkan di atas, anda secara tidak langsung akan mula menyalurkan kreativiti ke arah perasaan minat.

Melabur dalam membentuk hubungan

Kajian terkenal yang dijalankan oleh Harvard dalam tempoh 80 tahun menyimpulkan bahawa hubungan yang baik lebih penting daripada wang, kelas sosial, IQ, dan juga gen apabila mahu menjalani kehidupan yang panjang, sihat dan bahagia.

Tidak seperti bentuk model lain, perhubungan tidak memerlukan perbelanjaan kewangan untuk memperoleh atau mengekalkan sesuatu manakala keuntungannya pula berbentuk abstrak.

Dalam setiap perhubungan, anda berpotensi memanfaatkan modal kewangan, kreatif dan sosial individu tersebut. Ini bukanlah bermakna anda boleh mengambil kesempatan tetapi ia bererti anda membawa nilai yang baik kepada kehidupan masing-masing.

Artikel terbaru

1 Comment

Leave a Reply