Dilema Usahawan Urus Duit

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Dilema jaga duit dalam perniagaan. Ini memang situasi yang dilalui oleh ramai usahawan di luar sana. Situasi ni berlaku kepada usahawan yang menjalankan perniagaan tak kira samada mereka menawarkan produk atau perkhidmatan.

Selain sales dan marketing, Pengurusan Bisnes terutamanya yang melibatkan Compliance (Pematuhan) sangat-sangat penting untuk semua usahawan tahu.

Jaga Duit vs Jaga Untung?

Yang dimaksudkan sebagai menjaga duit kat sini, adalah duit sebenar secara tunai dalam perniagaan. Ada peniaga yang lebih selesa untuk pegang dan kira duit tunai saja. Budaya ini diamalkan oleh ramai usahawan kecil-kecilan yang menjalankan perniagaan secara tunai.

Manakala jaga untung kat sini dimaksudkan sebagai perkiraan atas kertas sesebuah perniagaan. Tak ramai usahawan yang buat kerja jaga untung atas kertas ini.

Jaga Duit Tunai Syarikat

Samada dah berlaku atau belum, anda perlu sedar bahawa banyak syarikat lingkup sebab duit tunai tak ada dalam poket atau dalam akaun bank syarikat. Banyak syarikat kalau dinilai atas kertas nampak macam ada untung, tapi tetap bungkus juga akhirnya bila tak ada tunai nak bayar bil, gaji pekerja, supplier dan komitmen lain yang penting.

Duit tunai adalah hidup dan mati syarikat. Bila tak ada duit nak bayar gaji, nak bayar pembekal, bil, hutang dan sebagainya, syarikat akan mati dengan cepat. Bukan itu saja, reputasi usahawan juga akan menjadi buruk. Potensi nak bangun semula menjadi lebih sukar bila tak ada orang yang mahu berurusan dengan anda.

Dilema Usahawan Urus Duit

Dilema Jaga Duit Dalam Perniagaan

Bagi usahawan yang baru nak bertapak, urusan kewangan ini amat sukar. Pembekal hanya akan bagi harga yang baik pada usahawan baru hanya jika barangan dibeli secara tunai. Bukan setakat perlu beli tunai, pembekal juga kenakan syarat perlu beli dalam kuantiti yang banyak untuk harga yang lebih rendah. Jadi perlu ada tunai yang banyak untuk semua urusan tersebut.

Cashflow

Rumusannya kat sini, anda perlu ingat kepada 3 perkara ni:

1/ Pastikan perniagaan anda untung atas kertas.

2/ Pastikan semua kerja dibayar dan duit masuk ke dalam akaun syarikat. Perlu ada kerani yang kerjanya adalah follow-up pembayaran sampai dapat. Anda sebagai boss perlu pantau urusan ini tanpa jemu.

3/ Kawal semua perbelanjaan dan jangan belanja atas dasar andaian. Semua belanja mesti dipantau dan ada alasan yang kukuh untuk keluarkan duit syarikat.

Ramai yang tanya, nak urus Cashflow ni adakah semudah mengeja ABC? Nak jawab soalan ni senang je.. apapun benda yang kita nak buat akan jadi mudah kalau kita ada ilmu yang betul. Yang menjadikan sesuatu perkara tu jadi susah bila kita tiada ilmu dan kita tak nak belajar.

Sebab itu kami sentiasa nak bantu para usahawan supaya nampak dan sedar pentingnya ilmu pengurusan Cashflow ni. Buat bisnes end of the day adalah kita nak bisnes kita tu ada CASH yang banyak. Bisnes yang tak sihat adalah bisnes yang tak ada CASH.

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Etika Jawab Panggilan Telefon

Etika Jawab Panggilan Telefon

Trend perniagaan pada hari ini lebih menggunakan medium laman sosial untuk mengendalikan urusan jual beli kerana ia lebih jelas dan butiran yang di sampaikan adalah

Tips Untuk Anda Ditemu Bual

Tips Untuk Anda Ditemu Bual

Sama ada anda dijemput untuk sesi Bual Bicara, ditemu bual atau anda sendiri mengelolakan rancangan Bual Bicara mahupun Live anda sendiri, ianya adalah bagus untuk