Buku Ditolak 12 Penerbit, Ini Pengajaran Yang Boleh Diambil Daripada Kisah J.K. Rowling

Buku Ditolak 12 Penerbit, Ini Pengajaran Yang Boleh Diambil Daripada Kisah J.K. Rowling

J.K. Rowling, atau nama sebenarnya Joanne Rowling adalah seorang penulis terkenal yang berasal dari United Kingdom yang telah mengarang siri novel kegemaran ramai iaitu Harry Potter.

Dilahirkan pada 31 Julai 1965 di Yate, Gloucestershire, England, beliau berkongsi kisah bagaimana untuk kekal bertahan dan tidak mengalah biarpun pada awal hasil karyanya itu berkali-kali ditolak (rejected) oleh syarikat penerbitan.

Namun, penolakan itu tidak membuatkannya putus semangat bahkan mendorongnya untuk berusaha dengan lebih keras lagi demi mengejar cita-citanya bagi menjadi seorang penulis novel yang berjaya. 

Perjalanan beliau adalah bukti betapa pentingnya mempunyai kegigihan dalam mencapai matlamat dan impian yang diidamkan.

Pada asalnya, beliau merupakan seorang ibu tunggal yang hidup dengan bantuan kebajikan dan berjuang untuk memenuhi keperluan hidup. 

Walaupun begitu, beliau mempunyai impian untuk menjadi seorang penulis dan sering mengarang kisah novel di masa lapangnya. Beliau menghantar manuskrip itu kepada banyak penerbit, tetapi masing-masing menolaknya.

Kisah penolakan Rowling adalah perkara biasa bagi ramai penulis yang bercita-cita tinggi. Beliau terus menerima penolakan demi penolakan, dengan beberapa penerbit memberitahunya bahawa bukunya tidak akan pernah dijual. 

Namun, beliau enggan berputus asa. Beliau terus menghantar manuskripnya kepada penerbit, walaupun selepas menerima surat penolakan kerana tekadnya untuk melihat impiannya menjadi kenyataan.

Kegigihan Rowling membuahkan hasil apabila sebuah syarikat penerbitan kecil memutuskan untuk menerbitkan novelnya, Harry Potter and the Philosopher’s Stone. 

Buku itu mencipta  kejayaan serta-merta dan menjadikan Rowling sebagai pengarang terlaris. Beliau terus menulis tujuh siri Harry Potter yang telah terjual lebih 500 juta naskhah di seluruh dunia dan telah diterjemahkan ke dalam lebih 80 bahasa.

Pengajaran yang boleh kita pelajari daripada kisah Rowling ialah betapa besarnya nilai sebuah kegigihan.

Walaupun berkali-kali ditolak, namun Rowling tidak pernah berputus asa dengan impiannya. Dia terus maju ke hadapan, walaupun ketika seolah-olah seluruh dunia menentangnya. 

Kepercayaan yang tidak berbelah bahagi pada dirinya dan kerjanya akhirnya membuahkan hasil yang lumayan.

Pelajaran ini boleh diguna pakai untuk semua perkara dalam kehidupan. Sama ada kita cuba mencapai matlamat kerjaya, mempelajari kemahiran baharu atau memperbaiki hubungan kita, kegigihan adalah kuncinya. 

Sangat mudah untuk berputus asa apabila kita menghadapi halangan dan rintangan, tetapi adalah penting untuk diingat bahawa kejayaan tidak selalunya datang dalam sekelip mata. Ia memerlukan kerja keras, dedikasi dan yang paling penting, ketekunan.

Kisah J.K. Rowling adalah peringatan yang kuat bahawa kejayaan tidak selalunya mudah atau segera. Ia perlu datang dengan ketekunan dan ketabahan untuk mencapai impian kita. Dengan kekal komited kepada matlamat dan rasa enggan berputus asa, kita boleh mengatasi halangan dalam mencapai kejayaan yang diimpikan.

Sesungguhnya tiada limitasi usia dalam mencapai kejayaan yang diimpikan. Sebelum berjaya menerbitkan buku pertamanya pada usia 32 tahun, beliau sebenarnya telah ditolak oleh 12 buah syarikat penerbitan yang merasakan karyanya tidak boleh pergi jauh.

Cuba bayangkan, jika beliau berhenti mengejar impiannya, agak-agak akan wujud tak fenomena Harry Potter seperti masa kini?

Artikel terbaru

Leave a Reply