8 Kisah Kejayaan Usahawan Yang Bakal Mendorong Anda Kejar Impian Bisnes

8 Kisah Kejayaan Usahawan Yang Bakal Mendorong Anda Kejar Impian Bisnes

“Mudahnya rasa ‘down’! Dengan cabaran dan isu bisnes yang datang tanpa henti, rasa tak ada semangat nak buat apa-apa, macam dah berputus asa.” Ada yang rasa macam ni tak sekarang? 

Buat itu tak jadi, buat ini tak kena, dah buat macam-macam masih berada di tahap yang sama. Sampai satu tahap, rasa macam “aku ni memang dah ditakdirkan tak boleh berjaya dalam bisnes.” 

Jangan macam tu, tingkatkan usaha kerana setiap usaha pasti akan bertemu dengan kejayaan. Ramai orang yang dah berjaya sekarang bermula dengan kegagalan. Tak mustahil nak jadi jutawan, tapi mustahil jika usahawan tak nak berusaha boleh jadi jutawan. 

Jom baca 8 kisah kejayaan usahawan Malaysia yang tersenarai dalam ‘Forbes Malaysia’s 50 Richest’ yang mungkin bakal menjadi inspirasi anda untuk tak putus asa kejar impian kejayaan bisnes.

8 kisah kejayaan usahawan

1. Tan Sri Robert Kuok

Memulakan kerjayanya dalam perniagaan beras, gula dan tepung gandum pada tahun 1949 sebelum meluaskan perniagaan kepada kepada bidang perkapalan dan perhotelan. Kuok kemudian membangunkan syarikat perkapalannya sendiri, yang menjadi asas kepasa kumpulan syarikat yang terkenal, Kuok Group. 

Beliau membina empayar perniagaan yang melibatkan sektor perladangan, perhotelan, perkapalan, hartanah dan pelaburan. 

Dengan pengaruhnya yang merentasi sempadan Malaysia, beliau juga dikenali sebagai rakan perniagaan antarabangsa. Kisah kejayaan Tan Sri Robert Kuok menjadi inspirasi kepada ramai usahawan muda yang mengimpikan kejayaan dalam perniagaan global.

2. Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary

Seorang usahawan yang terkenal di Malaysia dan telah mencapai kejayaan yang cemerlang dalam pelbagai bidang perniagaan. Kisah kejayaan Syed Mokhtar AlBukhary bermula dari perniagaan keluarganya di dalam industri beras. Beliau kemudian meluaskan perniagaan ke sektor oil & gas, pengangkutan dan banyak lagi. 

Salah satu kejayaan awalnya adalah dengan mendapat kontrak membekalkan beras kepada kerajaan Malaysia. Kejayaan ini membantunya mengumpulkan modal untuk luaskan perniagaan ke bidang lain. 

Syed Mokhtar AlBukhary dikenali sebagai usahawan yang berprinsip tinggi dan mengamalkan kebijaksanaan dalam membuat keputusan perniagaan.

Semangat keusahawanan dan usaha beliau telah membawanya kepada kejayaan yang tinggi. Beliau telah memberi sumbangan besar kepada projek-projek pendidikan dan kemanusian melalui Yayasan AlBukhary yang ditubuhkan bagi membantu individu yang kurang bernasib baik. 

Syed Mokhtar AlBukhary telah menjadi inspirasi kepada ramai usahawan di Malaysia dan juga di peringkat antarabangsa. Kisah kejayaannya mempamerkan bahawa seseorang boleh mencapai kejayaan dalam perniagaan dan memberi impak positif kepada masyarakat dengan usaha, kecekapan serta komitmen yang diberikan.

3. Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim

Kisah kejayaan Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim bermula apabila beliau dan pasukannya mendirikan Air Asia pada tahun 2001. Beliau melihat potensi pasaran untuk penerbangan tambang murah di rantau ini, terutama di kalangan orang ramai yang ingin melancong dengan harga mampu milik. 

Beliau mengubah landskap industri penerbangan di Asia Tenggara dengan menawarkan harga tiket yang berpatutan dan perkhidmatan yang berkualiti. Keberanian beliau dalam mengambil risiko dan menguruskan kos operasi menjadikan Air Asia satu nama yang tidak asing dalam industri penerbangan. 

Dengan semangat keusahawanan yang kuat dan kemahuan untuk terus berinovasi, Tan Sri Syed Azman telah menjadikan AirAsia sebagai contoh kejayaan dalam industri penerbangan serta menjadi inspirasi kepada usahawan untuk capai impian masing-masing.

Usaha gigih dan visi yang kukuh membawa usahawan capai kejayaan perniagaan.

4. Tan Sri Vincent Tan

Beliau memulakan perniagaan dengan membuka kilang plastik. Salah satu titik permulaan kejayaan Tan Sri Vincent Tan adalah apabila beliau mengambil alih saham syarikat penerbitan The Star pada tahun 1992.

Beliau turut terlibat dalam industri hartanah dan telah mengembangkan projek-projek perumahan dan komersial yang berjaya di pelbagai lokasi. Tan Sri Vincent Tan juga telah mengembangkan rangkaian perniagaan dan peruncitan seperti 7-Eleven dan Singer. 

Selain dari kejayaan perniagaan, beliau juga dikenali dengan sumbangannya kepada kegiatan kebajikan dan pendidikan melalui Yayasan Berjaya yang ditubuhkan.

Tan Sri Vincent Tan seorang usahawan yang berani mengambil risiko, berinovasi dan mempunyai wawasan yang kukuh dalam perniagaan.

Kemampuannya untuk beradaptasi dengan pasaran semasa dan mencipta peluang perniagaan baru telah membawanya kepada kejayaan yang luar biasa dan memberi impak kepada masyarakat dan ekonomi Malaysia.

5. Tan Sri Azman Hashim

Merupakan seorang usahawan terkemuka dari Malaysia yang mencapai kejayaan dalam pelbagai sektor perniagaan. Beliau dikenali sebagai “Banker to the Nation” kerana sumbangannya kepada industri kewangan negara. 

Tan Sri Azman Hashim memulakan kerjayanya dengan mendirikan Arab-Malaysia Development Berhad (AMDB) pada 1975 yang kini menjadi Ambank Group, sebuah institusi kewangan utama di Malaysia.

Beliau berjaya membina portfolio pelaburan dan perbankan yang kukuh serta memainkan peranan penting dalam memodenkan perkhidmatan kewangan negara. 

Selain itu, beliau juga terlibat dalam industri hartanah dan perladangan serta memiliki pelbagai syarikat di pelbagai sektor ekonomi. Tan Sri Azman Hashim merupakan contoh usahawan yang berdedikasi dan memiliki pemahaman yang mendalam tentang pasaran.

Beliau turut dikenali sebagai seorang filantropis dan telah memberikan sumbangan besar kepada projek-projek kebajikan dan pendidikan.

Kejayaan beliau terletak pada kebijaksanaanya dalam mengurus perniagaan dan kemampuannya membaca perubahan dalam pasaran. Usahanya telah membantu pertumbuhan ekonomi negara dan memberi inspirasi kepada usahawan lain. 

6. Tan Sri Ananda Krishnan

Seorang usahawan Malaysia yang telah mencapai kejayaan luar biasa. Tan Sri Ananda Krishnan mula meraih kejayaan apabila memulakan perniagaan sebagai pedagang beras dan kemudian meluaskan bidang perniagaan ke dalam industri oil & gas, telekomunikasi dan media. 

Beliau memiliki syarikat-syarikat besar seperti Maxis Communications, Astro Malaysia Holdings dan Tanjong Public Limited Company.

Salah satu kejayaan beliau adalah apabila terlibat dalam pembentukan syarikat telekomunikasi terkemuka Malaysia, Maxis. Beliau memainkan peranan penting dalam membawa perubahan teknologi komunikasi di negara ini dengan memperkenalkan perkhidmatan telefon mudah alih yang revolusioner. 

Tidak terhenti di situ, beliau juga memiliki pelaburan global dalam sektor hartanah, tenaga dan pelaburan kewangan.

7. Tan Sri Lim Kok Thay

Beliau mengambil alih kepimpinan Genting Group dari bapanya, Tan Sri Lim Goh Tong dan mengembangkan Genting menjadi sebuah jenama terkemuka di peringkat global. Salah satu produknya yang terkenal adalah Resort World Genting di Malaysia. 

Keberaniannya mengambil risiko dalam mengekalkan populariti Genting sebagai destinasi pelancongan utama yang membawa kejayaan kepada syarikat tersebut. 

Tan Sri Lim Kok Thay juga terlibat dalam pelaburan perkapalan, hartanah dan kewangan. Prestasi gemilang dalam mengembangkan Genting Group dan memberikan impak positif terhadap industri pelancongan dan ekonomi Malaysia menjadikannya inspirasi kepada usahawan.

8. Tan Sri Lim Kim Yew

Beliau adalah seorang usahawan yang telah mencapai kejayaan cemerlang dalam industri pembinaan dan hartanah di Malaysia. Merupakan pengasas syarikat Ekovest Berhad dan Iskandar Waterfront Holdings serta memainkan peranan penting dalam memodenkan infrastruktur negara. 

Tan Sri Lim Kim Yew bermula dengan terlibat dalam projek-projek pembinaan seperti lebih raya dan jambatan. Kemudian beliau memimpin Ekovest Berhad dan mengembangkan projek-projek besar termasuk Duta-Ulu Klang Expressway (DUKE) dan SMART Tunnel. 

Usahanya dalam membawa infrastruktur inovatif telah memberi impak positif kepada pembangunan negara. 

Apa kisah kejayaan anda?

Itu kisah mereka, apa pula kisah kejayaan anda? Tak mengapa jika belum berjaya sekarang, asalkan anda tak pernah berputus asa. Jangan fikir mereka sudah berjaya dan boleh terus berjaya dan monopoli pasaran Malaysia, tapi fikirkan kenapa kita belum lagi berjaya dan apa tindakan kita?

Perlu diingat, setiap usaha ada cabaran dan halangan yang mungkin akan dihadapi. Namun jika berjaya mengatasi halangan tersebut, anda boleh capai kejayaan yang diingini. Oleh itu, jika anda terfikir untuk berputus asa, ingat semula kisah-kisah kejayaan mereka yang tak pernah berputus asa dan kini telah berjaya dengan luar biasa dan terus menjadi inspirasi kepada usahawan lain.

Jika anda usahawan yang masih tak nampak jalan untuk atasi masalah bisnes yang sedang dihadapi, sertai 10X Bina Bisnes Berjaya pada 2 dan 3 September 2023 di IDCC untuk mendapatkan solusi kepada perniagaan anda.

RichWorks sentiasa membantu golongan usahawan yang nak capai matlamat bisnes. Jumpa anda di sana.

Artikel terbaru

1 Comment

  • Azlan omar

    Terima Kasih Richwork sentiasa Support Energy.. insyaallah saya akan mendaftar untuk 10xBBB. Matlamat saya akan menjadi salah seorang TITAN di bawah Bimbingan Richwork… Insyaallah…

Leave a Reply