Ibu & Anak Ini Kongsikan Tip Bagaimana Membina Bisnes Yang Berjaya Bersama

Ibu & Anak Ini Kongsikan Tip Bagaimana Membina Bisnes Yang Berjaya Bersama

Hubungan antara ibu dan anak perempuan boleh menjadi rumit. Tetapi, buat sesetengah wanita mereka mempunyai aspek tambahan dalam hubungan di mana ibu mereka ialah rakan kongsi perniagaan mereka sendiri. 

Jamie Kizer-Brown, pengasas Persatuan Kebangsaan Ibu & Anak dalam Perniagaan berkata, ikatan emosi ibu dan anak perempuan mungkin menjadi pengikat yang menyatukan syarikat mereka. Namun, jika diambil mudah, ia boleh membawa kepada kehancuran perniagaan.

Menariknya, beliau turut mengkaji isu ini menerusi syarikat Tiny Pies yang berpangkalan di Austin, Texas. Dimiliki oleh Kit Seay dan anak perempuannya Amanda Wadsworth Bates, Tiny Pies menggunakan resipi keluarga lama untuk menghasilkan pai saiz kek cawan.

Hasil kajiannya,berikut merupakan empat elemen yang menurut pemilik Kizer-Brown dan Tiny Pies adalah penting untuk berjaya menjalankan jenis perniagaan berasaskan keluarga ini.

1. Tetapkan sempadan yang jelas

Agihkan tanggungjawab kerja mengikut kekuatan dan minat masing-masing. Semasa Seay mengendalikan kewangan, kemahiran sosial anak perempuannya meletakkannya dalam tanggungjawab pembangunan perniagaan dan perkhidmatan pelanggan. 

Semua keputusan pembelian yang besar dibincangkan dan dipersetujui, tetapi setiap rakan kongsi mempunyai autonomi untuk membuat keputusan yang berada dalam bidang kepakaran mereka.

2. Turunkan peranan ibu dan anak anda di tempat kerja

Peranan ibu dan anak mungkin sukar untuk dibuang. Namun, konotasi itu tetap perlu diikuti.

Mengatakan tidak kepada ibu anda boleh menjadi sukar terutamanya jika anda tahu ia akan menyakiti perasaannya. Wadsworth Bates berkata, dia kadangkala merasa bersalah apabila mereka membuat keputusan perniagaan bersama-sama.

“Kadang-kadang saya rasa saya masih anak kecilnya dan saya tidak akan berasa begitu jika saya hanya bekerja dengan orang lain,” jelasnya. 

Walaupun mudah untuk jatuh ke dalam dinamik yang sama seperti yang anda miliki semasa anda tinggal bersama, namun mengubah cara anda melihat satu sama lain daripada ibu-anak kepada rakan sekerja atau rakan kongsi adalah kunci kejayaan perniagaan.

3. Gunakan ikatan istimewa anda untuk kelebihan anda

Melalui kursus penyelidikannya, Kizer Brown telah menemui perniagaan yang paling berjaya adalah perniagaan di mana ibu dan anak perempuannya mempunyai hubungan yang kukuh apabila mereka memulakan perniagaan. 

“Jika terdapat beberapa masa yang mencabar sepanjang hubungan mereka, mereka benar-benar cenderung untuk berpindah ke dalam perniagaan,” katanya.

Wadsworth Bates berkata dia tidak boleh memikirkan rakan kongsi perniagaan yang lebih baik daripada ibunya. 

“Kami mengenali antara satu sama lain dengan baik dan kami boleh mempercayai satu sama lain sepenuhnya. Tidak ramai orang di dunia yang boleh saya percayai seratus peratus sepenuhnya dan itu adalah perkara yang besar apabila anda menjalankan perniagaan,” jelasnya.

4. Jadualkan masa bebas perniagaan bersama

Anda mungkin pemilik perniagaan bersama, tetapi anda selamanya tetap mempunyai hubungan sebagai ibu dan anak. 

Kizer-Brown mengesyorkan menjadualkan masa rehat seminggu sekali untuk menjalani hubungan ibu-anak perempuan dalam cara yang semula jadi. Ini adalah sesuatu yang diakui oleh pemilik Tiny Pies bahawa mereka tidak melakukannya dengan baik. 

“Anak saya mempunyai permainan besbol malam ini dan ibu saya akan datang ke permainan itu dan kami akan menghabiskan sebahagian besar masa bercakap tentang kerja,” kata Wadsworth Bates.

Artikel terbaru

Leave a Reply