Kejayaan Francaisor Dalam Pembangunan Francais

Kejayaan Francaisor Dalam Pembangunan Francais

Perniagaan francais bukan baru di Malaysia. Sejak 1940-an, beberapa konsep perniagaan seperti stesen minyak, mesin jahit, pengedaran minuman dan kenderaan adalah perniagaan francais yang lebih dikenali francais cap dagangan.

Pada 1963 menyaksikan A&W memasuki Malaysia dengan outlet pertama di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur, menandakan bermula era kemasukan sistem francais dari luar negara. KFC memasuki Malaysia pada 1973, manakala McDonalds memasuki Malaysia pada 1982.

Pihak kerajaan mula memberi perhatian serius terhadap konsep perniagaan francais apabila Tun Dr Mahathir Mohamad (Perdana Menteri ke-4) melancarkan Program Pembangunan Francais (PPF) di bawah seliaan Jabatan Perdana Menteri pada 1992.

Antara objektif PPF adalah untuk meningkatkan bilangan francaisor tempatan, francaisi induk dan francaisi yang berjaya serta menggerakkan pembabitan Bumiputera dengan lebih aktif dalam sektor perdagangan, perindustrian dan perkhidmatan.

Jadi bagaimana nak jadi francaisor berjaya?

1.   Sentiasa Fokus Pada Pemasaran dan Pengiklanan

Tanpa kesedaran jenama, tiada pelanggan, dan tanpa pelanggan, tiada jualan.

Memastikan orang ramai mengetahui jenama dan perkara yang ditawarkan adalah salah satu bahagian paling asas dalam menjalankan syarikat yang berjaya.

Sesetengah francaisor membuat kesilapan kerana tidak membelanjakan wang yang mencukupi untuk pemasaran atau tidak menyasarkan kempen pemasaran mereka kepada demografi yang betul.

 Jika model pemasaran semasa anda tidak memacu hasil yang anda cari cuba sesuatu yang baharu. Jangan takut untuk mengeluarkan wang untuk mengupah agensi pemasaran, perunding atau penjenamaan semula, kerana anda mungkin berakhir dengan kempen yang akan meningkatkan kehadiran dalam pasaran.

2.   Serlahkan Perbezaan Syarikat

Sentiasa mencari cara untuk mencipta sifat tersendiri perniagaan yang lain, atau untuk menyegarkan semula idea apabila idea itu kelihatan ketinggalan zaman.

Sentiasa mencipta semula kekuatan yang menjadikan jenama menonjol.

Bermakna anda boleh kekal di barisan hadapan pasaran untuk jangka masa panjang, dan bukannya melihat minat bermusim atau sementara.

Usaha asas ini akan membantu syarikat francais anda menonjol berbanding yang lain.

Menyerlahkan keunikan jenama, menjadi pemberi francais yang komunikatif dan mempunyai inisiatif pemasaran yang kukuh akan menetapkan sistem francais anda untuk masa depan yang makmur.

Artikel terbaru

Leave a Reply