3 Cara Perniagaan Kecil Memanfaatkan Big Data

3 Cara Perniagaan Kecil Memanfaatkan Big Data

Jika anda berniaga, anda pasti pernah mendengar istilah Big Data.

Big Data telah wujud sejak sekian lama, dan ia merupakan salah satu frasa paling sohor kini dalam dunia perniagaan.

Pada zaman sebelum internet, apabila perniagaan meletakkan iklan di akhbar atau televisyen, sukar untuk menjejaki jualan dan penukaran.

Sukar juga untuk mengetahui bilangan orang yang benar-benar melihat iklan itu.

Internet telah mengubah semua itu dengan istilah seperti paparan halaman dan pelawat.

Perniagaan mengumpul beribu-ribu paket data setiap hari. Big Data adalah tentang menggunakan maklumat ini untuk membuat keputusan perniagaan yang lebih bijak. Ini tentang memahami semua maklumat yang dikumpul setiap hari.

Banyak pemilik perniagaan kecil membuat keputusan berdasarkan gerak hati dan naluri.

Ini adalah kedua-dua kualiti yang mengagumkan dalam diri seseorang, tetapi bagaimana jika anda dapat mengetahui dengan tepat hari dalam seminggu yang mempunyai kadar buka e-mel tertinggi, ciri dalam produk anda yang paling sanggup dibayar oleh pelanggan dan titik harga tepat yang mendorong jualan.

Semua ini adalah maklumat yang berharga. Banyak kali, mereka didorong oleh intuisi tetapi ia tidak semestinya begitu. Beberapa perniagaan – besar dan kecil – menggunakan big data untuk meningkatkan kualiti produk mereka, menjadikan pemasaran mereka lebih relevan kepada pelanggan dan membina hubungan yang lebih kukuh dengan pelanggan mereka.

Jadi, bagaimana perniagaan kecil memanfaatkan big data?

1. Kenal pasti maklumat kritikal yang paling berkaitan dengan perniagaan

Cabaran terbesar untuk perniagaan kecil adalah untuk mengetahui di mana untuk bermula dan jenis maklumat yang paling relevan dengan perusahaan mereka.

Tempat terbaik untuk bermula ialah menyediakan soal selidik yang mengandungi lima hingga enam maklumat kritikal yang paling berkaitan dengan perniagaan.

2. Menganalisis keperluan teknologi

Semasa menganalisis keperluan teknologi, adalah penting untuk menganalisis kesederhanaan dan fleksibilitinya.

Kadangkala, teknologi menyediakan banyak maklumat tetapi sukar untuk digunakan dan akhirnya perniagaan tidak menggunakan sebarang maklumat.

Libatkan pasukan anda semasa memilih teknologi yang betul dan jadikan analisis data besar sebagai pemikiran di seluruh organisasi anda.

Terdapat alatan terus daripada mengurus orang kepada menganalisis arah aliran dan corak dalam kempen pemasaran anda. Mulakan dengan mengenal pasti yang anda perlukan.

3. Kos vs Hasil + Penjimatan

Kadangkala proses baru datang dengan kos. Adakah kos membenarkan faedah?

Mari kita menganalisis kos berbanding faedah dalam simpanan dan hasil.

Teknologi tertentu sepatutnya memberi kita maklumat yang boleh menjimatkan masa dan wang kita, serta meningkatkan pendapatan kita.

Beralih daripada minda yang didorong oleh gerak hati kepada yang didorong oleh analisis mungkin memerlukan sedikit masa dan latihan.

Dengan adanya sistem sengaja yang konsisten, perniagaan kecil boleh melakukan peralihan ini.

Artikel terbaru

Leave a Reply