Ini Kisah ‘Taylor Swift Effect’ Yang Perlu Anda Tahu!

Ini Kisah ‘Taylor Swift Effect’ Yang Perlu Anda Tahu!

Tahun lalu, majalah TIME telah menamakan dan menganugerahkan gelaran Person of the Year buat bintang pop terkemuka dunia, Taylor Swift yang dianggap sebagai detik kemuncak dalam kerjayanya.

Naratif Swift telah menarik perhatian orang ramai kerana dia bukan hanya mahir menulis lirik dan mencipta lagu, bahkan dia juga mempunyai minda sebagai seorang usahawan.

Dia secara rasmi telah memasuki era bilionairnya dan sekaligus membantu menaikkan jenama lain sepanjang perjalanan kariernya.

 Peminat di seluruh dunia sentiasa menganalisis setiap pergerakannya, membedah lapisan penceritaan dalam karyanya dan mendedahkan kesan mendalam yang telah diberikan kepada penontonnya.

 Sememangnya dunia tidak boleh menafikan ‘Taylor Swift Effect’ malah ahli ekonomi turut menunjukkan kesan pengaruhnya terhadap pertumbuhan ekonomi dan tokoh politik pula mengiktiraf rangsangan yang dibawa kepada ekonomi tempatan semasa tarikh lawatannya. 

Pengaruh Swift meresap sehingga ke tahap yang boleh dilihat dalam lonjakan penonton American football (hubungan cintanya dengan Travis Kelce) dan peningkatan besar dalam jualan kedai kraf seni disebabkan oleh bait-bait lirik dalam lagunya.

Kejayaan Swift juga telah memberikan publisiti besar kepada jenama fesyen seperti Free People, Reformation dan Hill House di mana set pakaian yang digunakannya untuk makan malam latihan kolaborator Jack Antonoff iaitu “nap top” ($125) dan skirt midi ($175) habis dijual dalam masa kurang dua jam, lapor The Wall Street Journal.

Bukan itu sahaja, jenama fesyen mewah juga mendapat manfaat daripada kelebihan Swift termasuklah beg tangan,  jenama kasut iaitu Mansur Gavriel dan Area, jenama pakaian yang menjual seluar jeans yang dihiasi kristal pada harga $695. 

“Ini adalah kejayaan paling membanggakan, paling gembira yang pernah saya rasai, paling kreatif dan percuma yang pernah saya rasai,” kata Swift kepada TIME. 

Artikel terbaru

Leave a Reply