Kepentingan Katalog Produk

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Kepentingan Katalog Produk

Bagaimana perniagaan anda hari ini? Kami ada tips menarik untuk anda promosikan perniagaan secara offline.

Anda ingin tahu?

Pernahkah anda menggunakan KATALOG?

Jangan pandang sebelah mata dengan kuasa pemasaran katalog. Walaupun penggunaan katalog produk sudah lama wujud, tetapi ramai di antara peniaga hari ini memandang rendah terhadap kuasa pemasaran katalog.

Ramai yang fikir, katalog yang mereka berikan kepada pelanggan kebiasaannya akan dibuang dan ini hanya membazir!

Tapi, jika katalog anda cantik, tersusun dan banyak maklumat, mungkin mereka tak akan buang.

5 perkara kenapa katalog produk penting sebagai alat pemasaran:

1) KEPERCAYAAN PELANGGAN
Katalog mewakili jenama produk anda. Reka bentuk katalog produk mestilah mempunyai tarikan yang ‘WOW’. Jangan gunakan saiz tulisan yang terlalu kecil kerana pelanggan lebih tertarik dengan paparan imej. Saiz tulisan yang terlalu besar pula akan merugikan ruang katalog yang ada. Ini akan membuatkan paparan imej menjadi lebih terhad. Dari segi kandungan, pelanggan akan lebih yakin dengan katalog yang boleh memuatkan informasi maklumat yang lengkap. Katalog yang tidak lengkap akan membuatkan produk perniagaan anda kelihatan murah dan tidak professional.

2) GUNAKAN TESTIMONI ORANG YANG POPULAR
Sediakan satu ruangan khas untuk memaparkan sekurang-kurangnya tiga maklum balas pengguna yang telah menggunakan produk anda. Maklum balas yang digunakan akan membantu menaikan rating produk anda dalam kalangan pelanggan baru. Tidak salah untuk menggunakan pengaruh selebriti atau ahli politik bagi dijadikan testimoni produk anda malah individu yang mempunyai pengaruh seperti bloggers juga boleh dijadikan testimoni produk anda.

3) PROMOSI BONUS & DISKAUN
Gunakan sebaik mungkin ruangan katalog yang ada dengan mempromosikan bonus dan diskaun istimewa bagi meraikan sesebuah keraian. Anda tidak akan rugi dengan cara ini kerana sudah menjadi lumrah, pelanggan pasti akan tertarik dengan istilah DISKAUN, BONUS, PROMOSI HEBAT dan lain -lain lagi yang pastinya akan membuatkan jualan produk anda meningkat dengan mendadak.

4) ORDER FORM DAN MAKLUMAT UNTUK DIHUBUNGI
Jika anda meletakkan borang tempahan atau Order di dalam katalog anda, ia akan membuatkan aktiviti perniagaan anda beroperasi dengan aktif. Ia juga memberi manfaat kepada pelanggan yang berada jauh dari lokasi perniagaan anda yang mahukan khidmat produk anda. Penggunaan borang ini sedikit sebanyak melancarkan urusan dokumentasi jualan anda. Letakkan juga informasi yang cukup bagaimana prospek boleh menghubungi anda.

5) GANJARAN ISTIMEWA
Cara ini jauh berbeza dengan kaedah promosi bonus dan diskaun. Cara ini adalah untuk pelanggan anda yang melakukan tindakan pembelian dengan serta-merta. Anda boleh berikan ganjaran istimewa seperti potongan 80% bagi 100 pembeli terawal yang ingin mendapatkan produk anda. Bayangkan, pelanggan pasti akan berpusu-pusu untuk merebut tawaran istimewa yang anda lakukan.

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Join the Conversation

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Pengertian Raya Aidilfitri

Pengertian Raya Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri kali ini pastinya disambut dengan berlainan. Demi memastikan keselamatan dan melindungi nyawa orang ramai, kerajaan memutuskan untuk mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP

Senyuman Dalam Bisnes

Dalam bisnes, peniaga mesti selalu senyum. Senyuman bukan setakat dapat melembutkan hati pelanggan, tetapi ia merupakan amalan sedekah yang dituntut ketika berniaga. Rasulullah s.a.w sendiri

Karakter Usahawan Produktif

Karakter Usahawan Produktif

Setiap orang boleh menjadi usahawan namun jenis yang macam mana anda ingin jadi? Mahu jadi usahawan yang berjaya ataupun sebaliknya berbalik kepada keputusan dan tindakan

Anda Cipta Luck Sendiri!

Anda Cipta Luck Sendiri!

“Mereka berjaya kerana ada LUCK…,” antara ayat yang biasa anda dengar atau anda sendiri pernah menyebutnya! Luck bermaksud tuah atau nasib. Kereta lumba F1 merupakan