Budaya Kerja Di Pejabat: 4 Mitos Vs Realiti

Budaya Kerja Di Pejabat: 4 Mitos Vs Realiti

Budaya kerja di pejabat menggambarkan keperibadian dan identiti. Budaya itu membimbing tingkah laku dan sikap pekerja anda.

Situasi ini membawa kepada kesan positif atau negatif terhadap pekerja seterusnya mengalir kepada pelanggan.

Budaya kerja yang progresif dan sihat adalah penting dalam memastikan kesejahteraan di tempat kerja. Persekitaran kerja yang sihat membolehkan pekerja di sesebuah institusi menjadi lebih bermotivasi, seterusnya dapat menjadi satu faktor dalam peningkatan kecemerlangan sesebuah institusi.

Malangnya, bukan semua tempat kita mencari rezeki dapat memberikan persekitaran yang sihat sebegini. Budaya cemburu dengan rakan sekerja, kerenah birokrasi di pejabat, budaya berat sebelah dalam kalangan pucuk kepemimpinan, adalah antara perkara yang sering kita dengar dihadapi masyarakat ‘working class’ di negara kita.

Mitos #1: Produktiviti bermakna bekerja berjam-jam

Menghabiskan lebih banyak jam di tempat kerja tidak semestinya diterjemahkan kepada tenaga kerja yang lebih produktif.

Apabila menangani budaya pejabat, ini adalah perkara penting yang perlu diberi perhatian.

Penyelidikan menunjukkan bahawa produktiviti sejam jatuh selepas pekerja mula bekerja lebih daripada 50 jam seminggu.

Bekerja lebih lama juga membawa kepada keletihan dan pusing ganti pekerja.

Organisasi perlu memberi tumpuan kepada bekerja dengan lebih bijak daripada bekerja lebih keras.

Satu cara untuk menggalakkan aliran ini ialah memperkenalkan konsep kesejahteraan seperti The Law of Least Effort, yang menggalakkan proses mental berikut:

1. Terima keadaan semasa anda seadanya, bukan seperti yang anda inginkan.

2. Ambil tanggungjawab untuk sebarang masalah yang anda lihat dalam situasi semasa anda, menyedari bahawa masalah adalah peluang yang tersembunyi.

Tumpukan perhatian untuk menyelesaikan tugas dan bukan kepada siapa yang akan mendapat kredit.

Ini membantu pekerja bekerja dengan lebih bijak dan lebih pantas.

Ini juga mengelakkan perangkap toksik politik pejabat yang tidak produktif dan memakan masa.

Mitos #2: Wang adalah motivator terbaik

Wang sebagai pendorong dalam budaya kerja adalah kompleks.

Manusia adalah unik, masing-masing mempunyai satu set motivator tertentu.

Pekerja selama ini tertarik dengan kenaikan gaji, bonus dan insentif kewangan lain sebagai cara untuk meningkatkan produktiviti, menambah baik perkhidmatan pelanggan dan mengurangkan kadar ponteng kerja.

Apabila pekerja ditanya mengapa mereka berhenti, mereka sering menyebut faktor perhubungan seperti rasa tidak dihargai oleh organisasi.

Sebaliknya, apabila majikan ditanya mengapa pekerja mereka berhenti, mereka cenderung untuk menyebut faktor pampasan dan transaksi lain sebaliknya pekerja mahu rasa dihargai serta diiktiraf.

Mitos #3: Pejabat yang menyeronokkan bermakna prestasi terjejas

Tanggapan lama bahawa keseronokan di tempat kerja menjejaskan produktiviti kini tidak lagi wajar.

Apabila mentakrifkan budaya kerja, pengurus harus ingat bahawa team andalah kelompok yang memacu kejayaan syarikat anda.

Ambil masa mengenali team anda. Bina hubungan dengan team dan lakukan aktiviti yang dapat mengeratkan hubungan di dalam team. Pupuk nilai berpasukan.

Wujudkan suasana yang menyeronokkan di pejabat, suasana yang membawa kepada produktiviti yang lebih tinggi.

Mitos #4: Tempat kerja yang hebat tidak mempunyai konflik

Dikendalikan dengan belas kasihan dan empati, konflik boleh membuka pintu kepada perbincangan positif dan boleh disalurkan kepada pertumbuhan. Pengurus harus berhenti cuba mengemudi konflik bagi pihak pekerja mereka. Sebaliknya, mereka harus menyediakan persekitaran yang selamat untuk menyelesaikan isu sesama mereka.

Mengapa Budaya Kerja Sangat Penting?

Mempunyai persekitaran kerja yang positif mengembangkan bakat, mendorong penglibatan, membawa kepada kepuasan pekerja yang lebih tinggi dan meningkatkan produktiviti.

Menentukan budaya kerja anda mengikut garis panduan ini membolehkan anda memastikan persekitaran berstruktur di mana pekerja anda boleh berkembang maju.

Budaya kerja akan berubah dari semasa ke semasa. Sebagai pemimpin anda mempunyai peluang besar untuk membentuknya, dan itu adalah antara tanggungjawab utama anda.

Artikel terbaru

2 Comments

Leave a Reply