Etika Jawab Panggilan Telefon

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Etika Jawab Panggilan Telefon

Trend perniagaan pada hari ini lebih menggunakan medium laman sosial untuk mengendalikan urusan jual beli kerana ia lebih jelas dan butiran yang di sampaikan adalah dalam bentuk hitam putih.

Tetapi ramai yang cuba menidakkan peranan telefon kerana adakalanya, telefonlah tempat pertemuan jarak jauh yang perlu dijaga. Mana tidaknya, kalau suara bangun tidur berkumandang di saat pelanggan ingin membuat aduan kepada anda, pasti layanan anda kedengaran tidak professional.

Berapa ramai di antara kita mengakui keberkesanan penggunaan telefon di dalam berniaga?

Berapa ramai di antara kita tahu dengan etika untuk menerima panggilan telefon?

Berikut kami kongsikan antara etika yang perlu dipatuhi ketika menerima panggilan telefon.

6 etika perlu dipatuhi ketika menerima panggilan telefon :

1) Deringan tidak melebihi tiga kali

Ketika telefon berdering, jawab panggilan dengan kadar segera. Ia memperlihatkan tahap profesionalisme seseorang peniaga dalam mengendalikan layanan terhadap pelanggannya. Sekiranya telefon di biarkan berdering melebihi tiga kali, pelanggan akan melihat perniagaan anda tidak serius.

2) Jarak gagang

Pegang gagang telefon kira-kira 1 1/2 inci daripada mulut apabila menjawab panggilan supaya suara dapat didengar dengan jelas oleh pemanggil. Jarak yang tidak sesuai akan mempengaruhi respon pendengar.

3) Pengenalan Diri

Jawab tiap-tiap panggilan dengan ucapan selamat diikuti oleh nama organisasi, nama pejabat atau nama sendiri dengan nada suara yang ramah sebaik sahaja anda mengangkat gagang telefon. Jangan lupa untuk bertanyakan nama si pemanggil kerana pemanggil akan rasa dihargai dan perbualan akan menjadi lebih mesra dan mudah.

4) Maklumat yang lengkap

Membekalkan maklumat yang tepat, lengkap dan terkini mengenai jabatan kepada kakitangan barisan hadapan yang bertugas bagi membolehkan mereka melaksanakan tugas dengan cekap dan berkesan

5) Ambil Nota

Sentiasa bersedia dengan pen dan kertas apabila panggilah berkaitan perniagaan diambil. Ini kerana ada kalanya di dalam perbualan antara peniaga dan pelanggan melibatkan pengambilan maklumat yang perlu ditulis seperti nombor akaun, alamat mahupun nombor telefon

6) Tamatkan perbualan

Jangan mencelah ketika perbualan semata-mata untuk menamatkan panggilan. Sekiranya si pemanggil sedang beremosi, diam dan bersabar. Tamatkan perbualan dengan ayat seperti “Kami akan usulkan laporan puan, dan boleh saya dapatkan maklumat puan untuk kami maklumkan tindakan kami kelak”.

Sekurang-kurangnya pemanggil akan rasa segala yang diluahkan mendapat perhatian anda. Ingat, jangan letak gagang dengan serta merta kerana ianya kedengaran biadab.

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Join the Conversation

8 Comments

    1. Sama-sama. Wow sangat awesome . Terima kasih sentiasa ada support Richworks, Semoga Cik Puan dilimpahkan rezeki yang tidak putus putus dan semoga kaya dan berjaya dunia akhirat.

  1. Maklumat yang sangat bermanafaat. Terima kasih atas usaha membantu kemajuan hidup sesama insan.

    1. Alhamdulillah semoga bermanfaat ilmu yang diterima. Team Richworks sentiasa ada bersama cik puan Noraziah, boleh terus rujuk kami di talian wasap.my/60167136638 . Kami sentiasa ready untuk Cik Puan.

  2. ilmu komunikasi dua hala, walau muka tak nampak, kesannya ke atas bisnes adalah besar.

    1. Yes betul Tuan Hisham . komunikasi sangat penting untuk capai matlamat dan dapat result yang sangat berkesan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Pengertian Raya Aidilfitri

Pengertian Raya Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri kali ini pastinya disambut dengan berlainan. Demi memastikan keselamatan dan melindungi nyawa orang ramai, kerajaan memutuskan untuk mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP

Senyuman Dalam Bisnes

Dalam bisnes, peniaga mesti selalu senyum. Senyuman bukan setakat dapat melembutkan hati pelanggan, tetapi ia merupakan amalan sedekah yang dituntut ketika berniaga. Rasulullah s.a.w sendiri

Karakter Usahawan Produktif

Karakter Usahawan Produktif

Setiap orang boleh menjadi usahawan namun jenis yang macam mana anda ingin jadi? Mahu jadi usahawan yang berjaya ataupun sebaliknya berbalik kepada keputusan dan tindakan

Anda Cipta Luck Sendiri!

Anda Cipta Luck Sendiri!

“Mereka berjaya kerana ada LUCK…,” antara ayat yang biasa anda dengar atau anda sendiri pernah menyebutnya! Luck bermaksud tuah atau nasib. Kereta lumba F1 merupakan