Kenali Pavel Durov, CEO Telegram Yang Digelar ‘Mark Zuckerberg Rusia’

Kenali Pavel Durov, CEO Telegram Yang Digelar 'Mark Zuckerberg Rusia'

Di usia 39 tahun, Pavel Valeryevich Durov adalah usahawan jutawan teknologi yang sangat berjaya dan lantang  bersuara mengenai privasi data. Selain mengumpul aset peribadi mencecah berbilion-billion dollar, kehidupan Durov adalah kisah menarik yang mungkin tidak diketahui ramai.

Jadi siapa sebenarnya ‘ahli sihir teknologi’ kelahiran Rusia ini? Jom kita ketahui serba sedikit mengenai dirinya.

1. Mencipta laman sosial Rusia yang setara dengan Facebook

Durov dilahirkan di Saint Petersburg, Rusia, di mana dia menghadiri dan menamatkan pengajian dari Saint Petersburg State University pada tahun 2006. Pada tahun yang sama, dia mengasaskan laman web rangkaian sosial Vkontakte (VK)  bersama abangnya Nikolai.

Platform media sosial VK ini dengan pantas dikenali sebagai Facebook Rusia manakala pengasasnya digambarkan sebagai rakan sejawat Rusia kepada Mark Zuckerberg.

Walaupun dia telah meninggalkan rangkaian sosial dan mencipta aplikasi pemesejan Telegram, VK dikatakan bernilai kira-kira AS$3 bilion sewaktu dia terlibat dengannya.

Menurut Visual Capitalist, pada 2021, VK ialah laman web ke-19 paling banyak dikunjungi di internet yang mana ia telah digunakan oleh kira-kira 1.8 billion pengguna aktif setiap bulan.

2. Dipecat sebagai CEO dan melarikan diri dari tanah airnya

Salah satu perkara yang buatkan Durov jadi terkenal ialah tumpuannya yang jelas terhadap keselamatan dan privasi data penggunanya. Malah, disebabkan komitmennya yang berbelah bagi untuk melindungi privasi pengguna itu akhirnya menyebabkannya terpaksa meninggalkan jawatannya di VK dan melarikan diri dari Rusia.

Sewaktu Durov masih memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) VK pada tahun 2013, dia enggan memberikan agensi keselamatan Rusia data peribadi dan peribadi pengguna VK Ukraine.

Dalam catatan terdahulu di saluran Telegram peribadinya, di mana dia menyatakan sokongannya kepada mangsa konflik di Ukraine (ibunya berketurunan Ukraine), Durov menceritakan apa yang berlaku:

“Agensi keselamatan Rusia FSB menuntut saya memberikan mereka data peribadi pengguna Ukraine VK yang membantah presiden pro-Rusia. Saya enggan mematuhi tuntutan ini kerana ia bermakna pengkhianatan terhadap pengguna Ukraine kami. 

“Selepas itu, saya dipecat daripada syarikat yang saya tubuhkan dan terpaksa meninggalkan Rusia. Saya kehilangan syarikat dan rumah saya, tetapi saya akan melakukannya sekali lagi – tanpa teragak-agak.”

3. Gemar hidup bersederhana

Selepas meninggalkan negara kelahirannya, melalui pelaburan sebanyak AS$250,000, Durov memperoleh kerakyatan negara kepulauan Caribbean Saint Kitts dan Nevis. Ini membolehkannya memberi tumpuan kepada projek seterusnya sebelum kini menetap di Dubai.

Durov bukan sahaja mendapat kerakyatan Kittitian, malah  pada tahun 2021 jutawan kelahiran Rusia itu juga telah diberikan kerakyatan Perancis.

Pada tahun 2017, pada hari lahirnya yang ke-33, pengasas VK itu berkongsi di halaman peribadinya senarai semua perkara yang telah ditinggalkan untuk memberi manfaat kepada kesihatan dan kesejahteraan fizikal, mental dan rohaninya. Ini termasuk alkohol, nikotin, dadah, kafein, makanan segera, gula dan televisyen.

4. Pencipta Telegram, aplikasi yang paling banyak dimuat turun pada tahun 2021

Selepas dia terpaksa meninggalkan kedua-dua syarikat yang dibina dan negaranya, Durov mengalihkan perhatiannya kepada projek baharu, aplikasi mesej iaitu Telegram.

Pertama kali dilancarkan pada 2013, Telegram terkenal dengan ikrarnya yang tidak berbelah bagi untuk melindungi privasi dan integriti data penggunanya. Sejak penubuhannya hampir sedekad yang lalu, Telegram telah berkembang maju dan menjadi salah satu perkhidmatan pemesejan terbesar di seluruh dunia.

Menariknya, perkhidmatan itu juga dinamakan sebagai aplikasi yang paling pesat berkembang pada tahun 2021. Selain itu, ia turut menyaksikan pencapaian yang mengagumkan dengan menyaksikan 70 juta pengguna baharu menyertai perkhidmatan itu dalam satu hari pada Oktober 2021.

5. Aset bernilai AS$15 billion

Disebabkan kejayaan Telegram yang luar biasa, nilai bersih Durov disenaraikan oleh Forbes kira-kira sebanyak AS$15.1 billion pada tahun 2021. 

Kekayaan peribadi yang mengejutkan ini menjadikan pembangun aplikasi dan perintis teknologi itu sebagai orang ke-112 terkaya di dunia pada tahun 2021.

Penghargaan tambahan termasuk dinamakan oleh majalah Fortune sebagai salah seorang individu yang paling berpengaruh dalam perniagaan di bawah umur 40 tahun pada tahun 2018 dan dipilih untuk menyertai program Pemimpin Global Muda Forum Ekonomi Dunia.

Artikel terbaru

1 Comment

Leave a Reply