Berani Keluar Dari Zon Selesa Dengan 9 Cara Ini

selesa

Dalam dunia bisnes, seringkali kita mendapati diri kita terperangkap dalam zon selesa. Walaupun ia memberikan rasa selamat dan selesa, namun ia juga menjadi penghalang besar dalam peningkatan serta pencapaian bisnes.

Nak tinggalkan apa yang kita dah biasa buat dari dulu bukanlah tugas yang mudah, tetapi ia adalah langkah yang perlu untuk mencapai kejayaan, peningkatan dan capai matlamat!

Beranikah kita untuk keluar dari zon selesa dan menghadapi cabaran untuk meraih kejayaan yang diimpikan?

Kenapa perlu keluar dari zon selesa?

Tingkatkan kreativiti: Keluar dari zon selesa menggalakkan anda melibatkan diri dalam tugas dan idea baharu. Jika hanya terima dan buat perkara yang sama, anda tak nampak peluang yang lebih luas di luar sana.

Tingkatkan produktiviti: Anda menjadi lebih santai kerana memahami tanggungjawab harian dan cara melaksanakannya. Keluar dari zon selesa membolehkan anda mempelajari semula cara mendekati tugas atau rutin. 

Memperoleh kemahiran baru: Membantu anda mempelajari kemahiran baharu dan anda akan  lebih cenderung untuk memikul tanggungjawab baharu atau mencabar diri sendiri. 

Maju dalam bisnes anda: Anda berpeluang untuk maju dalam bisnes dan membolehkan anda mengambil bahagian dalam tanggungjawab serta peranan baharu dalam organisasi anda.

Menggalakkan tindak balas yang sihat terhadap tekanan: Walaupun zon selesa menggalakkan anda untuk mengelakkan tekanan, keluar dari zon selesa menggalakkan anda melihat tekanan sebagai sebahagian daripada kehidupan harian anda serta membantu menggalakkan tindak balas yang sihat terhadap tekanan dalam hidup anda. 

9 cara keluar dari zon selesa anda

1. Tulis senarai ketakutan atau kekurangan semasa

Pertimbangkan untuk membuat senarai ketakutan semasa anda, baik peribadi mahupun dalam bisnes. Dengan cara ini, anda boleh menggambarkan kebimbangan dan membuat rancangan untuk mengatasinya. Jika ingin membuat senarai tambahan matlamat, bandingkan kedua-dua senarai untuk melihat cara yang boleh anda kembangkan untuk mencapai matlamat tersebut.

2. Bercakap dengan kenalan usahawan yang anda tidak rapat

Cuba berusaha untuk bertanya khabar dan bercakap dengan usahawan yang anda tidak kenal rapat. Ini boleh meningkatkan pengalaman dalam bisnes dan menjadikannya lebih mesra apabila mengenali lebih ramai orang dalam industri bisnes anda.

3. Sertai aktiviti di luar waktu pejabat

Pertimbangkan untuk sertai aktiviti seperti larian tempatan, kelas seni atau program yang berkaitan dengan minat anda atau baru ingin mencuba. Ini menggalakkan anda untuk menjadi proaktif, dan bertemu serta melibatkan diri dengan orang baharu sambil meningkatkan potensi diri anda.

4. Berbincang dengan pasukan tentang matlamat anda

Bercakap dengan pasukan anda tentang perkara yang anda ingin usahakan untuk tingkatkan bisnes. Mereka akan termotivasi dan ingin capai matlamat bersama dengan anda. Cari mentor yang boleh memberikan nasihat dan bimbingan berterusan semasa anda berkembang secara profesional.

5. Belajar dari kesilapan

Salah satu cara yang paling penting untuk keluar dari zon selesa adalah dengan belajar daripada kesilapan. Ramai orang takut gagal apabila mencuba sesuatu yang baru, tetapi jika melihat kegagalan sebagai peluang untuk belajar, anda mungkin merasa lebih yakin. 

6. Mulakan dari kecil

Satu lagi strategi untuk mula mencabar diri anda adalah bermula dengan tindakan kecil sebelum anda mengambil risiko yang lebih besar secara beransur-ansur. Ini boleh membantu anda membina keyakinan.

7. Menikmati proses

Setiap kali mencuba sesuatu yang baharu, anda boleh mempelajari sesuatu sepanjang proses itu. Cuba nikmati proses dengan melihat bagaimana anda berkembang dari semasa ke semasa. Daripada menumpukan pada matlamat akhir, pertimbangkan cara anda mencapai matlamat yang lebih kecil setiap hari apabila meninggalkan zon selesa untuk sesuatu yang tidak dikenali.

8. Sentiasa berfikiran terbuka

Paling penting, sentiasa berfikiran terbuka dengan membenarkan diri anda menerima perubahan serta kegagalan sebagai permulaan kejayaan kerana anda boleh belajar dan berkembang daripada kesilapan.

Beranikan diri keluar dari zon selesa

Mengapa kita perlu berani keluar dari zon selesa? Kerana di luar zon tersebut, kita dapat menemui potensi sebenar diri kita. 

Jadi, jangan takut untuk mencuba, belajar dan melangkah lebih jauh dari zon selesa anda. Keberanian untuk mengatasi ketidakselesaan adalah keberanian untuk menemui diri sejati kita dan membentuk masa depan yang lebih bermakna.

Mungkin tidak mudah, tetapi kehidupan di luar zon selesa itu penuh warna dan kejutan yang menanti untuk ditemui.

Artikel terbaru

Leave a Reply